301

Latest post of the previous page:

Ad. 1. kim/czym
ad 2 nieingerencyjny (?)
ad 3 raczej samo eks używa się w mowie potocznej jako była żona

302
1) kim/czym
2) Z tego co widzę, to słowo jest używane przede wszystkim w żargonie technicznym ("bezingerencyjny przepływomierz ultradźwiękowy"), więc w takim kontekście chyba można go użyć, skoro występuje w opisach produktów.
3) Słownik ortograficzny podaje, że prawidłowe są pisownie: eksżona lub eks-żona.
Między kotem a komputerem - http://halas-agn.blogspot.com/

303
Dziękuję wam serdecznie :)
Ignite pisze:Z tego co widzę, to słowo jest używane przede wszystkim w żargonie technicznym ("bezingerencyjny przepływomierz ultradźwiękowy"), więc w takim kontekście chyba można go użyć, skoro występuje w opisach produktów.
Ja mam motyw "bezingerencyjnego trybu poruszania się w czasie i przestrzeni" ;D
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

304
Magic pisze:Ja mam motyw "bezingerencyjnego trybu poruszania się w czasie i przestrzeni" ;D
Eee... spróbuj to jakoś przerobić, bo brzmi nienadzwyczajnie.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

305
Navajero pisze:
Magic pisze:Ja mam motyw "bezingerencyjnego trybu poruszania się w czasie i przestrzeni" ;D
Eee... spróbuj to jakoś przerobić, bo brzmi nienadzwyczajnie.
Przerobiłam :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli zgłaszam popełnienie przestępstwa (pod nr 997), to jak oni się tam przedstawiają? Czy ktoś z was wykonywał już taki telefon? :P
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

306
Magic pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli zgłaszam popełnienie przestępstwa (pod nr 997), to jak oni się tam przedstawiają? Czy ktoś z was wykonywał już taki telefon? :P
Mnie się za każdym razem przedstawili "Pogotowie policyjne, słucham".

307
Dzięki! Sama chyba bym na to nie wpadła :)

308
Istnieje jakaś reguła odnośnie deklinacji nazw rodów?

W pewnym tekście trafiłem na Gremory i zdanie Następna głowa rodu... No właśnie, jakiego? Rodu Gremory czy Gremorych?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, bo Poradnia Językowa PWN w wakacje nie pracuje, a ja siedzę od dwóch godzin i szukam jakiejkolwiek zasady na ten temat.

310
Dziękuję bardzo. Nie mam pojęcia, jakim cudem nie znalazłem tego. Chyba jednak nie umiem korzystać z wyszukiwarki albo niezbyt precyzyjnie wpisywałem zapytanie. A może i jedno, i drugie.

Jeszcze raz dziękuję.

312
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne pytanie. Zasadniczo zapisując liczby/daty/cokolwiek w prozie używamy zapisu słownego, ALE pracuję nad tekstem, gdzie pojawi się "9 Armia" (niemiecka, III Rzeszy). No i jak to ugryźć - pisać "9 Armia" jak w literaturze fachowej i nie ruszać jako nazwy własnej czy zamienić na "Dziewiątą Armię" (albo nawet "dziewiątą Armię", bo nie jestem pewien czy liczebnik wypada pisać tu z wielkiej litery)? No i na marginesie, jak zapisywać samą III Rzeszę? Cyfra rzymska? Słownie?

313
Ilekroć spotykałem się w książkach z formacjami wojskowymi, były zapisane cyfrą. Więc widać tak się przyjmuje w druku książek, nie tylko fachowych :)
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

314
Ja mam takie pytanie.
Otóż właśnie piszę powieść. I aktualnie, na dzień dzisiejszy mam 337 stron A-5 w Wordzie (Times New Roman- 10), ale planuję skończyć minimum 400, a może i więcej. Niestety, trochę fabuła się rozrosła. Czy debiutant nie ma co wydawać takiej cegły? Czy mam jakoś podzielić tą książkę na dwie części, albo wydać (jeśli w ogóle wydam) w odcinkach? Osobiście wolałabym całość, ale czytałam na tym forum, że najlepiej jakby książka debiutanta miała około 300 stron. U mnie to dopiero 2/3 może nie fabuły, ale na pewno scen.
Pozdrawiam :D

315
Limboxx, napisz, ile masz znaków albo stron znormalizowanych (1800 znaków na stronie), odpowiadaczom będzie łatwiej odpowiedzieć.

[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 ]
Tak jak jest teraz, nie wiadomo, ile stron naprawdę masz.

Wróć do „Jak pisać?”