226

Latest post of the previous page:

smtk69, Magic, dzięki za pomoc :)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

227
" [...] powrotu do codziennego, pruderyjnego percepcyjnie życia"
[nudnego, monotonnego, pozbawionego polotu i doznań głębszych niż woń bigosu z rana]

Hot or not?
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

228
pozbawionego polotu i doznań głębszych niż woń bigosu z rana >> pruderyjnego percepcyjnie życia

Pierwsze jest świetne, drugie okropne.

232
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak poprawnie odmienić przez przypadki nazwisko:Ahmadineżad? :)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

234
Pewna nie jestem, ale chyba:

M: Ahmadineżad
D: Ahmadineżada
C: Ahmadineżadowi
B: Ahmadineżada
N: Ahmadineżadem
Msc: Ahmadineżadzie
W: Ahmadineżadzie
"Kein kommen ohne geh'n"

235
Sternlicht pisze:Pewna nie jestem, ale chyba:

M: Ahmadineżad
D: Ahmadineżada
C: Ahmadineżadowi
B: Ahmadineżada
N: Ahmadineżadem
Msc: Ahmadineżadzie
W: Ahmadineżadzie
Jestem pewna, że tak jak wyżej.

236
Czy coś tu nie gra?

" Zastanawiała się, po co to robi? Wydaje tyle pieniędzy na wesele, na mszę i podróż poślubną. Tak przecież robią zakochane pary, które chcą pokazać światu, że ich miłość jest tak silna, że oni gotowi są postawić na ten zakład kilkadziesiąt tysięcy złotych, że się nie rozpadnie."

Czy to zdanie nie jest zbyt skomplikowane i długie? Czy nie gubi się w nim sensu? Czy metafora jest jasna?

"Kierowca limuzyny spojrzał na nią w lusterku."

W lusterku, czy może przez lusterko?

237
że ich miłość jest tak silna, że oni gotowi są postawić na ten zakład kilkadziesiąt tysięcy złotych, że się nie rozpadnie
Zdecydowanie za dużo "że" - podkreślone bym wyrzucił - niepotrzebnie zapychają.

Można spojrzeć na lusterko i w lusterku coś zobaczyć, ale nie łączyłbym, że na nią w lusterku/przez lusterko.

238
Czy ktoś wie, jaki minerał wypolerowany do połysku, może służyć za lustro?
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

239
marmur?
widziałam wdowę przeglądającą się w krzyżu pomnika s.p. męża

edit: fajny, perełkowy motyw z wdową.
widzę to: czarny kapelusik poprawia, woalkę, sprawdza szew. :D
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

240
Ja to potrzebuję do opisu piekła i nie wiem czy marmur nie będzie za bardzo oklepany...

241
Byłam w piekle, marmurów nie widziałam :D
w oczach diabła? może przeglądnąć się w oczach
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Wróć do „Jak pisać?”