46

Latest post of the previous page:

Może mają dość tego,że tak wszyscy na nich narzekają? Może w końcu raczyli się wziąć do roboty?
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

47
Oby. Poprawa wizerunku zrobi im bardzo dobrze, bo pogorszyć go już raczej nie zdołają. Tymczasem czekam jeszcze na rozliczenie z WFW. Poprzednie, z czerwca, olali, ale przysięgali, że grudniowe będzie. Zobaczymy...

48
A ja własnie otrzymałam rozliczenie, ale cos mi się nie zgadza, będę musiała napisać do nich. Na razie powiem szczerze mam dość pisania, przerzucę się na czytanie. Taniej chyba wychodzi. dodruki wydawnictwa robia kiedy księgarnia się zgłasza?

49
I zapadla cisza. Ja nawet wiem, czemu...
Nie mówię, żem jest geniusz, lecz i nie dupa
Też bym napisał "Dziady", gdybym się uparł..
.

K.I.Gałczyński

Pisarz jest pisarzem, ponieważ pisze. Bynajmniej nie dlatego, że ma legitymację

Michaił Bułhakow

51
U mnie owszem, coś bardzo nowego, ale pisać o tym nie lza.
Nie mówię, żem jest geniusz, lecz i nie dupa
Też bym napisał "Dziady", gdybym się uparł..
.

K.I.Gałczyński

Pisarz jest pisarzem, ponieważ pisze. Bynajmniej nie dlatego, że ma legitymację

Michaił Bułhakow

52
HELA pisze: dodruki wydawnictwa robia kiedy księgarnia się zgłasza?
no to nie do końca tak.

książki dzielimy na kilka typów

longladery - to takie cóś jak "wiedźmin" - zasadnico raz na jakiś czas wpada do ksiegarni ktoś kto tego szuka - wiec lepiej mieć w ofercie a jak zbraknie - domówić kolejne 3 sztuki.

bestselery - wydało się, zeszło naście tyś, robi się jeden dodruk, drugi - obserwuje się (po fakturach...) czy księgarnie nadal to biorą. Jak zwalniają to jest sygnał by z czwartym dodrukiem poczekać na publikację drugiego tomu.

jednorazówki - wydaje się i patrzy czy ktoś kupił, dodruku nie robi to za duże ryzyko.

*

wydawca zaklasyfikuje książki na podstawie wyników sprzedaży.
w co warto dalej inwestować

Zakładam że są do tego fikuśne programy komputerowe które potrafią na podstawie raportów miesięcznych oszacować dalsze szanse publikacji.

z reguły hurtownia nie dzwoni z prośbą "dodrukujcie 10 tyś tego a tego". zapewne zdarza się tak - ale wyłącznie w przypadku megabestselerów - których i Wam i sobie kiedyś życzę ;)

53
Andrzej Pilipiuk pisze: megabestselerów - których i Wam i sobie kiedyś życzę ;)
O, i zrobiło się tak świątecznie;)

55
Majorette pisze:A to by chyba trzeba by było wydawać za granicą...
yhym... moja sprzedaż na Ukrainie 160.
sztuk, nie tysięcy...

*

tu był taki wątek o wydawaniu za granicą - odszukaj go proszę

*

Generalnie zanim pojedzie się na zmywak do Londynu warto zaczepić się na parę tygodni w polskiej knajpie - poznać stosowany sprzęt, procedury Iso i Haacap, nauczyć się, sprawdzić czy się podoła...

Z pisaniem jest podobnie.

56
Andrzej Pilipiuk pisze:yhym... moja sprzedaż na Ukrainie 160.
sztuk, nie tysięcy...
Dlaczego? Ciekawi mnie to bardzo. Jakie powody?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

58
Andrzej Pilipiuk pisze:
z reguły hurtownia nie dzwoni z prośbą "dodrukujcie 10 tyś tego a tego". zapewne zdarza się tak - ale wyłącznie w przypadku megabestselerów - których i Wam i sobie kiedyś życzę ;)
Dziękuję :) Miło otrzymać takie życzenia od ASA... ja tam nie mam wiele nadziei na zostanie kiedyś takim megabestellerowcem, ale ostatecznie nikt tam na górze w niebiesiech nie będzie mógł mi powiedzieć jak owemu Ickowi ze znanego szmoncesu
- Icuś, ty daj mi choć szansę i kup los!!!

59
Racjonalnych powodów niskiej sprzedaży nie ma.

Reklama była. Promocja była. Cena - adekwatna do zarobków (tzn. książka kosztuje połowę tego co u nas).

Czytelników mam - we Lwowie rozmawiałem z ludźmi którzy czytają mnie po po Polsku.

Wszystko jest na swoim miejscu - tylko zbytu brak.

[ Dodano: Nie 22 Gru, 2013 ]
Eviva pisze: - Icuś, ty daj mi choć szansę i kup los!!!
Aj wej mir... ;)

60
Andrzej Pilipiuk pisze: Czytelników mam - we Lwowie rozmawiałem z ludźmi którzy czytają mnie po po Polsku.

Czyli sprawa jasna - nie ufają tłumaczeniu :-P
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Wróć do „Wydawnictwa”