16

Latest post of the previous page:

Curwood? Jak najbardziej męska lektura, dla takich młodszych mężczyzn. Przypominam tylko, że polski tłumacz Curwooda, Jerzy Marlicz, który dopisał kontynuację jego Łowców (część III, czyli Łowców przygód), w rzeczywistości nazywał się Halina Borowikowa, z domu Gordziałkowska. Najwyraźniej Curwood zyskiwał oddźwięk w męskiej części kobiecej natury...
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

17
Po wątku romansowym było widać, że dopisała to kobieta :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

18
Wiedziałam, że jeśli ktoś z tu obecnych czytał, to tak powie :P Jakby mężczyźni wątków romansowych unikali, jak zarazy.

19
Wilk morski męskiego Londona!
Przeminęło z wiatrem... na morzu :(
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

20
Rubia pisze:Wiedziałam, że jeśli ktoś z tu obecnych czytał, to tak powie :P Jakby mężczyźni wątków romansowych unikali, jak zarazy.
Nie unikają, ale piszą inaczej. Jak ci to wytłumaczę, to zyskasz na experiencji :P Kiedy bohater rozpina kobiecie bluzeczkę, to autor ( facet) skupia się bardziej na walorach fizycznych rozbieranej ( nawet jak docenia te niefizyczne), a nie trzepotaniu jego, czy jej serduszka :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

21
Navajero pisze:Nie unikają, ale piszą inaczej. Jak ci to wytłumaczę, to zyskasz na experiencji :P Kiedy bohater rozpina kobiecie bluzeczkę, to autor ( facet) skupia się bardziej na walorach fizycznych rozbieranej ( nawet jak docenia te niefizyczne), a nie trzepotaniu jego, czy jej serduszka :)
To mi przypomniało, że na polskim podwórku bardzo "po męsku" pisał Łysiak. Za dobrych czasów, zanim zaczął nadmiernie cytować samego siebie.

22
Navajero pisze:Kiedy bohater rozpina kobiecie bluzeczkę, to autor ( facet) skupia się bardziej na walorach fizycznych rozbieranej ( nawet jak docenia te niefizyczne), a nie trzepotaniu jego, czy jej serduszka :)
Chętnie wierzę, że na tym właśnie się skupia i autor, i bohater :D U Marlicza jednak, o ile dobrze pamiętam, do tego etapu nie doszło. Tam się rozbiera wyłącznie rannych, żeby opatrunki założyć, do tego raczej poza sceną :P A nawet to dziewczę, któremu coś mogłoby trzepotać, było przebrane za mężczyznę...

23
Rubia pisze:A nawet to dziewczę, któremu coś mogłoby trzepotać, było przebrane za mężczyznę...
O ile pamiętam, to jeden z bohaterów "patrzył rzewnie" na bohaterkę. Żaden normalny facet tak by nie napisał :)
dr Samuel Johnson

25
Wiesz nie można przesadzać: kiedyś przeprowadzono badania na czytelnikach pism w rodzaju "Giwery i wielkie cycki", okazało się że większość czytelników to bynajmniej nie macho i byli czy aktualnie odbywający służbę żołnierze, a wręcz przeciwnie - maminsynki z kompleksami, które wojsko widziały tylko na filmach.
dr Samuel Johnson

26
Rodzi się miłą dyskusja. Ale ja ciągle za mało wiem. Bo na razie mamy ogólniki i kilku klasyków. A co Panowie powiedzą w takim razie na pytanie drążące temat: Jakie książki dla mężczyzny-ojca, jakie dla mężczyzny-obywatela, mężczyzny-partnera? Dość rozległy temat, prawda? :D
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

27
W zależności od potrzeb :)
dr Samuel Johnson

29
Nie potrzebuję prezentu dla męża, a tym bardziej rady obcych mu ludzi w sprawie tego, co może mu się spodobać. :P

Sep, pomyśl inaczej. Twój przyjaciel ma zostać ojcem, jaką książkę "na nową drogę życia" byś mu podarował z dedykacją, by spełnił się jako ojciec?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

30
dorapa pisze:Twój przyjaciel ma zostać ojcem, jaką książkę "na nową drogę życia" byś mu podarował z dedykacją, by spełnił się jako ojciec?
Facet by go spił, a nie podarował książkę, to dziewczyńskie myślenie :P
dr Samuel Johnson

31
No tak. Zapomniałam, ze faceci opijają takie okazje. Poddaję się. Na dziś mam dość. Mam dość męskiego punktu widzenia i gadania o nim, zamiast o interesującym mnie temacie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”