WeryForma(t) #5

1
W dniach 1-30 września 2014 roku doszło do walnego starcia 1. Dywizji Redakcyjnej ze 123. Batalionem Zmechanizowanym Bundeswehry oraz 30. Pułkiem Autorów. Po długich i zażartych bojach na literówki, zdania proste i wielokrotnie złożone oraz inną broń literacką strony zawiesiły działania wojenne i przystąpiły do rokowań, wskutek których powstał

PIĄTY, MILITARNY NUMER WERYFORMA(T)U!
A w nim: Jóźwiak, Baranowski, Balcerzak, Edward, Beśka, Socha, Dolecki, Podlipniak, Policht i Przechrzta! Aż 50 stron! Nie można przegapić!

LINK DO POBRANIA TUTAJ
(*.pdf, 4,98 MB)

SPIS TREŚCI:

Robert R. Jóźwiak
Ogródek

Krzysztof Baranowski
Statystyka

Bartłomiej Balcerzak
Sztuka wojny

Radosław Edward
O wojnie sprawiedliwiej

Adam Przechrzta
O tym, co można ukryć w garści,
czyli kastet i jego bracia

Bartłomiej Balcerzak
Wnętrze człowieka

Marcin Dolecki
Błyskotliwa i głośna kariera
prochu czarnego

Demonologia wojny
Rozmowa z Adamem Przechrztą

Piotr Policht
Śmierć pośród
amarantowych traw

Marcin Śfjontkofski
Na drugim planie

Krzysztof Beśka
Sny
fragment powieści
Fabryka Frajerów

Rozmowa w Orwellem w tle
O powieści Fabryka frajerów
– wywiad z autorem

Rafał Socha
Wieprz i Logiczny – fragment
powieści Jak zostałem bażantem

Salwy
Parę słów o powieści Rafała Sochy

Paweł Podlipniak
E–120

Leszek Pipka
Recenzje w tużurku
Ostatnio zmieniony sob 06 gru 2014, 19:11 przez Sepryot, łącznie zmieniany 5 razy.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

3
I co się okazuje? Jak o wojnie to w spisie treści sami panowie!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

4
dorapa pisze: Jak o wojnie to w spisie treści sami panowie!
Gorzej!
Policzyłam kobiety w numerze i ... są dwie głównie - ja i stara Zmorchowa z Ogródka i epizodyczna matka-kanibal w Demonach .
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

5
A la guerre comme a la guerre :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

6
Natasza pisze:Gorzej!
Policzyłam kobiety w numerze i ... są dwie głównie - ja i stara Zmorchowa z Ogródka i epizodyczna matka-kanibal w Demonach .
Jeszcze Sontag we wstępniaku i Amarantowych trawach. :mrgreen:
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

7
Phi, kobiety są w redakcji. Piją kawkę podaną przez prawdziwych mężczyzn.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

8
Wypada podziękować Galli za piękną okładkę i całej ekipie WF za włożoną pracę.
Dodatkowo dwóm wyjątkowym (a jakże podobnym do siebie!) osobom za rozmowy na temat ostatecznego kształtu ogródka Zmorchowej.
Dzięki!

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

9
God, Zmorchowa i jej ogródek - to jest dopiero Mrok!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

10
dorapa pisze: Zmorchowa i jej ogródek - to jest dopiero Mrok!
Kiedy przeczytałam pierwszy raz Ogródek, wtedy chyba nawet to była jedna scena - to pomyślałam "o cholera". I od 1.5 na niego czekałam
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

11
Ja pamietam gdzie bylam, jak pierwszy raz czytalam. To taki odpowiednik Nataszowego 'o cholera'.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

13
I co się okazuje? Jak o wojnie to w spisie treści sami panowie!
A kto dokonywał tej tendencyjnej selekcji? ;)

++++++++

Jakie macie wrażenia po lekturze części publicystycznej?

15
Tak jak cholera, dżuma i malaria :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „WeryForma(t)”