1906

Latest post of the previous page:

Tak, a jaki tytuł? No i skoro jesteś autorem możesz się chyba przedstawić z imienia i nazwiska...?/ Tak żebym mógł poczytać o twojej książce w internecie, może zakupić....???

1907
FDF pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze:(...)
PS Znani filozofowie ze sporym wkładem w rozwój ludzkiej myśli (niektórzy czasem mylili się, choć w większości przypadków trudno było to zakwestionować w oparciu o poziom ówczesnej wiedzy, a innym zawdzięczamy bardzo wiele):

Arystoteles
Platon
Sokrates
czy chciałbyś żyć w świecie skonstruowanym wedle pomysłów społecznych tej bandy chorych popaprańców?

1908
Winrich pisze:Mój wydawca grzecznie przesłał mi to wszystko do akceptacji, ale sam nie wiem, na ile mogę w to ingerować.
okładka to klucz do sukcesu.
Jeśli masz możliwość walcz do upadłego.

1909
Andrzej Pilipiuk pisze:
PS Znani filozofowie ze sporym wkładem w rozwój ludzkiej myśli (niektórzy czasem mylili się, choć w większości przypadków trudno było to zakwestionować w oparciu o poziom ówczesnej wiedzy, a innym zawdzięczamy bardzo wiele):

Arystoteles
Platon
Sokrates

czy chciałbyś żyć w świecie skonstruowanym wedle pomysłów społecznych tej bandy chorych popaprańców?
Jeśli chodzi o Platona, to zabrzmiałeś jak Karl Popper w "Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie" ;)

1910
Też uważam, że okładka jest niezwykle ważna i mam zamiar tutaj ingerować, bo w pierwszej wersji była kompletnie nie do zaakceptowania (jakiś rycerz z twarzą świętego) chociaż zaproponowałem też gotycki układ czcionki w tytułach rozdziałów (w końcu to powieść historyczna) i wydawca bez zmrużenia oka to zaakceptował.
A książka nazywa się "Możnych kochanie" i powinna ukazać się najpóźniej do końca marca.

1912
Nie, nie wydaję za sponsorowanie, raczej w sposób tradycyjny. Natomiast istotnie dla wydawcy to pierwsza beletrystyka, bo do tej pory wydawał książki stricte historyczne. Zapowiedź książki ma się ukazać wkrótce na stronie Wydawnictwa Templum.

1914
Andrzej Pilipiuk pisze: czy chciałbyś żyć w świecie skonstruowanym wedle pomysłów społecznych tej bandy chorych popaprańców?
A może jakieś cholerne uzasadnienie, Andrzeju?
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

1915
Czy musicie być tacy wulgarni i ordynarni? To nie jest rozmowa polityczna, a forum publiczene i nie należy tu używać zwrotów, które mogą urazić innych urzytkowników ani takich, które mogą ranić czyjeś poglądy. Owszem każdy ma prawo do własnego zdania lecz nie każdy ma prawo do narzucania go innym...
Po drugie to że np. Sokrates już dawno nie żyje i nie ma jak się obronić nie pozwala wam do krytykowania jego osoby , chciażby ze względu na moralne wartości jakie sobą powinniście reprezentować.
To nie jest forum dla napalonych nastolatek, które całują plakaty Justina Biebera, lecz dla powaznych ludzi, którzy powinni reprazentować jakiś poziom i klasę! W końcu to forum literackie, a wy najwyraźniej dawno o tym zapomnieliście!

Ps. Tyczy się to wszystkich, którzy mają swój udział w tych zatargach!

1916
kuba1313 pisze:Po drugie to że np. Sokrates już dawno nie żyje i nie ma jak się obronić nie pozwala wam do krytykowania jego osoby , chciażby ze względu na moralne wartości jakie sobą powinniście reprezentować.
Achhh. Czyli Hitlera i Stalina też nie można już krytykować? :)
Kogoś tu pogięło. :lol:
Leniwiec Literacki
Hikikomori

1917
BMF pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze: czy chciałbyś żyć w świecie skonstruowanym wedle pomysłów społecznych tej bandy chorych popaprańców?
A może jakieś cholerne uzasadnienie, Andrzeju?
A czytałeś "Państwo" Platona? Ja też nie, ale z różnych streszczeń można wywnioskować, że Platon był totalitarystą.

1919
Czytam i nie dowiedziałem się jak wydać moje nędzne wypociny, za to bez problemu mogę inne takie wystrzały beletrystyczne z dziadkowej laski kupić na lewo i prawo?!
Kupiłem komputer, bo rozumów nie mieli w żadnym rozmiarze.

1920
Przy koncepcji Platona, komunizm to szczyt wolnosci i liberalizmu. I to nie jest dowcip. Zabieranie dzieci rodzicom zaraz po urodzeniu ( aby je poddać praniu mózgu), zbliżenia seksualne za zezwoleniem władzy, zabijanie zaraz po urodzeniu dzieci chorych, totalna cenzura literatury, podział obywateli na kasty, gdzie grupy które moglibyśmy zaliczyć do "pracowników" ( Platon nazywa je krótko "trzodą") mają funkcjonować tylko po to, aby zaspokoić potrzeby materialne klas wyższych. Nb. kocepcja Paltona była krytykowana nie tylko przez Andrzeja Pilipiuka, ale i Karla Poppera i paru innych panów :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

1921
padaPada pisze:
kuba1313 pisze:Po drugie to że np. Sokrates już dawno nie żyje i nie ma jak się obronić nie pozwala wam do krytykowania jego osoby , chciażby ze względu na moralne wartości jakie sobą powinniście reprezentować.
Achhh. Czyli Hitlera i Stalina też nie można już krytykować? :)
Ej no! Są jakieś granice? Po za tym nie chodzi mi tu o system Platona, lecz o wasz system wartości moralnych. Wiadomo, że Hitler to postać, która odcisnęła krwawe piętno w dziejach historii, lecz są na to racjonalne dowody. Do tego działo się to w czasach wspólczesnych, kiedy człowiek był już istotą na tyle cywilizowaną, że powinien rozóżniać dobro od zła. Owszem taki Plato również powinien wiedzieć co jest dobrem, a co złem, lecz w starożytności takie traktowanie ludzi z klasy nizszej było powszechne i nikt kto chciał coś osągnąć i samemu nie stac się niewolnikiem powinien to akceptować i się do tego stosować.
Poza tym było to tak dawno temu, że nie mamy jak kwestionować czegoś, czego sami nie doświadczyliśmy.

Wróć do „Strefa Pisarzy”