Sen o Tobie

1
"Sen o Tobie"

Pocałunek feniksa

lot zatrutej strzały we

śnie

w tę noc rozstrzygnięcia

gdy trzepot skrzydeł konającego

motyla i

zatrzymane na wieki sekundy

czekam a ze mną

miłość i śmierć

nieodłączne patronki

po tej chwili zostanie tylko

jedna z nich i

wszystko się wyjaśni

pocałunek feniksa

na moim policzku

zatruta strzała w mojej piersi

sekunda minęła a razem

z nią westchnienie

tysiące zatrzymane ostatnim

uderzeniem serca

i tylko ja wątpiący

i skrzydła feniksa

kołyszące mnie do snu

wersja poprawiona

przepraszam za literówki :P <edit> Gra - usunęłam pierwszą wersję.
Ostatnio zmieniony śr 06 maja 2009, 11:07 przez Atreus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

2
Bardzo mi się podoba, zatruta strzała, miłość czy smierć- TAK, TO MIŁOŚĆ WŁAŚNIE... tylko o miłości można tak
alouette

4
Feniks to raczej ognisty ptak, nie? ;) Dzięki za pozytyw ;] Chociaż nie wiem cz nie jest troszkę sztampowy... No cóż. Pisałem to co czułem
"Stąpaj ostrożnie,

5
Wiem, że blyskotliwego nie mam co uwazac, ale wiem, co to feniks. nie wiem tylko co mial oznaczac w wierszu. kogo lub co mial "grac".

6
Sądzę Marik Vao przeca Atreus powiedział OGNISTY PTAK idąc analogicznie poniekąd symbol ognia, płomieni. A płomienny pocałunek to już chyba zrozumiałe :)

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 ]
Bez "sądzę" (chochliki :) ).
"Życie nas mija i patrzy ze śmiechem,

Jak nad zagadką stoimy bezradnie,

Jak złotą piłką bawimy się grzechem,

Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."

8
i tylko ja wątpiący

i skrzydła feniksa

kołyszące mnie do snu
tylko ten fragment mi się podoba. Reszta jest płyciutka, choć chce być głęboka. To moje zdanie. Subiektywne.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

9
1. Dzięki za usunięcie tej wersji z błędem :)

2. Widocznie moje myśli/ uczucia nie były zbyt górnolotne :P

3. Zawsze jednak jakiś pozytyw jest ;) Pisałem pod wpływem chwili. Ledwo nadążałem za myślami pisać :P

Dzięki za opinię i pozdrawiam.
"Stąpaj ostrożnie,

10
Dla mnie za dużo tu patosu Marik. Taki barokowy przerost formy nad treścią. No może nie tak do końca, bo przesłanie jakieś jest, ale jednak ta wzniosłość mnie troszkę tak irytuje.

Ale wiersz według mnie nienajgorszy, także plus.

Pozdrawljaju!

11
Hmm... Nie sądzicie, że wytworzyło się coś takiego jak kanon dobrego wiersza, w którym jest m.in. tendencja do potępiania patosu jako takiego. Uważam, że, o ile zdrowy umiar jest naturalnie wskazany, to potępianie jego przejawów chyba nie jest dobre. Przepraszam jeśli okazałem się mało spostrzegawczy ale nie uważam, żeby w tym wierszu tak było.

Pozdrawiam i staram się dalej :D
"Stąpaj ostrożnie,

12
ja też już "zgrzeszyłam" patosem, choć dla mnie to powiedzmy "bagnet na broń..." czy coś w tym stylu? Czytając i analizując komentarze zaczynam się gubić, czasem coś jest be, a czasem coś bardzo podobnego nie. Czasem coś ckliwego jest ok, a czasem to po prostu dobry kawałek. Ktoś kreśli tzw. Obrazek, pełen środków stylistycznych, właściwie o niczym, i brak negatywnych komentarzy, a u drugiego obraz nawet kiedy porusza wyobraźnię to TYLKO obraz bez wyraźnego przekazu, więc też bee. Mętlik totalny. Brak tu również tzw. poezji modernistycznej, brak komentatorów tejże, nie wspominając o elementach tzw. religijnych, to już w ogóle jest na marginesie? To wyklucza wiele osób, które wiedzą, że tutaj nie mają czego szukać. Szkoda. Przepraszam za te wycieczki w tym miejscu, ale akurat mnie naszło.
alouette

13
hmm... troszkę zgrzytnęła jak dla mnie przeżutnia w dwóch może strofach, ogólnie utwór przyjemny- nie górnolotny, nie wybitny, ale też nie dosłowny. może troszeczkę zalatuje banalnym tematem, jednak w całkiem miłej oprawie.
(I'm tired of being what you want me to be

Feeling so faithless lost under the surface

Don't know what you're expecting of me

Every step that I take is another mistake to you)

"Mam nadzieję, że wyjście jest radosne i mam nadzieję, że nigdy tu nie wrócę".

14
Co do patosu to jest tylko moja opinia. I w poprzednim poście oczywiście miało być Atreus, nie Marik. Bawienie się wzniosłością, albo wypada dobrze, albo źle moim zdaniem. Monopolu na rację, rzecz jasna nie mam.
Brak tu również tzw. poezji modernistycznej, brak komentatorów tejże,
Jeśli się takowa pojawi chętnie skomentuje :)

Ale,ale - koniec offtopu.

[ Dodano: Czw 07 Maj, 2009 ]
alpm przerzutnia. Wybacz, ale nie byłbym sobą jakbym tego nie napisał :P

15
Pią 08 Maj, 2009[/i] ][/size]

Dziękuję za opinie i te zdecydowanie na tak, i ten raczej na nie :) W sumie z czasem człowiek robi się starszy, jego myśli dojrzalsze. Nie wszystkie wiersze, które to wklejam, pisałem na bieżąco. Niektóre już parę latek mają i przez sentyment chciałem zobaczyć jakie wrażenie wywołają.
alouette pisze:nie wspominając o elementach tzw. religijnych, to już w ogóle jest na marginesie? To wyklucza wiele osób, które wiedzą, że tutaj nie mają czego szukać. Szkoda.
W tym miejscu z wielkim żalem zgadzam się z alouette, Jest tendencja do "specjalnego traktowanie" wierszy w których pojawi się nawiązanie do religii. W sumie dowodzi to że nie potrafimy wznieść się ponad trendy i slogany, które nie my wymyśliliśmy, a nam się tak wydaje.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony pt 08 maja 2009, 10:04 przez Atreus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stąpaj ostrożnie,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”