Chciałbym zaprezentować I rozdział mojej powieście, która w pewnym stopniu wiąże się z przygodami Helgardh z mojego wcześniejszego opowiadanie.
Miasto było puste. Zewsząd unosiła się trupia mgła. Okiennice domostw zasłonięto czarnymi płachtami.
Tej nocy Król nie spał. Czyżby prawdą było, iż Fimbulvintr opuszcza Wschodnie Krainy?
*
Rozlany atrament na stołach, mapy bezsensownie popisane tępym ołówkiem i Król, z niepokojem wyczekujący świtu.
*
- Z wyra, Dari! - krzyknęła otyła, jasnowłosa kobieta.
- Jeszcze chwila, ciociu – błagał Darien. Tym razem jego zawsze elegancko uczesane włosy panowały w nieładzie. Podkrążone oczy były namacalnym faktem wczorajszych wydarzeń.
Trzeba było myśleć w czasie Nóne. Przecież nie chesz skończyć jak twój kuzyn, prawda? - huknęła kobieta uderzając swym mocnym, drewnianym butem w łóżko. - Wiedz, że pijaństwo prowadzi do zguby i utraty własnej moralności, Darienie!
- Ależ ciociu, gdzieżbym miał w myślach pijaństwo? Nikt nie wie, co przyniesie jutro – wstał, pocierając sobie oczy swymi delikatnymi dłońmi.-Jedyna jest taka noc w roku. Trzeba ją uczcić, dbać o jej kontynuowanie...
Ciotka rzuciła mu kosz pod nogi, po czym z dołu dobiegł jej donośny głos.
- Nie zapomnij o odwiedzić targu! - syknął gniewnie w poczuciu bezradności. Przebrawszy się w swą białoszarą skórznię wziął na plecy brązowy kosz i udał się na strych, gdzie rozwiesił pranie swojego wujostwa. Otworzył okno, chcąc unicestwić bezlitosną wilgoć panoszącą się w ich chacie. Znieruchomiał, ujrzawszy, jak to w ich ogródku pojawił się zielony skrawek ziemi. Czym prędzej zbiegł na dół, a zauważywszy swoją kuzynkę, wziął ją pod pachę.
- Co się dzieje? - spytała szczupła, niższa o dwa łokcie dziewczyna
- Spójrz! - Wskazał palcem ogród.- Odwilż, rozumiesz? Następują nowe czasy, mrozy ustępują! Fimbulvintr dobiega kresu. Radujmy się! - uradowany, wypuścił z objęć Nerinę, wyraźnie oszołomioną.
- Powiedz twej matce, że idę do miasta – Otworzył furtkę, po czym wbiegł do lasu. W zagajniku jednak pochód został wstrzymany. Wszystko to za sprawą dwóch żołnierzy, dzierżących w rękach dwa zwoje, podpieczętowane herbem króla.
- Dokąd to się wybieracie, chłopcze – spytał ten wyższy swym pozbawionym manier głosem.
- Do Rennatar.
- Nie zbaczaj z drogi, jeśli chcesz pozostać w swym ciele – poradził niższy wojownik. Obaj byli odziani w srebrne zbroje, odbijające promienie słoneczne. Starszemu, spod inkrustowanego hełmu wyłaniały się czujne, pilne oczy, a dłoń spoczywała spokojnie na rękojeści miecza. Młodszy natomiast, władał wyłącznie starym mongerszternem.
- Jeśli możesz, wracaj. Rennatar utraciło swój dawny blask. Mieszkańcy zaczęli toczyć między sobą spory, wywołując tym samym zamieszki w mieście. Wszystko po to, by zapewnić dobrobyt w przyszłości. Otworzyli stare rany. Król natomiast zarządził pobór do wojska, obawiając się rosnącej siły niezadowolonego chłopstwa. Złe czasy nadchodzą, chłopcze. - poprawił hełm, po czym postąpił krok wstecz, odsłaniając leśny trakt, wiodący do miasta.
- Postąp, co uważasz za słuszne – Darien ni uważał za słuszne odpowiadać ani wymieniać z napotkanym jegomościem swych poglądów. Postąpił naprzód, poprawiając pas. Ujrzawszy niebieskie chorągwie, w rękach dowódcy jednego z oddziałów kawalerii królewskiej, myślał, że to tylko poborowi na ćwiczeniach, nie regularne wojsko. Jednak zobaczywszy żelazną bramę i strzegący ją batalion piechoty górskiej, jego myśli traciły sens, a On sam przestał odczuwać radość z ustąpienia śniegów.
2
wszędzieZewsząd unosiła się trupia mgła.
byłyelegancko uczesane włosy panowały w nieładzie
dowodem/rezultatemnamacalnym faktem wczorajszych
Brak myślnika na początku, błąd - chceszTrzeba było myśleć w czasie Nóne. Przecież nie chesz skończyć jak twój kuzyn, prawda? -
kopiąc, bez swym i własnejhuknęła kobieta uderzając swym mocnym, drewnianym butem w łóżko. - Wiedz, że pijaństwo prowadzi do zguby i utraty własnej moralności, Darienie!
Nie wiadomo kto to mówi, jak ciotka to powinno być syknęła, jak Darien to brakuje części rozmowy.Ciotka rzuciła mu kosz pod nogi, po czym z dołu dobiegł jej donośny głos. - Nie zapomnij o odwiedzić targu! - syknął gniewnie w poczuciu bezradności.
Tylko skórznię, nic pod spód z dalszej części wynika że klimat jest raczej zimny. A skórznia to sam pancerz, gdzie tunika i spodnie.Przebrawszy się w swą białoszarą skórznię wziął na plecy brązowy kosz i udał się na strych, gdzie rozwiesił pranie swojego wujostwa. Otworzył okno, chcąc unicestwić bezlitosną wilgoć panoszącą się w ich chacie. Znieruchomiał, ujrzawszy, jak to w ich ogródku pojawił się zielony skrawek ziemi. Czym prędzej zbiegł na dół, a zauważywszy swoją kuzynkę, wziął ją pod pachę.
Zaznaczenia na czerwono, do wywalenia, chyba że to zabieg celowy nieokreślający, że wszystko należało do wujostwa, ale i tak za dużo tego.
wyraźnie oszołomioną Nerinęwypuścił z objęć Nerinę, wyraźnie oszołomioną.
swej- Powiedz twej matce, że idę do miasta –
pobiegł,jeśli już coś, ale wygląda to dziwnie, gdzie jest ten las, przechodzi przez niego jakaś drogaOtworzył furtkę, po czym wbiegł do lasu. W zagajniku jednak pochód został wstrzymany.
niepotrzebne albo dwa, albo w rękach- razem brzmi jakby wspólnie trzymali te dwa zwoje jedna za każdy koniec.Wszystko to za sprawą dwóch żołnierzy, dzierżących w rękach dwa zwoje, podpieczętowane herbem króla.
Powinno być zapieczętowane, albo opieczętowane
- Dokąd to się wybieracie, chłopcze – spytał ten wyższy swym pozbawionym manier głosem.
- Do Rennatar.
- Nie zbaczaj z drogi, jeśli chcesz pozostać w swym ciele – poradził niższy wojownik. Obaj byli odziani w srebrne zbroje, odbijające promienie słoneczne. Starszemu, spod inkrustowanego hełmu wyłaniały się czujne, pilne oczy, a dłoń spoczywała spokojnie na rękojeści miecza. Młodszy natomiast, władał wyłącznie starym mongerszternem.
- Jeśli możesz, wracaj. Rennatar utraciło swój dawny blask. Mieszkańcy zaczęli toczyć między sobą spory, wywołując tym samym zamieszki w mieście. Wszystko po to, by zapewnić dobrobyt w przyszłości.
swym - niepotrzebne,
pozostać w swym ciele - niezrozumiałe,
trzymał stary morgensztern. Władać odnosi się do umiejętności.
poprawił hełm, po czym postąpił krok wstecz, odsłaniając leśny trakt, wiodący do miasta.
postąpił krok do tyłu, albo cofnął się
Postąp jak uważasz, albo Rób, co uważasz.- Postąp, co uważasz za słuszne – Darien nie uważał za słuszne odpowiadać ani wymieniać z napotkanym jegomościem swych poglądów.
Było dwóch żołnierzy, więc co najwyżej jegomościami.
Postąpił - powinno być ruszyłPostąpił naprzód, poprawiając pas.
Znowu brakuje kawałka opisu, tak nagle zobaczył oddziały, w mgnieniu oka przebył kawał drogi, przed chwilą był w lesieUjrzawszy niebieskie chorągwie, w rękach dowódcy jednego z oddziałów kawalerii królewskiej, myślał, że to tylko poborowi na ćwiczeniach, nie regularne wojsko. Jednak zobaczywszy żelazną bramę i strzegący ją batalion piechoty górskiej,
ją - Powinno być jej
a on sam - do wywalenia. Całość dziwnie brzmi, jakie myśli straciły sens?jego myśli straciły sens, a On sam przestał odczuwać radość z ustąpienia śniegów.
Wystarczyłoby samo: Przestał odczuwać radość z ustąpienia śniegów.
Całość brzmi jakbyś nie umiał dobrze używać słów występujących w języku polskim. Zdecydowanie za dużo zaimków i potrzebny dodatkowy opis. Przeskakujesz miedzy sytuacjami, także ciężko się połapać co i gdzie dokładnie się dzieje.
Gdyby nie błędnie użyte wyrazy czytałoby się nieźle.
Pomysł - za mało tekstu, żeby ocenić. Chętnie przeczytałabym co dalej.
Posumowanie: warsztat do doszlifowania, a fragment zdecydowanie trzeba rozwinąć.
Ręce do góry. Moja tajna broń.
<Dłubiąc stopą w ziemi i patrząc niewinnym wzrokiem, mówi> A ja mam pytanie
Cztery choroby początkującego pisarza: zaimkoza, nadopisy, interpunkcja, literówki
Sadyzm jest wrodzony...zazwyczaj
<Dłubiąc stopą w ziemi i patrząc niewinnym wzrokiem, mówi> A ja mam pytanie
Cztery choroby początkującego pisarza: zaimkoza, nadopisy, interpunkcja, literówki
Sadyzm jest wrodzony...zazwyczaj
Re: Darien - Upadek Wschodu [fantasy]
3Chciałbym zaprezentować I rozdział mojej powieście, która w pewnym stopniu wiąże się z przygodami Helgardh z mojego wcześniejszego opowiadanie.
Jeśli tak ma wyglądać rozdział, to chcę znaleźć śmiałka, który ośmieliłby się nazwać broszurkę reklamową książką

Rozlany atrament na stołach, mapy bezsensownie popisane tępym ołówkiem i Król, z niepokojem wyczekujący świtu.
Ołówek? Śmiesznie to brzmi w zdaniu takim jak to.
- Z wyra, Dari! - krzyknęła otyła, jasnowłosa kobieta.
Albo opisujesz tą postać w sposób pozwalający na jej wyobrażenie, albo pozostaw ją anonimową.
Przecież nie chesz skończyć jak twój kuzyn, prawda? - huknęła kobieta uderzając swym mocnym, drewnianym butem w łóżko. - Wiedz, że pijaństwo prowadzi do zguby i utraty własnej moralności, Darienie!
- Ależ ciociu, gdzieżbym miał w myślach pijaństwo? Nikt nie wie, co przyniesie jutro – wstał, pocierając sobie oczy swymi delikatnymi dłońmi.-Jedyna jest taka noc w roku. Trzeba ją uczcić, dbać o jej kontynuowanie...
Drewniane buty, dzieciak zachowujący się jakby wziął coś mocnego [brak logiki w jego wypowiedzi] itd.
wziął na plecy brązowy kosz
Był brązowy. Świetnie. Ale co z tego? Pewne informacje są zwyczajnie zbędne.
Czym prędzej zbiegł na dół, a zauważywszy swoją kuzynkę, wziął ją pod pachę.
Pod pachę to można wziąć torebkę, tudzież dywan niesiony do pralni

- Co się dzieje? - spytała szczupła, niższa o dwa łokcie dziewczyna
Skoro spytała, to raczej nie chłopak?
- Spójrz! - Wskazał palcem ogród.- Odwilż, rozumiesz? Następują nowe czasy, mrozy ustępują! Fimbulvintr dobiega kresu. Radujmy się! - uradowany, wypuścił z objęć Nerinę, wyraźnie oszołomioną.
Radujmy się, wszak za oknem nowy dzień i jeszcze więcej wrażeń, które z sobą niesie!
a On sam przestał odczuwać radość z ustąpienia śniegów.
Nie, nie może być! ... XD
Banalne, do bólu schematyczne, źle napisane. Poprzestań na czytaniu.
Re: Darien - Upadek Wschodu [fantasy]
4Fim... Fimgbeoasjkbgfreiobf? Tak nazwę kiedyś swojego psa, dzięki za pomysł :DOllars pisze:Czyżby prawdą było, iż Fimbulvintr opuszcza Wschodnie Krainy?
"Tym razem jego zawsze elegancko uczesane włosy panowały w nieładzie"
No wybacz, ale w tej sytuacji mnie nie obchodzi, co jest na ogół, tylko to, co jest teraz. Jeżeli chcesz opisać, co jest na ogół, pokaż sytuację, jaka jest na ogół. Poza tym - włosy raczej nie panują, mogą leżeć czy coś
"Trzeba było myśleć w czasie Nóne. Przecież nie chesz skończyć jak twój kuzyn, prawda? - huknęła kobieta uderzając swym mocnym, drewnianym butem w łóżko. - Wiedz, że pijaństwo prowadzi do zguby i utraty własnej moralności, Darienie!
- Ależ ciociu, gdzieżbym miał w myślach pijaństwo? Nikt nie wie, co przyniesie jutro – wstał, pocierając sobie oczy swymi delikatnymi dłońmi."
1. Nie wiem, co to czas None.
2. Bez "swym" przy bucie
3. Bez "własnej" przy moralności
4. Ostatnie zdanie. Czy nie wystarczy "wstał, przecierając oczy"?
"- Co się dzieje? - spytała szczupła, niższa o dwa łokcie dziewczyna"
Niższa od kogo? A jeżeli od tego chłopca, to licz się z tym, że dwa łokcie to (w zależności od rodzaju) od 110 cm do 230 cm. Jeżeli przyjmiemy, że chodzi ci o 110 cm, to człowieczek, którego nazywa się "dziewczyną", powinien mieć z metr wzrostu. Chłopak musiałby mieć ponad dwa metry.
"- Dokąd to się wybieracie, chłopcze – spytał ten wyższy swym pozbawionym manier głosem"
1. Cóż... nie widzę, żeby o coś pytał. Pytajniczek? ;]
2. Czyimże, do cholery, głosem miał zapytać żołnierz?
Tekst niestety jest fatalny. Pod względem wyglądu, jak i treści. Po pierwsze - na pewno nie możesz nazwać tego skrawka rozdziałem.
Ale nie bierz do serca słów Matio K - nie poprzestawaj na czytaniu. Po prostu daruj sobie fantastyczne opowieści o rzeczach, których nazw nie da się wymówić. Wróć do tego, kiedy nauczysz się pisać inne rzeczy, o ile będziesz chciał do tego wracać - prawdopodobnie zrozumiesz, że to już wszystko było. Trzymam kciuki
5
namacalne fakty mnie rozbiły psychicznie...Podkrążone oczy były namacalnym faktem wczorajszych wydarzeń.
może by tak myślnik, autorze?Trzeba było myśleć w czasie Nóne. Przecież nie chesz skończyć jak twój kuzyn, prawda? - huknęła kobieta uderzając
Tragedia. Wstał z wielkiej, kropka po jutro, wywal "swymi" i spacje między "-" -> i to wszystko i tak nie pomoże temu fragmentowi O_oco przyniesie jutro – wstał, pocierając sobie oczy swymi delikatnymi dłońmi.-Jedyna
Autorze, czy autor to choć raz przeczytał? o odwiedzić? przecież ten tekst to babol na babolu
- Nie zapomnij o odwiedzić targu!
Nie chce mi się już więcej wypisywać... powiem tylko że gdzieś tam nawet kropkę gubisz... O_o
eh przeczytaj to na głos, bo ja już nie mam siły...postąpił krok wstecz, odsłaniając leśny trakt, wiodący do miasta.
- Postąp, co uważasz za słuszne – Darien ni uważał za słuszne odpowiadać ani wymieniać z napotkanym jegomościem swych poglądów. Postąpił naprzód, poprawiając pas.
to też...Jednak zobaczywszy żelazną bramę i strzegący ją batalion piechoty górskiej, jego myśli traciły sens, a On sam przestał odczuwać radość z ustąpienia śniegów.
Autorze

Myślałeś kiedyś, żeby pisać tak samo jak to ale nazywać to parodią?

Stanowczo na NIE.
Pozdrawiam serdecznie

"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."
"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
6
Ollars, jesteś mój bók. Choćbym nie wiem, jaki zły humor miała, ty zawsze mnie z niego wyciągniesz 
Z lepszych tekstów:
Włosy nie mogą panować w nieładzie. Nieład może panować we włosach.
Nie można utracić cudzej moralności.
Wilgoć się nie panoszy a raczej panuje.
Kuzynki wziąć pod pachę, się nie bierze. Można ją złapać pod albo za rękę.
Nie można mieć głosu pozbawionego manier.
Nie można postąpić w tył a na pewno nie można postępować, co się uważa za słuszne. Chyba raczej postępuje się tak, jak się uważa.
A nade wszystko uważam, że moje "myśli traciły sens" podczas czytania tego fragmentu.
Liczba błędów w tak krótkim fragmencie jest zatrważająca. Duuuużo pracy cię czeka
Ale jednocześnie jeszcze duuuużo życia ci zostało, żeby ten warsztat swój szkolić. Dzięki Bogu 
Pozdrawiaju

Z lepszych tekstów:
Włosy nie mogą panować w nieładzie. Nieład może panować we włosach.
Nie można utracić cudzej moralności.
Wilgoć się nie panoszy a raczej panuje.
Kuzynki wziąć pod pachę, się nie bierze. Można ją złapać pod albo za rękę.
Nie można mieć głosu pozbawionego manier.
Nie można postąpić w tył a na pewno nie można postępować, co się uważa za słuszne. Chyba raczej postępuje się tak, jak się uważa.
A nade wszystko uważam, że moje "myśli traciły sens" podczas czytania tego fragmentu.
Liczba błędów w tak krótkim fragmencie jest zatrważająca. Duuuużo pracy cię czeka

Pozdrawiaju

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
"Litterae non erubescunt." Cyceron