Królewna [drabble]

1
Oprószony śniegiem dach zamkowej wieży skrzy się w słońcu. Migoczące feerią barw witraże są ozdobą wąskich, łukowatych okien, kryjących wnętrze przed wzrokiem ciekawskich.
Skrzypią łancuchy zwodzonego mostu, kopyta koni uderzają o bruk dziedzinca. Tłum wiwatuje. Fruną w górę czapki, powietrze jest gęste od okrzyków.
Ona się kłania, z wdziękiem przyjmuje hołdy poddanych. Zgrabnie zeskakuje z siodła i z uśmiechem biegnie do zamku, jak najszybciej chce dotrzeć do swojej wieży i tańczyć, aż zakręci jej się w głowie. I tańczyć…
Nagłe uderzenie w plecy wytrąca ją z równowagi. „Wariatka, wariatka nosi śnieg!“ - dziecęce głosy cichną. Zostaje rozsypana pod nogami bryła lodu.
...
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Królewna [drabble]

6
Dobra setka.
Uśmiech dla Pani :)

Ps. A czy kiedyś doczekam setki radosnej, choćby o tym jak Księżniczka z Księciem, w tym zamku.. :P
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Królewna [drabble]

13
Mam mieszane uczucia. Drabble budzi lekkie skojarzenie z Nowymi szatami cesarza, które to lekkie skojarzenie staje się jawnym nawiązaniem wraz z każdym kolejnym komentarzem. Jeżeli komentarze do tekstu uznać za jego integralną część, to dla mnie bomba. Oczywiście, aby dopełnić historię, brakuje jeszcze jednego elementu. Pozwolę go sobie dodać i powiem: Królewna jest naga!
Skrócona instrukcja czytania postów: przed każdym zdaniem wstaw IMHO.

Królewna [drabble]

14
łapserdak pisze: Mam mieszane uczucia. Drabble budzi lekkie skojarzenie z Nowymi szatami cesarza, które to lekkie skojarzenie staje się jawnym nawiązaniem wraz z każdym kolejnym komentarzem. Jeżeli komentarze do tekstu uznać za jego integralną część, to dla mnie bomba. Oczywiście, aby dopełnić historię, brakuje jeszcze jednego elementu. Pozwolę go sobie dodać i powiem: Królewna jest naga!
Lepiej czegoś nie dookreślać. :)

Added in 1 minute 20 seconds:
Mrs Alistair pisze:
łapserdak pisze: Mam mieszane uczucia. Drabble budzi lekkie skojarzenie z Nowymi szatami cesarza, które to lekkie skojarzenie staje się jawnym nawiązaniem wraz z każdym kolejnym komentarzem. Jeżeli komentarze do tekstu uznać za jego integralną część, to dla mnie bomba. Oczywiście, aby dopełnić historię, brakuje jeszcze jednego elementu. Pozwolę go sobie dodać i powiem: Królewna jest naga!
Lepiej czegoś nie dookreślać. :)
Zresztą nie to chyba tutaj jest ważne.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Królewna [drabble]

15
Insert : grabs popcorn . Gif

A tak poważnie: miałam się nie odzywać, ale w obecnej sytuacji nie odezwać się nie mogę. To znaczy mogłabym, ale nie chcę.

Intrygujące spostrzeżenie i trafna uwaga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”