Taki typ [drabble]

1
Bezradnie rozłożył ręce.

Tak było zawsze, gdy próbował mi sprzedać, jakiś psychologiczny bełkot, rodem z poradników NLP. Jego najważniejsze argumenty, brzmiały zawszę tak samo:

- Miałem to na studiach! Pisałem z tego kolokwium! To udowodnione naukowo!

Gdy pytałem o szczegół, taką błahostkę jak nazwisko, rodzaj testu, czy liczbę osób, użytą do konkretnej próby, rozkładał dłonie mówiąc, że książki ma w domu.

Tytułów nie pamiętał.

Psycholog z bożej łaski! Z bardziej zrytym beretem, niż większość znanych mi wariatów, a najgorsze jest to, że ma przyszłość w zawodzie: narkomanów zmuszonych przez prawo, do słuchania takich farmazonów.

Tylko jak ktoś taki, może komuś pomóc?
„Druga gwiazda na prawo, i prosto, aż do poranka". J.M. Barrie

Taki typ [drabble]

2
Całkiem zgrabny drabelek:)

Kilka drobiazgów :
Marzyciel pisze: Bezradnie rozłożył ręce.
Marzyciel pisze: rozkładał dłonie mówiąc
Widzę, że lubisz włoską mowę ciała, ale unikałabym powtórzeń czy podobnego wydźwięku. Szczególnie w tak króciutkim tekście.
Marzyciel pisze: Psycholog z bożej łaski!
Tym nieco spaliłeś zakończenie. Gdybyś to przeniósł do ostatniego zdania - byłoby ciekawiej:)
Marzyciel pisze: Z bardziej zrytym beretem, niż większość znanych mi wariatów, a najgorsze jest to, że ma przyszłość w zawodzie: narkomanów zmuszonych przez prawo, do słuchania takich farmazonów.
a tu bym zmieniła troszkę szyk zdania. A zamiast dwukropka - dała myślnik ( ale to kosmetyka).

Podoba mi się. Gratuluję:)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Taki typ [drabble]

3
Marzyciel pisze: (...) Tak było zawsze, gdy próbował mi sprzedać, jakiś psychologiczny bełkot, rodem z poradników NLP. Jego najważniejsze argumenty, brzmiały zawszę tak samo:
(...)
Gdy pytałem o szczegół, taką błahostkę jak nazwisko, rodzaj testu, czy liczbę osób, użytą do konkretnej próby, rozkładał dłonie mówiąc, że książki ma w domu.
Tytułów nie pamiętał.
Psycholog z bożej łaski! Z bardziej zrytym beretem, niż większość znanych mi wariatów, a najgorsze jest to, że ma przyszłość w zawodzie: narkomanów zmuszonych przez prawo, do słuchania takich farmazonów.
Tylko jak ktoś taki, może komuś pomóc?
Przecinkoza.
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy

Taki typ [drabble]

4
Podoba mi się. Bardzo :lol: :mrgreen:
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Taki typ [drabble]

5
Fajne, życiowe. Niepokojąco prawdziwe.
Ale przecinki to Autor chyba z samolotu zrzucał. W warunkach silnych turbulencyj.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Taki typ [drabble]

7
Dziękuję Wszystkim.
Kruger pisze:Przecinkoza.
Misieq79 pisze:Ale przecinki to Autor chyba z samolotu zrzucał. W warunkach silnych turbulencyj..
Hmmm...
- Przepraszam za niedogodności - rzekł pilot i po raz kolejny zrzucił przecinki, z nurkującego w przeraźliwym jazgocie Sztukasa.
A tak poważnie robię co mogę. Po prostu tego nie widzę, mimo że się staram.
Romek Pawlak pisze:Chyba że to odreagowanie niepokojąco dużej liczby psychologów na forum :D :D :D
Coś w tym jest, ale dotyczy osoby z mojego otoczenia, a nie z Internetów.
„Druga gwiazda na prawo, i prosto, aż do poranka". J.M. Barrie

Taki typ [drabble]

8
Marzyciel pisze: Sztukasa
Stukasa. "Sztukas" to zapis fonetyczny.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar

Taki typ [drabble]

10
Ok, jeśli jest w sjp to cofam. Choć nadal uważam to za potworka językowego, dla mnie sztukas spoczywa obok meserszmita.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”