Grimzon pisze:A tak swoją drogą dlaczego akurat w tym właśnie sformułowaniu odpuściłeś historyczność?
W kilku miejscach poszedłem na kompromisy (również w nazewnictwie). Mimo, iż starałem się zachować wysoki poziom realizmu to nie miałem aspiracji by w stu procentach zachować adekwatność historyczną. Wygrała frajda płynące ze światotworzenia

Mimo to, mam nadzieję, że całość nie będzie zbyt zgrzytać i osiągnęła swój własny koloryt
Wykreowany świat ma cechy kilku epok. Teoretycznie możemy założyć, że bohaterowie żyją w świecie odpowiadającym, mniej więcej XII - XIII w. Co nie przeszkadza im korzystać wciąż z liburn wojennych (uzasadniają to szerokie rzeki i brak rozwoju żeglugi morskiej - w krainie w której żyją). Na swojej drodze spotykają też ludy na innym etapie rozwoju. Od krainy, gdzie nadal nie używa się strzemion po przedstawicieli lepiej rozwiniętej cywilizacji, którzy opanowali już bardziej skomplikowaną obróbkę i kształtowanie metalu, a także rozwinęli żeglugę morską (ale o tym dopiero w kolejnych tomach).
Przyznaję, że długo się wahałem nad ilością fantastyki w fantastyce i starałem się osiągnąć złoty środek. Ostatecznie poziom "kompromisu" jest dla mnie akceptowalny. Zdaję sobie jednak sprawę że zarówno historyczni puryści jak i miłośnicy odjechanej fantasy nie muszą być z tego zadowoleni - spróbuję z tym jakoś żyć
Reasumując: w większej części kompromisy są zamierzone i (uważam) uzasadnione, ale z pewnością zdarzyły się również wpadki (mam nadzieję, że nie krytyczne)
Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak rozłożyć bezradnie ręce i otworzyć piwo w oczekiwaniu na wyrok wydany po przeczytaniu
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: Pią 29 Sty, 2016 ]
Aktegev pisze:bardzo ładna okładka

Dziękuję, szczególnie, że mogę za Zagłobą powtórzyć "Jam to, nie chwaląc się, uczynił".
Miecz z okładki to dzieło kowala z Kanady, który oczywiście pozwolił na wykorzystanie zdjęcia i modyfikację graficzną dla lepszego dopasowania do treści.
Mojego autorstwa jest również mapa jaką znajdziecie wewnątrz. Tak zabawnie wyszło
Przepraszam za offtopy i pozdrawiam.