406

Latest post of the previous page:

Grimzon pisze:Ten oficer zgrzyta strasznie.
Pozwoliłem sobie na to słowo świadomie. Pojawia się w książce 8 razy więc mam nadzieję, że nikt na zawał nie pierdyknie ;)

W kilku miejscach, z tych czy innych względów, odszedłem od zgodności historycznej.
Ostatnio zmieniony czw 28 sty 2016, 23:32 przez Jacek Łukawski, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam: http://www.jacek-lukawski.pl

407
Jacek, brawo!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

408
Nie miejsce aby to rozpatrywać ale akurat to słowo brzmi fatalnie. Rzuciło mi się strasznie w oczy. Zobaczę może jak zbędne to przeczytam i zobaczę jak jest w środku.

[ Dodano: Czw 28 Sty, 2016 ]
A tak swoją drogą dlaczego akurat w tym właśnie sformułowaniu odpuściłeś historyczność?
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

410
Grimzon pisze:A tak swoją drogą dlaczego akurat w tym właśnie sformułowaniu odpuściłeś historyczność?
W kilku miejscach poszedłem na kompromisy (również w nazewnictwie). Mimo, iż starałem się zachować wysoki poziom realizmu to nie miałem aspiracji by w stu procentach zachować adekwatność historyczną. Wygrała frajda płynące ze światotworzenia ;) Mimo to, mam nadzieję, że całość nie będzie zbyt zgrzytać i osiągnęła swój własny koloryt ;)

Wykreowany świat ma cechy kilku epok. Teoretycznie możemy założyć, że bohaterowie żyją w świecie odpowiadającym, mniej więcej XII - XIII w. Co nie przeszkadza im korzystać wciąż z liburn wojennych (uzasadniają to szerokie rzeki i brak rozwoju żeglugi morskiej - w krainie w której żyją). Na swojej drodze spotykają też ludy na innym etapie rozwoju. Od krainy, gdzie nadal nie używa się strzemion po przedstawicieli lepiej rozwiniętej cywilizacji, którzy opanowali już bardziej skomplikowaną obróbkę i kształtowanie metalu, a także rozwinęli żeglugę morską (ale o tym dopiero w kolejnych tomach).

Przyznaję, że długo się wahałem nad ilością fantastyki w fantastyce i starałem się osiągnąć złoty środek. Ostatecznie poziom "kompromisu" jest dla mnie akceptowalny. Zdaję sobie jednak sprawę że zarówno historyczni puryści jak i miłośnicy odjechanej fantasy nie muszą być z tego zadowoleni - spróbuję z tym jakoś żyć ;)

Reasumując: w większej części kompromisy są zamierzone i (uważam) uzasadnione, ale z pewnością zdarzyły się również wpadki (mam nadzieję, że nie krytyczne) ;)

Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak rozłożyć bezradnie ręce i otworzyć piwo w oczekiwaniu na wyrok wydany po przeczytaniu ;)

Pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: Pią 29 Sty, 2016 ]
Aktegev pisze:bardzo ładna okładka :)
Dziękuję, szczególnie, że mogę za Zagłobą powtórzyć "Jam to, nie chwaląc się, uczynił".
Miecz z okładki to dzieło kowala z Kanady, który oczywiście pozwolił na wykorzystanie zdjęcia i modyfikację graficzną dla lepszego dopasowania do treści.
Mojego autorstwa jest również mapa jaką znajdziecie wewnątrz. Tak zabawnie wyszło ;)

Przepraszam za offtopy i pozdrawiam.

412
Jacek Łukawski, nie pytam dalej. Zwracam uwagę jednak, że XII i XIII wiek to nie jest wczesne średniowiecze. To średniowiecze w pełnym rozkwicie. No i miecz z okładki to nie ten wiek... Wczesne średniowiecze to liczyłem na czas około x wieku.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

413
Grimzon
Już nie będę Cię podpuszczał.
Miecz na okładce przedstawia broń dla bohaterów archaiczną, ale ważną dla opowieści. Tym samym jest uzasadniony.
Okres w książce jest tak naprawdę "n i e u s t a l a l n y" gdyż korzysta z dobrodziejstw kilku epok (od starożytności po rzeczone średniowiecze, choć nie przekraczający chyba XIIIw. w najbardziej rozwiniętej krainie. Możemy się o to spierać ale tylko przy piwie). Taki świat stworzyłem i czas pokaże, jak zostanie przyjęty przez czytelników, czyli Was.
Więc pax, luz i miłego dnia :)

418
Gratulacje :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

419
Augusta, ładny stosik. Gratki :D
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Wróć do „Sukcesy Weryforumowiczów”