ithi edit: dyskusja wydzielona z wątku: http://weryfikatorium.pl/forum/viewtopic.php?t=17121
Cześć! 
Odważna decyzja z tym angielskim. Nie chcę Cię, broń Boże, demotywować czy zniechęcać, ale napisanie tekstu literackiego po angielsku kiedy nie jest się native speakerem, do tego w wieku, nie obraź się, dość młodzieńczym to naprawdę ciężka rzecz. Myślisz po polsku, znasz polskie konstrukcje zdaniowe. Napisałem niedawno "służbowo" opowiadanie w języku angielskim i znajomy pisarz oraz lektor angielskiego z perfekcyjnie niemal wypracowanym językiem Shakespeare'a (łącznie z akcentem) powiedział, że choć językowo jest bez większych problemów, są w nim właśnie owe niezrozumiałe dla anglosaskiego odbiorcy konstrukcje - innymi słowy, "Anglik czy Amerykanin tak by nie pomyślał/nie powiedział/nie napisał". 
Mając to w pamięci, nie podjąłbym się chyba nawet napisania prywatnego tekstu literackiego po polsku i późniejszego go tłumaczenia, a co dopiero tworzenie go od podstaw w języku obcym... Ale życzę Ci powodzenia!
I miłego pobytu na Wery.

Pisanie w innym języku versus tłumaczenie z ojczystego
1
							Ostatnio zmieniony pt 16 sty 2015, 22:24 przez Immo, łącznie zmieniany 1 raz.

"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

(licząc w znakach to będzie ponad milion).
 (licząc w znakach to będzie ponad milion). Mam wrażenie, że jedyne, co tak naprawdę powstrzymuje Cię przed pisaniem powieści po angielsku to własne przekonanie, że jesteś za słaby. Przypomnij sobie swoje pierwsze teksty po polsku - prawdopodobnie ich jakość jest podobna to pierwszych, które napiszesz po angielsku
 Mam wrażenie, że jedyne, co tak naprawdę powstrzymuje Cię przed pisaniem powieści po angielsku to własne przekonanie, że jesteś za słaby. Przypomnij sobie swoje pierwsze teksty po polsku - prawdopodobnie ich jakość jest podobna to pierwszych, które napiszesz po angielsku  )
 )