Mam pytanie, chodzi znowu o maszynopis znormalizowany.
Czy ilość znaków na stronie tudzież w tekście liczy się ze spacjami, czy bez?
Bo załóżmy taką sytuację: Chcę wysłać tekst do gazety, limit znaków to 50 tys. Patrzę na statystykę wyrazów i widzę, że ilość znaków bez spacji to 48 353 - mogę wysyłać, bo nie przekracza ustalonej ilości. Z 2 zaś strony ze spacjami tych symboli jest 57 621, co przekracza limit.
Nie wiem jak na to patrzeć:/ Przekraczam ten limit, czy nie przekraczam?
[ Dodano: Sob 20 Lut, 2010 ]
A w ogóle, ile minimalnie znaków powinna mieć powieść, żeby można ją było wysłać do wydawnictwa? 300 000, a może 200 000?
Bo mam pewien problem. Piszę opowiadanie, a właściwie coś, co w zamierzeniu miało nim być, ale już widzę, że przekroczę 60 tys znaków. I załóżmy napiszę coś co będzie sobie liczyć 70 - 100 tys znaków - ni to opowiadanie, ni powieść:/
Co ja mam z tym zrobić? Do gazety wysłać jako przydługie;p opko, czy raczej do wydawnictwa jako za krótką książkę --> nowelę?
Niespodziewanie z pomocą przyszedł mi niniejszy artykuł w QFANCIE:
http://www.qfant.pl/index.php?option=co ... -z-qfantem który głosi, że: "Nagroda Fandomu Polskiego (...) zwana potocznie Zajdlem (...) Obecnie jest przyznawana w dwóch kategoriach: opowiadań i powieści, przy czym
za powieść uznaje się dzieło literackie liczące więcej niż 100 stron znormalizowanych." Z tego by wynikało, że jeżeli liczyć 1800 znaków na stronę powieść powinna mieć tych znaków minimum 180 000.
Ale moje pytanie nadal pozostaje pytaniem - czymże jest co ma powyżej 60 000 znaków, lecz mniej niż 180 000? Co można z tym zrobić?
* czymże jest coś, co ma...