Samotność

1
w strugach deszczu za oknem

krajobraz rozmywa się szary

przez szpary w framugach

smutek przecieka i żal

w urojeniu swoich myśli

tworzysz słoneczne pejzaże

lecz pustka czterech ścian

permanentnie wchłania iluzje

w labiryncie uczuć swoich

pogubiłeś jasne korytarze

za każdym krokiem wyrasta mur

nie ma już tamtych ciepłych słów

sam do siebie na mokrej szybie

kreślisz słowa dawno zapomniane

by stworzyć dialog niemych słów

a w pokoju obok przed telewizorem

...

...

...

alouette

2
Miejscami brzmi, jakby miał to być wiersz rymowany...
alouette pisze:a w pokoju obok przed telewizorem

...

...

...

Co miałaś na celu przez ten zabieg? :)
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

3
Wydaję mi się, że we framugach.
przez szpary w framugach

Dwie opcje nasuwają mi się na myśl. Albo chciałaś zilustrować i uwypuklić te "nieme słowa" (nawiasem mówiąc fajny oksymoron), albo to miało być takie otwarcie wiersza. Niedopowiedzenie, żeby czytelnik sam sobie dopowiedział. Jeśli mam rację w którymś z tych przypadków tomoim zdaniem nie powiodły się oba. Co do pierwszej opcji to stosujesz na tyle dobre metafory, że te nieme słowa mogłaś po prostu przedstawić. A co do drugiej to mnie jako czytelnika denerwuje, że nagle trzy wersy mi znikają sprzed oczu.

a w pokoju obok przed telewizorem

...

...

...

Za to na plus środki stylistyczne - porównanie, metafory, epitety i ten oksymoron :P

Tylko na coś te trzy wersy zabrała?!

Wiersz moim zdaniem niezły.

Pozdrawljaju!
"Życie nas mija i patrzy ze śmiechem,

Jak nad zagadką stoimy bezradnie,

Jak złotą piłką bawimy się grzechem,

Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."

4
a no już wyjaśniam: te we/w to po zasięgnięciu opinii polonisty powiedział mi, że mimo reguł dopuszcza się też czasem i tak , to zostawiłam, ale nie upieram się może być i we. A co do tych 3 linijek, to rzeczywiście, tu moim zdaniem czytelnik mógłby utworzyć swoją wersję co robi ten drugi sam przed ekranem telewizora, mógłby sam dopowiedzieć, może taki problem nie jest mu obcy? Jednak i tu jest to fakultatywne, można by pominąć ten zabieg.
alouette

5
Powiem, ze chyba czytelnik tylko gdyby był tobą domyśliłby się że może tutaj wstawić sobie co ten koleś robi przed telewizorem. A tu zgadzam się z W., że ten oksymoron wymiata. Choć dość popularny w pewnych kręgach ;)

Pozdrawiam serdecznie
"Stąpaj ostrożnie,

7
A mi się ten zabieg podoba. Pozostawia spore pole do interpretacji. Tylko bym te wielokropki wydłużyła, żeby wersy tak nie "uciekały".

Ja bym zamieniła "w" na "we", tak jak radzi W. Będzie naturalniej.

To mi się nie podoba:
w urojeniu swoich myśli
Bo jest a) niepoprawne, b) niezgrabne jakieś.

Ale ogólnie uważam że, jest nieźle :) Chociaż myślę, że można wiersz jeszcze doszlifować.

Za to:
sam do siebie na mokrej szybie

kreślisz słowa dawno zapomniane

jest super!

Pozdrawiaju :) (W. podkradł mi moje "pozdrawiaju" :( <chlip> ;) >
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

8
Nie powiedziałem, że zabieg z wielokropkami mi się nie podoba :)
alouette pisze:A co do tych 3 linijek, to rzeczywiście, tu moim zdaniem czytelnik mógłby utworzyć swoją wersję co robi ten drugi sam przed ekranem telewizora, mógłby sam dopowiedzieć, może taki problem nie jest mu obcy?
A czemu akurat tak? :)
"Stąpaj ostrożnie,

9
A czemu nie? :), wiesz tzw. "sztywne reguły gry", czyli znajomość reguł przypisanych do poezji jest znana jedynie fachowcom, amatorzy i miłośnicy poezji odbierają poezję intuicyjnie, ale czasami mają naprawdę otwarte umysły i wykorzystują każdą możliwość interpretacji (gdybyś np.: pogadał o poezji z dziećmi, utalentowanymi oczywiście, to od interpretacji zabolałaby cię głowa :) Tu oczywiście jest sporo uświadomionych, więc każdy zabieg jest dokładnie analizowany.
alouette

10
Akurat kształcę się na nauczyciela, więc wiem że dzieci ogólnie mają wieeelką mnogość interpretacji :D
"Stąpaj ostrożnie,

12
Jeśli nie ma się powołania do zawodu (jakiegokolwiek) nie powinno się go wykonywać, to jasne.

Zdecydowanie "we framugach".

Wiersz - nie mój. Przede wszystkim wkurzyło mnie zakończenie. Jeśli siedzi w pokoju obok przed telewizorem, to niech go szybko wyłączy i zastanowi się, co tam słychać u kogoś, kto się miota za ścianą, albo niech potem nie ma do nikogo o nic pretensji. Ja na miejscu tego, co kreśli sam do siebie już nie próbowałabym ingerować w szklany świat. Poszłabym sobie cicho po prostu. Ten drugi pewnie zauważyłby dopiero, gdyby skończyły się chipsy.

Pozdrawiam

Gra
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

13
Gra pisze:Ja na miejscu tego, co kreśli sam do siebie już nie próbowałabym ingerować w szklany świat. Poszłabym sobie cicho po prostu. Ten drugi pewnie zauważyłby dopiero, gdyby skończyły się chipsy.

Niekoniecznie. Możliwe, że starałby się zatrzymać ciebie bo leci coś ciekawego, a przy okazji jakbyś wychodziła to kupiłabyś mu z życzliwości nową paczkę chipsów :P
"Stąpaj ostrożnie,

15
Oj tam zaraz kpią... Z uśmiechem po prostu podchodzimy ^^ Bez nerwacji :P Taka nasza interpretacja ;)
"Stąpaj ostrożnie,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”