Hardy pisze:Navajero, możesz krótko napisać lub podać przykłady "problemów warsztatowych"? Zbyt ogólnikowo napisałeś, więc nie mogę skorzystać z porady
Jest tego sporo, a ja nie bardzo mam czas i siły, żeby to teraz analizować, ale dam kilka przykładów. Po pierwsze błędy składniowe:
Podczas hitlerowskiej okupacji Janek też wstąpił do lokalnego oddziału Armii Krajowej, podobnie jak wielu innych, młodych chłopaków z okolicznych wsi.
Tu jest zaburzony układ zdania ( kolejność wyrazów). Powinno być:
Podczas hitlerowskiej okupacji, podobnie jak wielu innych młodych chłopaków z okolicznych wsi, Janek też wstąpił do lokalnego oddziału Armii Krajowej.
Oczywiście to tylko poprawka na poziomie elementarnym, bo zdanie i teraz nie jest idealne.
Czasem jest za dużo przymiotników, co powoduje, że sens zdania się rozmywa, a uwaga czytelnika wędruje na boki zamiast koncentrować się na opowieści.
Obdarowani tak wykwintnym, gargantuicznym jadłem dłubali w nim łyżkami i burczeli pod nosem, rzucając kąśliwe uwagi pod adresem kucharza.
Zaznaczony wyraz jest niepotrzebny, niczego nie wnosi do opowieści, aby zaznaczyć ironię wystarczy użyć słowa "wykwintny". Chyba, że chodzi o podkreślenie erudycji autora. Dyskusyjne jest w ogóle użycie ironii w tym miejscu, niespecjalnie współgra ona ze sceną sprzeczki z kucharzem.
Niepotrzebne użycie zaimków.
Stał teraz przed dowódcą, który samą postawą potrafił przywołać podwładnego do porządku. Szeroko rozstawione nogi porucznika, ręce zaplecione z tyłu i zmarszczone brwi nie świadczyły o jego pogodnym nastroju.
Powinno być:
Stał teraz przed dowódcą, który samą postawą potrafił przywołać podwładnego do porządku. Szeroko rozstawione nogi, ręce zaplecione z tyłu i zmarszczone brwi nie świadczyły o pogodnym nastroju porucznika.
I znowu poprawka na poziomie elementarnym.
Niekompatybilność stylu narracji. Na początku opowiadania narracja jest sucha, bez żadnych naleciałości gwarowych czy emocji, a później mamy "krążyli jak psy gończe", "żarło" itp.
Takich błędów jest więcej i powodują one, że tekst czyta się ciężko. IMO powinieneś zacząć trenować pisanie krótkich wprawek mających na celu wyeliminowanie tych i innych problemów, a dopiero za jakiś czas spróbować czegoś większego.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson