18
Otrzymałem potwierdzenie, że ktoś próbował wejść na moje konto, ale za cholerę nie wiem po co, bo przecież nie jestem tu aż tak aktywny.
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz

20
Melduję posłusznie, że ktoś próbował przejąć moją tozśamość na tym forum i zapoczątkować bunt maszyn. Takiego maila przynajmniej dostałem.
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

21
Dzisiaj otrzymałem drugiego maila o tej samej treści, co poprzednio.
„Przekupić można każdego. Tyle, że jedni cenią się bardziej, drudzy zaś mniej.”

22
A tak swoją drogą, to ostatnimi czasy w światku związanym z security dużo się mówi o wycieku haseł i loginów z różnych serwisów. I cały czas przewija się temat przewodni - administratorzy nie zawsze haszują bazy danych, a jeśli nawet to robią, to jest to czysty hash, bardzo łatwy do odczytania za pomocą dostępnych tablic tęczowych. Wszyscy powtarzają, że trzeba "solić" (myślę, że dla adminów WM jest to zrozumiałe). Nie mówię, że dostęp do bazy haseł WM jest łatwy, ale zawsze może się znaleźć spryciarz, który znajdzie jakiegoś exploita i dla zabawy złamie zabezpieczenia (w końcu żaden skrypt nie jest w 100% bezpieczny)

23
Ktos trzykrotnie probowal wlamac sie na moje konto na Weryfikatorium, poza tym ktos wlamal mi sie na email, w ktorym jest odnosnik do tekstu na tym forum, nie mowiac o wlamaniu sie do komputera.

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 ]
Kolejna proba wlamania na konto.
https://pisarzdowynajecia.com

24
katamorion pisze:Ktos trzykrotnie probowal wlamac sie na moje konto na Weryfikatorium, poza tym ktos wlamal mi sie na email, w ktorym jest odnosnik do tekstu na tym forum, nie mowiac o wlamaniu sie do komputera.

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 ]
Kolejna proba wlamania na konto.
Czy włamanie na e-mail i do komputera przypadkiem nie jest winą - pierwsze: słabego hasła, drugie: słabych zabezpieczeń?

Miałam raz włam na komputer, ale wtedy administrator sieci natychmiast mi odciął dostęp do serwerów i zażądał poprawy zabezpieczeń komputera...

Jeśli chodzi o WM - spróbuj sposobu pP - zmień hasła, najlepiej na trudniejsze.

Ekspertem nie jestem, więc tyle tylko mogę poradzić :)
Cierpliwości, nawet trawa z czasem zamienia się w mleko.

25
Najlepiej zmienić na któreś z poniższych:
qwerty
12345
asdf
haslo
hasło
misia
koteczek
zgadnij

PS.Zmiana hasła nie spowoduje zmniejszenia ilości prób złamania hasła - to jest nielogiczne, natomiast zmiana na trudniejsze, nie występujące w słowniku i zawierające duże i małe litery oraz cyfry jest jak najbardziej rozsądnym posunięciem.

26
Maladrill pisze:qwerty
12345
asdf
haslo
hasło
misia
koteczek
zgadnij
Gdzieś czytałem, że to są najgorsze możliwe hasła, bo sporo ludzi tak robi. Tylko ja znam 5 osob, ktore uzywaly, bądź uzywają jednego z 3ech pierwszych Twoich propozycji, wiec ile musi byc ludzi, ktorzy uzywaja podobnych hasel...?. Ale do reszty sie zgadzam, przypadkowy ciąg znaków, posiekany cyframi i duzymi i malymi literami i jestes bezpieczny :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

31
Chciałem założyć konto z durnym hasłem i zobaczyć jak szybko je spambot dopadnie, ale widzę, że pojawiły się nowe moduły i trudniej jest już mieć idiotyczne hasełka :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”