Pożytek z papieru dla wyższych jak i niższych codziennych potrzeb
Krótka rozprawa o wyższości niższej nad niższością wyższą zawarta w jednym krótkim
zdaniu
Mój stały wieczorny rytuał, powtarzany nieodmiennie i niezmiennie od chwili, kiedy moja
znajomość poszczególnych liter pozwoliła na ich połączenie w wyrazy, potem, kiedy
indywidualne słowa zsumowane z innymi stały się zdaniami, a zdania zespolone
skomplikowaną konfiguracją treści, meritum ożywionym większą wartością, derywatem
spełnionej całości zawartej w tak prostej formie, jaką jest literatura, produkt pracy wyobraźni,
imaginacji twórczej, mój utrwalony latami rytuał celebracji graniczącej z misterium
duchowym, zjednoczonym z siłami istoty mojego umysłu, a nie adekwatnym, odmiennym
potrzebom mojego organizmu, którego wyższość nad umysłem dawała asumpt konieczności
odłożenia kwestii duchowych na rzecz przymusu niższego rzędu, niższego nie tylko w
przenośni, lecz również w rozumieniu dosłownym, mimo wszystko potrzebą, której
zaniedbanie grozi przykrą konsekwencją, czasami wręcz katastrofą, kompromitacją, podczas
gdy ta wyższa; strawa i odżywka psychiki, niezbędna do jej regeneracji, jest skazana na
przegraną w konfrontacji z koniecznością bardziej prozaiczną wiążącą się z potrzebami
fizjologicznymi, w mniejszym zaś stopniu afektom natury empirycznej, poznawczej, mimo
tych zdawałoby się nie paralelnych, wykluczających się wzajemnie przymusów łączyła
wspólna, choć odmienna w sposobie potrzeba konsumpcji papieru, zarówno dla substancji
kreatywnej, twórczej oraz dla jej absolutnego przeciwieństwa; antonimowi, jakim jest
preparat przetrawiony, przerobiony, niepotrzebny, wydalony precz przez ciało wraz z jego
charakterystycznym, przykrym zapachem, to, co łączy niższość z wyższością, przy
zachowaniu odpowiednich proporcji można określić słowami: przyjemność, ulga i spełnienie.
Pożytek z papieru/Esej
1prawda jest zawsze subiektywna
-----------------------------------------------------------
prawda pierwsza: przyjemność, kiedy staje się obowiązkiem przestaje być przyjemnością
prawda druga: obowiązek połączony z przyjemnością jest masochizmem, cokolwiek to słowo znaczyć by miało
prawda trzecia: zamiast kropki lepiej postawić wielokropek
-----------------------------------------------------------
prawda pierwsza: przyjemność, kiedy staje się obowiązkiem przestaje być przyjemnością
prawda druga: obowiązek połączony z przyjemnością jest masochizmem, cokolwiek to słowo znaczyć by miało
prawda trzecia: zamiast kropki lepiej postawić wielokropek