16

Latest post of the previous page:

Pią 08 Maj, 2009[/i] ][/size]

Dziękuję za opinie i te zdecydowanie na tak, i ten raczej na nie :) W sumie z czasem człowiek robi się starszy, jego myśli dojrzalsze. Nie wszystkie wiersze, które to wklejam, pisałem na bieżąco. Niektóre już parę latek mają i przez sentyment chciałem zobaczyć jakie wrażenie wywołają.
alouette pisze:nie wspominając o elementach tzw. religijnych, to już w ogóle jest na marginesie? To wyklucza wiele osób, które wiedzą, że tutaj nie mają czego szukać. Szkoda.
W tym miejscu z wielkim żalem zgadzam się z alouette, Jest tendencja do "specjalnego traktowanie" wierszy w których pojawi się nawiązanie do religii. W sumie dowodzi to że nie potrafimy wznieść się ponad trendy i slogany, które nie my wymyśliliśmy, a nam się tak wydaje.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony pt 08 maja 2009, 10:04 przez Atreus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

17
Atreus pisze:Jest tendencja do "specjalnego traktowanie" wierszy w których pojawi się nawiązanie do religii.

to prawda.

Atreus pisze:W sumie dowodzi to że nie potrafimy wznieść się ponad trendy i slogany, które nie my wymyśliliśmy, a nam się tak wydaje.

moim zdaniem to dowodzi, ze zbyt serio traktujemy religię.
Leniwiec Literacki
Hikikomori

18
Słuchaj. Jeśli dla kogoś jet ważna (jest chyba jeszcze taka grupa osób) to czemu nie? I czemu ma być za to łajany, że wyraża to w poezji? A mamy traktować niby nie na serio tylko tak z przymrożeniem rozumu? ;>
"Stąpaj ostrożnie,

19
Jeśli dla kogoś jet ważna (jest chyba jeszcze taka grupa osób
ale jest inna, dla której nie jest. Nie zmuszę się do skomentowania pozytywnie wiersza, który do mnie nie przemawia. Nie chodzi o religię i światopogląd, chodzi o subiektywną ocenę wierszy, która z zasady jest taka właśnie. Wiersz jest specjalnym przekazem, który trafia lub nie. Jeśli do mnie nie trafia, mówię, że nie trafia. Pod względem techniczno-warsztatowym, wszystkie wiersze traktowane są tak samo. Również te, które są dla mnie świetne. Wie o tym np.W.. Inni też wiedzą.

Pozdrawiam/

Gra

ps. wątek proszę założyć w hyde-parku
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

21
Mi się nie podobało. Subiektywnie. Feniksy w każdej formie mi się przejadły (wyeksploatowane zostały na każdy możliwy sposób) więc bez urazy. Widocznie zatrute strzały znieczuliły mi serce :D
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

22
Ja tam tej eksploatacji nie zauważyłem ale szanuję opinię. Ten wiersz jest dla mnie ważny z innych powodów niż podobanie się innym ;) Ale postaram się znaleźć coś co być może wam się spodoba :]

Pozdraawiam wszystkich serdecznie :)
"Stąpaj ostrożnie,

23
a propos tematu: czasem, myślę, że i tutaj można podyskutować o zagadnieniach związanych z poezją, wiersze nie jeden raz mogą sprowokować taką dyskusję. I co? zaraz zmieniać forum i lecieć na np.: hyde-parku? Jeszcze jedno, trzeba niezłego zaparcia, żeby komentować wiersz nawet od strony technicznej, kiedy jego treść nas wnerwia, albo odrzuca. Wiersze to melange techniki z treścią, jedno bez drugiego nie istnieje, wielokrotnie treść nas może zaintrygować bardzo, choć z pozoru skromne są środki wyrazu artystycznego. Czy trudno byłoby zaprosić jakiegoś "człowieka od elementów religijnych", wierzcie, niektórzy czują się totalnie na marginesie. Ja nie wstawię więcej takich wierszy, bo z góry wiem co będzie. Pozdrawiam.
alouette

24
alouette pisze:a propos tematu: czasem, myślę, że i tutaj można podyskutować o zagadnieniach związanych z poezją, wiersze nie jeden raz mogą sprowokować taką dyskusję. I co? zaraz zmieniać forum i lecieć na np.: hyde-parku?
Tak. Wypadałoby. Jakiś porządek trzeba utrzymać nawet kosztem wygodnictwa.

Wiersz czy inny utwór jest wrzucany po to żeby usłyszeć opinie o nim, a nie po to żeby powstała na jego podstawie dyskusja.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

25
Popieram Weba. Nie uważam również, że należy dobierać Weryfikatorów lub Poetyfikatorów pod względem wyznania, płci, rasy, koloru sierści itd., tylko poziomu LITERACKIEGO i stopnia profesjonalizmu, jaki prezentują.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

26
Moi drodzy :) Koniec sporów. A jak ochota wielka to jak to kiedyś Weber, mi powiedział : Kolejną piaskownicę mam wam założyć? :P
"Stąpaj ostrożnie,

28
Oj koniec tematu. Kobiety... Mój wiersz? TAK. Więc jak nie widzę problemu to proszę go nie stwarzać. Zapraszam do Hyde-Park
"Stąpaj ostrożnie,

30
Wiem ^^

Pika edit: Jak dzieciaki po prostu. A ja sądziłam, że z takich zachowań wyrasta się w okolicy komunii. Myliłam się... Niestety. Ale skoro tak, to po raz kolejny, wyrozumiale, jak do dzieci: Moi drodzy państwo, SPAMujecie. Takie uwagi, to się wymienia przez PM :] Zrozumiały nasze kochane maluchy? Zapewniam, że frustrację można wyładować inaczej. W tym przypadku zaleciłabym chyba smoczki (ew. gryzaki).
Ostatnio zmieniony ndz 10 maja 2009, 00:07 przez Atreus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stąpaj ostrożnie,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”