Przegląd najpopularniejszych motywów fabularnych

1
Tak, jak w tytule. Wpadłem na pomysł, by stworzyć taki temat na forum. Jest to przegląd, który ma nam zobrazować na piśmie i dać do zrozumienia nam wszystkim: co już było, co jest najpopularniejszym, najczęściej eksploatowanym i wykorzystywanym elementem fabuły - jakie wątki, tematy, motywy.

Poniżej znajduje się moja lista, jeśli jednak sami na coś wpadniecie - najpierw musicie przeczytać wszystko, żeby nie było powtórzeń - napiszcie w poście, w taki sam sposób, jak ja to zrobiłem.

Mam nadzieję, że pomysł jest dobry i przyda się Tobie, lub komukolwiek.

PS: Lista Preissenberga - ręce precz od listy ;)

PS2: Dopisujcie - nie komentujcie. Ponieważ nie ma sensu, chyba, że wymienicie książkę, lub film i dopiszecie, które z motywów są w owym dziele wykorzystane.

Pozdrawiam

P.

Przegląd najpopularniejszych motywów, tematów i wątków fabularnych:

- moce żywiołów (ogień, woda, wiatr, ziemia, elektryczność, kamuflaż itp.)

- umiejętność lewitacji i latania w powietrzu

- motyw super percepcji

- umiejętność zatrzymywania czasu i manipulacji nim

- umiejętność psychokinezy

- umiejętność telepatii

- umiejętność teleportacji

- umiejętność stania się niewidzialnym

- eksploracja nadludzkiej umiejętności walki wręcz

- eksploracja nadludzkiej umiejętności walki bronią białą

- eksploracja nadludzkiej umiejętności walki bronią palną

- motyw nadludzkiej siły, szybkości i refleksu

- motyw sztuk walk wschodnich

- motyw konfrontacji z bronią białą i palną

- motyw wielkiego niebezpiecznego i wyjątkowego pościgu, lub wyścigu

- motyw magicznych, czy też paranormalnych zjawisk i zdarzeń

- motyw magicznych przedmiotów o różnych mocach i możliwościach

- motyw przyszłościowy (futurystycznych budynków, pojazdów, ubiorów, technologii, urządzeń, broni, poglądów, walk, wojen etc.)

- motyw wirtualnej rzeczywistości w stylu Macica-Matryca-Macierz („niby ja, ale nie ja”)

- motyw super inteligentnych komputerów (sztucznej inteligencji)

- motyw apokaliptyczny (zagłada ziemi przez klęskę żywiołową, kataklizmy żywiołowe, wojny nuklearne, zaraza, śmiertelny wirus, inwazja kosmitów, wojna z maszynami etc.)

- motyw zagłady gatunku ludzkiego

- motyw kolonizacji planet

- motyw wojen gangów, mafii

- motyw kosmicznych odkryć (planet, życia pozaziemskiego, galaktyk, obiektów kosmicznych, istot etc.)

- motyw romantyczny (romanse, kochankowie, miłość od pierwszego wejrzenia, miłość z przyjaźni, zakazana miłość, itp.)

- motyw piracki (piraci poszukujący skarbu, walki piratów, rywalizacja, przygody)

- motyw historyczny (opowiada o wydarzeniach opartych na faktach historycznych)

- motyw westernu

- motyw panowania „gatunku” maszyn na Ziemi

- motyw super energii i mocy

- motyw magii (czarnej i białej)

- motyw Tolkien-owskiego fantasy (elfy, krasnoludy, ludzie, gobliny, orkowie, itd.)

- motyw Rowlings (młodociany czarodziej, szkoła magiczna, magia, itp.)

- motyw super niesamowitych, super nowoczesnych i super silnych androidów

- motyw z kosmitami na czele typu Obcy (kosmici atakują, spotkania z kosmitami, niesamowite istoty, nadnaturalne zjawiska, łowcy, drapieżcy, super niebezpieczni obcy)

- motyw opanowania przez mutanty i super eksperymentalne wirusy, albo istoty, boty

- motyw wojen międzygalaktycznych typu G*wniane Wojny (kosmiczne wojny z kosmitami, kosmicznymi nacjami, wojny planetarne, wielkie statki kosmiczne, itp.)

- motyw niezwykłych portali (technicznych i magicznych)

- motyw z geniuszem na czele (piękny umysł geniusza, super naukowiec, itp.)

- motyw z super szaleńcem, albo psychopatą, niekiedy seryjnym mordercą

- motyw z zoombie (dziesiątki, setki… zoombie atakujące ludzi, miasta i zarażające co się tylko da)

- motyw z ucieczką, ukrywaniem się, pogonią

- motyw z ekstremalnym survivalem

- motyw z więzieniem (więzienne życie, więzienny margines społeczeństwa, ucieczka, itp.)

- motyw przygodowy w stylu Indiany (odkrywanie zaginionych tajemniczych, mistycznych miejsc i skarbów, przygody w wariackim stylu)

- motyw z podróżami kosmicznymi

- motyw z mistycznymi, tajemniczymi, nadnaturalnymi miejscami

- motyw ze zwierzętami na czele

- motyw z dinozaurami na czele po Jurajsku

- motyw z „którymś tam” zmysłem

- motyw z duchami

- motyw z aniołami, diabłem, niebem, piekłem Bogiem i Lucyferem

- motyw o życiu, pracy i walce żołnierzy, lub policjantów

- motyw kryminalny, detektywistyczny, sensacyjny, śledczy

- motyw o życiu i pracy szpiega – szpiegowski

- motyw z wielkimi wyprawami – „wycieczkami” – po Tolkien-owsku

- motyw z wieżami, wielkimi budowlami

- motyw o starożytnym Egipcie i wielu innych starożytnych państwach i nacjach

- motyw o życiu Indian

- motyw obyczajowy (o życiu jakiejś postaci, ludzi – nudy.inc)

- motyw z wielkimi idiotami, śmieszkami, szalonymi postaciami, kretynami, głupkami

- motyw z muzykami

- motyw z obrzydliwie bogatymi ludźmi (milionerzy, miliarderzy, bilionerzy…)

- motyw z bardzo ubogimi, bardzo pobożnymi ludźmi

- motyw z niewolnictwem

- motyw z „przejściem na drugą stronę” (życie po śmierci, śmierć kliniczna, itp.)

- motyw I i II Wojną światową.

- motyw z super bohaterami i super łotrami

- motyw z niedocenionym, niezauważonym, czasem biednym, niedołężnym, fajtłapą, frajerem, szarym człowiekiem, wielkim nikim, który zamienia/przemienia się w super bohatera w stylu „od zera do bohatera”

- motyw z wielką pomstą/zemstą i karą po Punisher-owemu

- motyw z katastrofami i klęskami żywiołowymi (huragany, powodzie, tsunami, susze, burze z piorunami, tornada, trzęsienia ziemi; katastrofy lotnicze, wielkie pożary; wypadki samochodowe, katastrofy kolejowe, metra, pożary, zawalenia budynków, morskie tragedie, itp.)

- motyw z porwaniem

- motyw z uprowadzeniem przez UFO

- motyw z poszukiwaniami „wspaniałego super czegoś”

- motyw z zagadkami logicznymi i jakimikolwiek

- motyw z magicznym lustrem, szafą, drzwiami, kluczem, domem, przedmiotami, medalionami, kryształami, księgami, amuletami, zwierzętami, stworami, Kufkami, skrzyniami, skarbami, etc.

- motyw nawiedzonym domem

- motyw z jasnowidzem, wizjonerem i przepowiadaniem

- motyw z wielkimi przepowiedniami

- motyw z podróżami dookoła świata

- motyw samotną wyprawą (w stylu tylko ja i mój pies, albo tylko ja i ja…)

- motyw pamiętnikiem

- motyw z legendami, baśniami

- motyw z potworami, stworami wszelkiego rodzaju i odmiany

- motyw z wampiryzmem i wampirami

- motyw z rycerzami, średniowiecznym życiem i bitwami; królestwem, etc.

- motyw z „księciami z bajki”

- motyw z super nieudacznikami

- motyw ze sportowcami, artystami, pracownikami, pisarzami, filozofami, naukowcami, budowniczymi, etc.

- motyw w stylu „dziś jesteś szczęśliwy i masz wszystko, a jutro jesteś zerem skończonym” i vice versa

- motyw z morskimi żeglugami

- motyw z gadającymi zwierzętami

- motyw z „naprawdę wielką i mega wzruszającą miłością”

- motyw z podróżami w czasie (czyli do tyłu, do przodu, ile tylko się da, a potem z powrotem)

- motyw ze skrzatami, chochlikami

- motyw z nielegalnymi sportami (w stylu w mieście po ulicach, w lesie po kałużach, a u Jasia po piwnicach o ciemku)

- motyw z najdziwniejszymi, niewyjaśnionymi zagadkami i tajemnicami świata

- motyw z klątwami

- motyw z „bardzo długimi” pościgami na autostradzie

- motyw z domem wariatów, sierocińcem, itp.

- motyw z laboratorium i pracą naukowców

- motyw post apokaliptyczny (Ziemia po zagładzie nuklearnej, żywiołowej, po inwazji, wielkie skażenie i opad radioaktywny…)

- motyw o dowódcach i przywódcach, oraz politykach i „wtykach”

- motyw z miłością na „odległość” (internetowa miłość, miłość, która „szuka” przeznaczenia, miłość przez listy, itp.)

- motyw o życiu ucznia i szkoły

- motyw o chuliganach

- motyw ze szkolną miłością i miłością zapomnianą

- motyw o wielkiej przyjaźni, bractwie, drużynie, albo bandzie, czy zespole przyjaciół

- motyw z terroryzmem i ze skrajną przestępczością

- motyw z oszustem, wyzyskiwaczem, przebiegłym cwaniakiem

- motyw z „centusiem” super sknerą

- motyw o karierze, robieniu kariery (artysty, naukowca, wynalazcy, odkrywcy, biznesmena, et cetera)

- motyw o ratowaniu zagrożonych gatunków zwierząt, oraz ich bronieniu, i prawach

- motyw z dzieciństwem

- motyw z okupacją i niewolą; podległością

- motyw o odłamie, rebelii, rewolucji i przewrotnych wydarzeniach; o walce o wolność

- motyw z mega korporacjami, które opanowały świat i prowadzą między sobą niemoralną rywalizację o władzę i wpływy nad światem, a także, które walczą między sobą za pomocą super broni (oczywiście cywile są dla nich obojętnymi ofiarami)

- motyw z bronią laserową, plazmową, energetyczną, elektryczną, dźwiękową…

- motyw z pojazdami antygrawitacyjnymi

- motyw o życiu kolonii na innej planecie, czy satelicie

- motyw o super maniaku, świrze

- motyw z uniwersalnym żołnierzem

- motyw z hibernacją (nowe czasy…)

- motyw z robotami, androidami, cyborgami, maszynami (które chcą się uwolnić, uciec, lub zniszczyć coś, lub kogoś)

- motyw z super niebezpiecznym „X” eksperymentem, który wymkną się spod kontroli

- motyw z mostem, bramą, wieżą, rzeką, morzem, ścieżką, drogą, górą, itd.

- motyw ze wspinaczką

- motyw z nurkowaniem, pływaniem

- motyw z podwodnym miastem; cywilizacją

- motyw z podziemnym miastem; cywilizacją

- motyw z bazą kosmiczną

- motyw z bazą, lub fortecą, czy też bastionem militarnym

- motyw militarny

- motyw psychologiczny – w jakiejkolwiek postaci

- motyw z retrospekcjami i flaszami w stylu Zagubionego

- motyw z mnichami, klasztorem, życiem mnichów i duchownych

- motyw religijny – w jakiejkolwiek postaci

- motyw z gamblingiem – hazardem, grami o pieniądze

- motyw z bajkami

- motyw z opowiadaniem historii (narracja, lub słowny przekaz jakiejś aktywnej postaci)

- motyw z „kuferkiem”, skrzynią

- motyw z przybieraniem czyjejś postaci, a nawet wspomnień

- motyw z demonami i siłami ciemności i zła

- motyw z opowieściami w stylu „dawno, dawno temu za siedmioma górami, sześcioma lasami i pięcioma rzekami żył…”

- motyw z „happy end” w stylu „...i żyli długo i szczęśliwie”

- motyw w stylu mieszania świata realnego z fantastycznymi fantasy

- motyw w stylu dreszczowca (thriller)

- motyw z grozą (horrorem), lub soczyście krwistym „gore”

- motyw ze spadkiem („co ja teraz zrobię z tą forsą”)

- motyw z machlojkami, oszustwami, knuciem, „podkładaniem komuś nóg”, zastawianiem komuś drogi psychologicznymi, biznesowymi i logicznymi pułapkami, itp.

- motyw z wyrocznią, zagadkami i przepowiedniami trzymającymi w niepewności

- motyw z dialogiem z Bogiem

- motyw z poszukiwaniem swojego przeznaczenia

- motyw o zagubieniu mentalnym, psychicznym, społecznym, oraz geograficznym

- motyw z marzeniami i koszmarami (czasem coś zaczyna się od snu…)

- motyw z niezniszczalnymi przedmiotami, obiektami i postaciami

- motyw z szlachtą, i życiem szlachty

- motyw z wieśniakami, i ich życiem na wsi

- motyw anty-bohaterem

- motyw z walkami bokserskimi

- motyw z prorokiem, niczym mesjasz i jego proroctwami, przepowiedniami

- motyw ze zbawicielem ludzkości, niczym archetyp Chrystusa, jak wybraniec

- motyw z kultem, wiarą w bogów, lub jakiegoś wybawcy, bohatera historycznego, czy też legend, mitów, baśni, itp.

- motyw z postacią, która jest obiektem jakiegoś kultu

- motyw z białym i czarnym koniem, jako rumaki przedstawiciela światłości i mroku

- motyw z różdżkami, talizmanami, amuletami, etc.

- motyw z czarnym krukiem, czarnym kotem, czarnym koniem, nietoperzem, itd.

- motyw w stylu Wiecznego łowcy

- motyw w stylu Piękna i Hiper Wydumana Kraina ze Snów

- motyw z zaskakującymi umiejętnościami manualnymi i akrobatycznymi („cyrk panie, cyrk, po prostu cyrk…”)

- motyw z chodzeniem po ścianach i sufitach, oraz po wszystkich niebezpiecznych krawędziach, powierzchniach i bryłach, a także linach, etc.

- motyw z mostem („bądź ostrożny, nie wygląda to najlepiej, mam pewne przeczucia co do…”)

- motyw z kilkoma gwiazdami i satelitami, jak słońca i księżyce

- motyw z dziennikarzem na czele

- motyw z uwodzeniem jakiejś postaci przez kogoś

- motyw z wyjątkowymi scenami romantycznymi w stylu „tylko Ty i Ja; kolacja, świece, puściutki dom, wyścielone pachnące łóżeczko i zaproszenie na górę…”

- motyw ze scenami erotycznymi („seks, seks i tylko seks…”)

- motyw z piknikiem, wycieczką odpoczynkową do lasu, nad jezioro pod namiot itp., lub wakacjami gdziekolwiek

- motyw z niewidomym, głuchoniemym, niemową i bezdomnym biedakiem

- motyw ze znęcaniem się psychicznym i fizycznym nad kimś przez jakąś/jakieś osobę/y

- motyw o rozbitku i jego życiu, a raczej przetrwaniu do chwili odnalezienia, bądź też i nie; w stylu „Robinson samotnie na wyspie”

- motyw w stylu Pułapka Bez Wyjścia („i co teraz koleś zrobisz? nie masz innego wyjścia…”)

- motyw w stylu „(…)problemem jest wybór(…)”

- motyw z wygnańcem, jednostką pustelniczą, aspołeczną, marginesem społeczeństwa, itp.

- motyw z podziemnym światkiem: handlarzy bronią i czymkolwiek, dealerów narkotykowych, prostytutek i ku*w, przestępców, najgorszych psychopatów i zwyrodnialców, zboczeńców, maniaków, zabójców, złodziei, porywaczy, chuliganów, gangów, mafii, alfonsów, oszustów, kabli, etc.

- motyw ze „złotą rączką” („pan do wszystkiego?” „tak, to ja”)

- motyw w stylu super tajnego agenta o stu wcieleniach i wielu mega niebezpiecznych misjach „niemożliwych”, jak „Moje nazwisko Błąd… James Błąd”

- motyw z pięknymi, bogatymi i zakochanymi, ale zawsze „nie dogadującymi się między sobą” postaciami

- motyw w stylu Króla Grozy, jak suspens na sto dziewiętnaście, czyli raz, tu, raz tam, ale zawsze strasznie i tajemniczo, że aż ciary biorą

- motyw z ekstremalnymi sportami

3
Spotkałam się ze stwierdzeniem, że jest tylko osiem podstawowych opowieści.Oto one:

1) Achilles

2)Kandyd

3)Kopciuszek

4)Circe - Pościg; niewinny i ofiara

5)Faust

6)Orfeusz

7)Romeo i Julia

8) Tristan

Dodane po 40 sekundach:

8. Tristan

4
Poniżej znajduje się moja lista, jeśli jednak sami na coś wpadniecie - najpierw musicie przeczytać wszystko, żeby nie było powtórzeń - napiszcie w poście

Heh, Preis... jest mały problem w twojej liście już są powtórzenia. Może nie ma identycznych słów ale na przykład motyw I i II wojny i motyw militarny to przecież to samo tylko uogólnione. I takich przykładów można by mnożyć, piszesz sporty ekstremalne a wczesnej nurkowanie itd. IMO jeśli chcesz żeby taka lista była sensowana przydało by się ją podzielić na jakieś podkategorie. np

Motywy Sportów

- motyw piłki nożnej

- motyw nurkowania

-.etc

Bo w tej chwili w twoim spisie panuje chaos i bałagan. Ponadto mało komu będzie się chciało czytać taki długaśny spis. Nie sądzisz?

A tak na marginesie to uważam że nie ma sensu za to się w ogóle brać chyba że byś do każdego myślnika podawał ilość książek i częstotliwość występowania danego motywu;p

P.S. Miało być bez komentowania... Eee... No to wybacz.
"Tworzenie od niweczenia.

Kres od początku,

Któż odróżni z całą pewnością?"

5
Spotkałam się ze stwierdzeniem, że jest tylko osiem podstawowych opowieści.Oto one:

1) Achilles

2)Kandyd

3)Kopciuszek

4)Circe - Pościg; niewinny i ofiara

5)Faust

6)Orfeusz

7)Romeo i Julia

8)Tristan

Tak. Ludzkość wciąż opowiada te same historie :)

Nihil novi sub sole, chciałby się rzec, różnica tylko w wykonaniu :)
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

7
A ja sądzę, że pod słońcem zawsze znajdzie się coś nowego Twisted Evil

Tak? To pokaż, jak nie zobaczę to nie uwierzę.

8
Kiedyś w Focusie był strasznie ciekawy artykuł na temat mitów, ich międzykulturowości i związku z literaturą. Tutaj skany:

http://images32.fotosik.pl/166/bfdf08f8d648b8d6.jpg

http://images31.fotosik.pl/167/aa547106017772df.jpg

http://images28.fotosik.pl/170/eeb892ec052e2a5f.jpg

http://images34.fotosik.pl/166/9e7e59af3b48785d.jpg

http://images31.fotosik.pl/167/bff846dc692e37a6.jpg

Zwróćcie uwagę na dwie ostatnie strony, konkretnie akapity "Skąd my to znamy?" i "Scenariusz stary jak świat".
Dark side of the Force

Odwiedź mój fanpejdżObadaj moje książkiNa Esensji też jestem

9
Tak? To pokaż, jak nie zobaczę to nie uwierzę.
Zależy, co rozumiesz przez słowo nowe. Jak się uprzeć to wszystko już było i pisanie w ogóle nie ma sensu itd. Ale z drugiej strony: czy twórcze rozwinięcie jakiegoś motywu jest czymś nowym?

10
Co innego przegląd motywów - tu naprawdę już wszystko było a co innego twórcze ich wykorzystanie. Niestety kiedyś, kiedy powstawało mało historii i jeszcze mniej książek a mówię tu o stuleciach temu - było łatwiej być tym pierwszym. Teraz kiedy wszyscy piszą: wiersze, eseje, wypracowania, blogi i posty na forach internetowych - jest ciasno i trudno się przebić z czymś wspaniałym, nowatorskim i świeżym.

W ogóle wspaniałych, nowatorskich i świeżych pomysłów jest bardzo mało.

Co wpadnę na jakiś, to się okazuje, że ktoś o tym dawno napisał ha ha ha ha

Nie ma się co obrażać na to sławetne wszystko już było. Poznanie tego, co było to jest coś, od czego można się odbić i podać temat tak, żeby przynajmniej wyglądało na takie, czego nie było.

Czasem też człowiek zaczyna rozumieć, że to wszystko już było może stać się właśnie wielkim sprzymierzeńcem, bo pomoże czytelnika wyprowadzić w pole. Czytelnik myśli: eee, znam to! To już było! Wiem, o czym to i jak się skończy! A ty, Autorze, nagle bach! Czytelnika nagłym zwrotem w łeb. I niech się Czytelnik nie mądraluje, bo zawsze zaskoczon być może.

I nie przez to, że nagle Autor odkrywa coś, czego do tej pory nie było ale na przykład przez to, że podaje znaną historię zupełnie z innej perspektywy. To czasem wystarczy, by odbiorcę zupełnie zmiażdżyć :) zaskoczeniem

Zuz

11
Eeee tam - nie wszystko już było. Ja na przykład tworzę pomysł (od paru ładnych lat), który wciąż jest "nowością" pod wieloma względami.

Uważam, że patent z cyklu "to już było" powstaje w bardzo prosty sposób: czerpiemy garściami (nawet nie świadomie) z tego, co widzieliśmy, czytaliśmy, słyszeliśmy i zwyczajnie, nawet w procesie tworzenia, dublujemy to lub powielamy.

Dla przykładu, spójrzmy na to forum i dział "Do zweryfikowania". Schematy powieści, które tam można przeczytać są czasami "kalkami" czegoś tam. Ileż to razy czytałem o magicznych mieczach, o tajemniczym zakapturzonym zabójcy, o magu, który miał umrzeć ale nie umarł? Dzieje tak zapewne dlatego (znawcą nie jestem - to moja subiektywna opinia), że pod wpływem impulsu, czyli filmu/książki zaczynamy tworzyć alternatywną historię, która ma te same składniki - przez co wychodzi podobna zupa, mniej lub bardziej słona.
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

12
Eeee tam - nie wszystko już było. Ja na przykład tworzę pomysł (od paru ładnych lat), który wciąż jest "nowością" pod wieloma względami.

A to bardzo ciekawe... oczywiście nie sprzedasz nam tego pomysłu, bo niby dlaczego, ale zarysuj w jakim obszarze, w jakim sensie - tak dla przykładu - co może być taką nowością?

13
Miało być bez komentowania, ale to trzeba napisać: było!

TV Tropes

Niestety, nie po polsku. Ktoś porywa się na tłumaczenie?
Never do something you wouldn't want to explain to paramedics.

---

"Mała dawka filozofii czyni z człowieka ateistę,

duża zwraca go ku religii."

Francis Bacon

15
Faktycznie motyw trenera o nadludzkich umiejętnościach(przewidywania, wyszkolenia, intuicji), który uzdrawia polską reprezantacje piłki nożnej i ta zostaje mistrzem świata, następnie mistrzem wszechświata nie został wymieniony. Przepraszam zostal motyw przyszłosciowy, science-fiction- bohater nadczłowiek - Leo Benhaker. Ale piękny to może być pomysł na książkę. Reprezentacja trenuje z Leo, wygrywa wszystko, a tu nagle po kilku latach naszą ziemię atakuje Cywilizacja z innej galaktyki i proponuje zagrać mecz o wszystko. Następnie parlament nas-Ziemian osądza, iż tylko jedna druzyna jest w stanie pokonac gigantów z planety nieznanej i jesto to kadra Polski pod dowództwem Leo Benhakera.
"Chance favors the prepared mind"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”