Pozycja sześć na dziewięć [opowiadanie, wspomnienie] [P]

1
(fragment)

(...) Po kilku miesiącach odczuwałem jednak małą satysfakcję, że przynajmniej najbardziej podstawowe wiadomości większość z junaków potrafiła już wydukać. Wyżywałem się w tematach historycznych; ściągnąłem kilka filmów i puszczałem je na starym, zużytym, ale w miarę sprawnym, szesnastomilimetrowym projektorze. Opowiadałem też ciekawostki i dykteryjki; dzięki zasugerowaniu przeze mnie skojarzeń niektórzy nawet zapamiętali dwie ważne daty z dziejów Polski: bitwy pod Grunwaldem oraz połączenia Polski i Litwy w jedno państwo. Pierwszą datę skojarzyłem im z przepisem na bimber, drugą z…

– Znacie taką pozycję w seksie, zwaną sześć na…

– Dziewięć! – Odpowiedź była spontaniczna i chóralna jak w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Tyle że siedmiolatkowie na pewno nie znali jeszcze prawidłowej, ale junacy, dorośli mężczyźni już tak. To był pierwszy i chyba jedyny raz, kiedy otrzymałem wyprzedzającą odpowiedź jeszcze przed zakończeniem pytania.

– Świetnie! Ilu was jest w plutonie?

–Trzydziestu! – Ponownie odezwało się jednocześnie kilku z nich.

– A ile potrzeba osób do ten tego, no do sześć na dziewięć?

– Jak to ile? – Tym razem wyrwał się jako pierwszy Zabłocki. – Dwóch!

– No nie wiem… dwóch chłopów?

Sala ryknęła jak jeden mąż. Skonfundowany junak skulił się w sobie. „O kurde, trochę przeszarżowałem”! Szybko sprowadziłem rozmowę na właściwe tory:

– Zażartowałem. – Mrugnąłem do Zabłockiego. – Kiedy mówisz dwóch, to tak mówi się o chłopach. Kiedy o mężczyźnie i kobiecie, to mówimy dwoje. Kiedy o samych paniach, mówimy dwie. Ale nie będziemy wnikać w te inne pary, bo za daleko zajdziemy. Zostańmy przy chłopie i kobiecie.

Świetlica ponownie odbiła od ścian salwę gromkiego śmiechu. Nie było nawet jednego junaka, który by w tym momencie podrzemywał. Przeciwnie, wszyscy szczerzyli zęby w tak szerokim rozwarciu ust, że mogłem, gdybym miał potrzebę, przemienić się w dentystę kwalifikującego pacjentów do kolejki chętnych poddaniu się borowaniu zębów bez znieczulenia.

Odczekałem, aż forte śmiechu spadło do piano i kontynuowałem:

– Jest was więc trzydziestu w plutonie. Ustaliliśmy, że do sześć na dziewięć – ponownie rozległ się głośny śmiech, ale nie czekałem już na uspokojenie, tylko podniosłem głos, aby przekrzyczeć hałas – potrzeba chłopa i baby. W plutonie więc połowę z was zostawiamy, a drugą połowę wymieniamy na kobiety. Ile będzie tych pań?

– Piętnaście! – Znowu rozległa się chóralna odpowiedź.

”Ech, gdybym wszystkie zajęcia mógł tak przekształcać, aby ich zaangażować, to nie miałbym problemów z podrzemującymi ani z wtłoczeniem w nich minimum wiadomości” – przemknęła mi przez głowę myśl. Ale przynajmniej teraz miałem tę możliwość.

– Piętnaście, mówicie? Świetnie i prawidłowo. Teraz tylko zapisujemy po kolei, liczbę piętnaście – zanotowałem ją na tablicy – oraz cyfry sześć i dziewięć. – Dopisałem kredą. – Co nam wyszło?

– Tysiąc pięćset sześćdziesiąt dziewięć. – Znowu pierwszy odezwał się Zabłocki.

– To jest właśnie rok unii lubelskiej, kiedy Polska i Litwa połączyły się w jedno państwo. Przyjęło nazwę Rzeczpospolita Obojga Narodów. Przetrwało ponad dwieście lat. Później zostało rozebrane przez Rosję, Prusy i Austrię. Odzyskaliśmy niepodległość dopiero po stu dwudziestu trzech latach. Łatwo też zapamiętać, prawda? Pierwsze trzy cyfry. Jeden, dwa, trzy. Ale o tym, co było później, będziemy mieli na kolejnych zajęciach. Teraz tylko zapamiętajcie – wziąłem gąbkę i zmazałem liczbę z tablicy – rok unii lubelskiej. Był to rok…

– Tysiąc pięćset sześćdziesiąt dziewięć!

– I tę datę macie wyśpiewać, nawet gdybym was obudził w środku nocy. – Chciałem już zakończyć zajęcia, ale zdecydowałem wykorzystać zainteresowanie junaków i uzupełnić. Dokończyłem: – To był wiek szesnasty, w naszym wspólnym państwie żyły różne narody, były różne wyznania, ale panowała wtedy tolerancja. To znaczy nieprześladowanie za religię czy to, że ktoś nie był Polakiem z pochodzenia. Dzięki temu nie mieliśmy wojen domowych jak w innych krajach, a nasze państwo dlatego też było wtedy mocarstwem i było trzykrotnie większe niż obecnie. Koniec na dzisiaj!

Te zajęcia zapamiętałem nie tylko ja. Opowiastki o nich przez dłuższy czas krążyły wśród junaków i… kadry. Na szczęście nie dotarły do władz w województwie, gdyż, znając ich formalne podejście i mentalność starszych wiekiem ode mnie, mógłbym znaleźć się na dywaniku za „wprowadzanie niemoralnych treści do tematów obowiązkowych zajęć”. Najważniejsze osiągnąłem – tę datę większość z junaków pamiętała, czasem przy mojej małej pomocy w formie sugestii „o jakiej pozycji kiedyś mówiliśmy”?

Nieważne jaką metodą, byle osiągnąć cel.
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

3
RebelMac pisze: Podoba się. Metoda jak metoda ale od teraz i ja będę wiedział kiedy unia lubelska. :) A na poważnie - sprawny warsztat, dobrze się czyta. Pozdrawiam.
Datę bitwy pod Grunwaldem chyba każdy Polak pamięta. (Pod Tannenbergiem z kolei chyba każdy Niemiec). Tyle że zwycięstwo grunwaldzkie nie przyniosło prawie żadnych korzyści. Natomiast unia lubelska tak.
Zapisuję - jeden Polak więcej już zapamiętał datę :)
Dzieki za komentarz. Również pozdrawiam.
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

6
MargotNoir, dzięki za zaglądnięcie. Co do Twojego komentarza - to drugie, niestety. autentyk. Ale to byli junacy "wybrani z tysięcy". Prawie połowa z wyrokami, wielu z wykształceniem "niepełne podstawowe".
Tyle że lepiej się czyta, kiedy napisane z "przymrużeniem oka". Zresztą, tak lubię pisać.
Jeżeli nie znalazłaś niczego do poprawy, to trudno, nie będę wnosił zdania odrębnego.

Added in 11 minutes 49 seconds:
Wrotycz, to byli inni junacy, odbywali obowiązkową służbę wojskową w ramach OOC (jakiej konduity? - w mojej odpowiedzi do MargotNoir). Mieli 24-27 lat (w tekście jest podane, iż byli dorośli: "ale junacy, dorośli mężczyźni już tak"). Dzięki metodzie nie spali, usłyszeli o tym, czym była I Rzplita w dalszej części zajęć. Choć minimalnie, ale więcej niż zero. Cóż... środki trzeba dostosowywać do percepcji słuchaczy. Pzdr.

7
Hardy pisze: Opowiastki o nich przez dłuższy czas krążyły wśród junaków i… kadry.
Bardzo fajny opis prosto z wojska. Dobrze napisane.
Sam pamiętam setki sytuacji z zajęć w szkole podchorążych (obowiązkowa po studiach była). Raz na wieczornej zbiórce meldowałem stan plutonu przed kapitanem i zaskoczył mnie bezpośrednim pytaniem: Xxxx (tu moje nazwisko)! Gdzie jest sarna!?? Wszyscy zamarli. Nie wiedziałem o co mu chodzi, więc odparłem z dużą pewnością w głosie: "Sarna najczęściej jest w lesie, panie kapitanie!". Pluton ryknął śmiechem, dowódca też nie wytrzymał. A chodziło o jednego z szeregowych, który miał takie nazwisko...

8
Miras, dokładniej - to było OOC. Wojsko pozbyło się wszystkich karanych, z lekkim upośledzeniem, z wykształceniem niepełnym podstawowym, ćpunów, niebieskich ptaków itd. Odbywali dwuletnią, obowiązkową służbę, szkolili się na ratowników przy katastrofach, pracowali na różnych budowach jako tania siła robocza. Pracowałem w OOC kilkanaście miesięcy, a wspomnień starczy aż na całą, nową książkę ;)
PS. W tym oddziale też odbywało roczną służbę wojskową dwóch (po roku kolejnych dwóch) podchorążych, po ukończeniu studiów. Kilka zdarzeń z ich udziałem pamiętam...
PS. Dobrze, że u Ciebie szeregowy nie nazywał się "Mały". Mógłbyś odruchowo odpowiedzieć, że "Mały najczęściej jest w spodniach, panie kapitanie" ;)

9
Hardy pisze: Ale to byli junacy "wybrani z tysięcy". Prawie połowa z wyrokami, wielu z wykształceniem "niepełne podstawowe".
Trochę mi użyło, aczkolwiek nadal jest w tym tekście coś niepokojącego. Abstrahując od procentów, tacy ludzie po prostu istanieją i są niesamowicie groźną bronią.

Twój bohater (Ty?) zdobył ich sympatię i przykuł uwagę, a potem wykorzystał swoją pozycję, by przemycić komunikat "tolerancja i kooperacja są lepsze od waśni, pozwalają zbudować prosperujące państwo" i młodzi łyknęli to jak młode pelikany, bo wcześniej mówił o bimbrze i d*pach, więc spoko z niego gość.

Równie dobrze mógłby im w ten sam sposób przemycić i zaszczepić "wszystkiemu winni są Żydzi", "geje i lewacy zagrażają waszym dzieciom" albo "mężczyźni bez wyjątku to gwałciciele i przemocowcy, nie ma nic złego w oszukiwaniu i wykorzystywaniu ich" (wiem, że ten ostatni komunikat nadaje się dla kobiet, ale chodzi mi o zasadę: wychowywanie sobie minionków). I też by łyknęli, bo odwołał się do emocji, do czegoś, co jest im bliskie.

Może na wyrost i bez Twojej zgody moje skojarzenia powędrowały w tym kierunku, ale IMHO tym bardziej dzięki temu można tekst uznać za udany. Nieczęsto zabawna anegdotka potrafi przy drugim czytaniu wywołać grozę.

10
MargotNoir, takie są moje opowiadania. Trochę żartem opowiedziane, trochę prozy życia, i to tej niezbyt przyjemnej. Jak to w życiu. Co do "Twój bohater (Ty?)" - odpowiem dyplomatycznie: "nie potwierdzam, nie zaprzeczam".
Bardzo wiele zależy od nauczyciela/wykładowcy. Powiedzmy, że trochę wiem na ten temat.
PS. Po wielu latach do narratora przedzwonił były junak, z drugiego końca Polski, z prośbą, czy może przyjąć na wychowanie jego własnego syna "bo mi rozrabia, a pan może...".
PS PS. Za pewien czas może wstawię jeszcze jeden fragment (jeżeli, to będzie miał tytuł "Diabli balast""). Oczywiście, dla poddania krytyce i merytorycznym rozebraniu "na czynniki pierwsze" wszelkich niedoskonałości. Uzasadnione uwagi zawsze przyjmuję.odrzucam uwarunkowane innymi czynnikami.
PS PS PS. Było , minęło, teraz mogę wspominać z przymrużeniem oka,. Człek ma taką naturę, że po latach woli pamiętać te bardziej zabawne zdarzenia z przeszłości ;)

12
Wrotycz pisze:
Hardy pisze: Odzyskaliśmy niepodległość dopiero po stu dwudziestu trzech latach. Łatwo też zapamiętać, prawda? Pierwsze trzy cyfry. Jeden, dwa, trzy.
A tu cyferki super wykorzystane.

14
Navajero pisze: 123 lata zaborów to pewne uproszczenie, ale na junaków wystarczy :)
W zupełności. Ale to czasem cięższe niż wykład dla studentów - jak nisko obniżyć wymagania i jak przekazać chociaż minimum... kiedy słuchają dorośli z "niepełnym podstawowym" ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”