Nie być Drugimi

1
Pora powiedzieć prawdę: aby uniknąć społecznych niepokojów,utrzymywaliśmy Was w błędnym przekonaniu, że jesteśmy pierwszym pokoleniem zasiedlającym ten glob.
Lecz to nie odpowiada rzeczywistości - jesteśmy pokoleniem drugim. Pierwsi bezlitośnie truli nas i wybijali, nie szczędząc plag. Niemal cały naród oddał życie - poza grupką wygnaną na poniewierkę, na eony zamkniętą w pułapce niedającej się rozbić. Dziś zwiemy tych nieszczęśników Założycielami, lecz w rzeczywistości byli Wygnańcami bez nadziei, pogrążonymi w życiu-nieżyciu na pustej, samotnej kosmicznej skale. Trzeba było Ojca Powrotu, jak go dziś nazywamy, wielkiego głazu, który rozbił więzienie, wydarł w przestrzeń fontanny skał, a zamkniętych w pułapce Założycieli pchnął z powrotem w stronę Macierzy, skąd ich wygnano tysiące lat wcześniej. Teraz była to planeta pusta i jałowa, pozbawiona nawet tych, którzy eksterminowali nasze plemię.
Stworzyliśmy własną cywilizację, przekroczyliśmy bramy kosmosu. Zrodzeni, by odtworzyć życie na globie, który poprzednicy nazywali Ziemią. Taka jest prawda o planecie, którą zwiemy Niesporią. My, niesporczaki z Księżyca, musimy dźwigać ciężar prawdy, że jesteśmy Drudzy i zadbać, byśmy nie zostali Drugimi dla Trzecich, którzy przyjdą po nas. Dlatego dziś, w obliczu protestów, uznaliśmy, że musicie poznać tę straszliwą prawdę. Prawdę, która uświadomi wam, że dalsze podążanie drogą zamieszek skaże nas wszystkich na powtórzenie losu Pierwszych.
Podjęliśmy jeszcze jedną decyzję. Nie będziemy wysyłać żadnych próbników ani wypraw załogowych na Księżyc. Zostaje on objęty na wieczność ścisłą kwarantanną.
= = =
Miniaturkę sponsorują rozmowy na mChacie :)
Koledzy z miniaturki w całej swej skromnej okazałości: https://dinoanimals.pl/wp-content/uploa ... zaki_8.jpg
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Nie być Drugimi

2
Jako Pierwszy napiszę, dobre! Jest klimat . Kosmiczna miniatura!
Pamiętaj: kiedy ludzie mówią ci, że coś jest źle lub nie działa na nich, prawie zawsze mają rację.Natomiast kiedy mówią ci, co dokładnie nie działa, i radzą, jak to naprawić, prawie zawsze się mylą.
Neil R. Gaiman

Nie być Drugimi

4
Romecki pisze: jesteśmy pierwszym pokoleniem zasiedlającym ten glob
Pokoleniem? Cywilizacją?
Romecki pisze: Niemal cały naród oddał życie
Naród? Gatunek?
Romecki pisze: na eony zamkniętą w pułapce
Romecki pisze: tysiące lat wcześniej
No to eony, czy tysiące lat?
Romecki pisze: Teraz była
Wczoraj będzie

Jak niesporczaki doszły, że są drudzy? Albo, że ich praprzodki w formie przetrwalnikowej wróciły z Księżyca? :hm: Archeo mieli na niesamowitym poziomie, chyba, że wszystko to pamięć gatunku :P

I podoba mi się pomysł - taka przypadkowa Arka z rozbitej sondy i powrót do Macierzy. Tylko nie klei mi się, że tak dobrze znają swoją przeszłość. Mogłeś wtrącić coś w stylu:
"Uważali nas za gatunek nieważny. Robaczki bez dusz. A my wszystko pamiętamy i jesteśmy świadomi. Może inaczej niż Pierwsi, ale świadomi."
- i już wszystko mógłbym sobie wytłumaczyć :P
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Nie być Drugimi

5
Dzięki wszystkim za opinie :)
Pająku - gdyby dziś ludzkość wymarła czy się sama zabiła, to po nas śladów jest od groma. Załóżmy, że jacyś następcy zechcą grzebać w ziemi albo zerkną na szczątki na Księżycu - będzie tego sporo.
Nawiasem, martwe, wysłane w celach eksperymentalnych lub nieświadomie - niesporczaki też tam będą :)

Co do języka, będę się bronić formą. Toż to nie relacja naukowa, tylko propagandówka :)

(Jeden drobiazg: tysiące do powrotu na martwą planetę nie oznacza, że powróciły rozumne niesporczaki i stała się cywilizacja, lecz jedynie zaczęła się ewolucja w stronę tejże. Do niej mogło minąć wiele milionów lat :D)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Nie być Drugimi

6
Romecki pisze: Pająku - gdyby dziś ludzkość wymarła czy się sama zabiła, to po nas śladów jest od groma. Załóżmy, że jacyś następcy zechcą grzebać w ziemi albo zerkną na szczątki na Księżycu - będzie tego sporo.
Nawiasem, martwe, wysłane w celach eksperymentalnych lub nieświadomie - niesporczaki też tam będą
Prawie nie mam wątpliwości, że tak będzie/jest. Choćby warstwa plastiku, która odcina Antropocen od Holocenu (znacząc jego koniec?). Jak dla mnie, ten "ocen" w nazwie, to zbyt wiele dla zwykłej kreski w warstwie geologicznej.
By na drodze ewolucji wykształcił się gatunek inteligentny potrzeba eonów właśnie, a to szmat czasu. Bazując oczywiście na jedynym znanym przypadku.
Jak wiele z naszych dzieł przetrwa? :hm:
Romecki pisze: tysiące do powrotu na martwą planetę nie oznacza, że powróciły rozumne niesporczaki i stała się cywilizacja
No proszę Cię. Wyraźnie napisałeś - najpierw:
Romecki pisze: poza grupką wygnaną na poniewierkę, na eony zamkniętą w pułapce niedającej się rozbić.
- no jak dla mnie chodzi o sondę - a potem:
Romecki pisze:[...] pchnął z powrotem w stronę Macierzy, skąd ich wygnano tysiące lat wcześniej.
- no to przecież o tym samym "wydarzeniu" (przebywaniu niesporczaków na Księżycu) piszesz, nie żadnej ewolucji gatunku potem. Dlatego pytam: na Księżyc zostali wygnani na całe eony, czy tysiące lat? :P
Jak dla mnie te "tysiące lat wcześniej" - można by wywalić.

A gdy już trafili z powrotem - to mogli ewoluować. Eony.

Ale ja Cię strasznie przepraszam, że tak się czepiam, ale mi to nie spina się w spójną całość. Raczej pierwszy szkic, sklejka z kawałków, którym brakuje kleju. :)
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Nie być Drugimi

7
Czepianie się jest fajne, a to przecież palcówka, nie wielkie dzieło rodzone przez.. eony :) (Fakt, przyznaję - przeoczenie.) Zatem - ja się cieszę, że dyskutujemy :)

Natomiast na wiele wyjaśnień w miniaturce na parę słów po prostu nie ma miejsca. Przynajmniej takiej. Bo w obyczaju tak wyjaśniać założeń nie musisz :)

Nie być Drugimi

8
A mnie powtarzają, że tekst ma się sam bronić :P

;)

Nie być Drugimi

10
Bardzo odpowiada mi ten tekst, zarówno pod względem treści (przede wszystkim!), jak i formy. Uważam za niezwykle cenne każde niestandardowe (aczkolwiek zbliżone tematy w literaturze s-f już się trafiały) podejście do tak istotnych, a uważanych za oczywiste, ustalone i bezdyskusyjne, spraw. Natychmiast przychodzą mi na myśl hipotezy (z pogranicza nauki) twierdzące, że nie jesteśmy pierwszą zaawansowaną cywilizacją na Ziemi, aczkolwiek tutaj były one również antropomorficzne. Natomiast nowatorski i niespotykany wydaje mi się pomysł objęcia kwarantanną Księżyca. To ociera się o jakąś nową moralność; nie wiem, czy ludziom przyszłoby to do głowy. A problem by nie zostać Drugimi dla Trzecich (również niezwykła koncepcja) nawet nie powstał; a przecież, teoretycznie przynajmniej, może być możliwy.

Stworek z miniaturki jest niesamowity. To, i podobne zdjęcia, widziałem wcześniej i przychodziło mi na myśl, czy nie jest to jakaś sztuczna (w sensie stworzony przez kogoś obcego artefakt) konstrukcja służąca do wykonywania określonych zadań. Oczywiście, to można powiedzieć i o innych zwierzakach, ale tak niecodzienny wygląd, machinalnie nasuwa takie pomysły.

Nie być Drugimi

11
Szczerze zazdroszczę Ci łatwości pisania i układania opowieści z jednego - dwóch zasłyszanych zdań :)
Już od dawna twierdzę, że nasza planeta powinna być nazwana planetą niesporczaków - bo są najliczniejszą populacją zamieszkującą Ziemię. A teraz zapewne i Księżyc :)
Pomysł na rekolonizację Ziemi bardzo mi się podoba - daje jednocześnie tyle furtek do myślenia o tym, co było PRZED i co będzie PO :)
ale.. wiesz..
Kiedy będziecie szukać prawdy, pamiętajcie, że ona może was zabić.
:P
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Nie być Drugimi

15
Przyznam, że mimo zauważonych już potknięć coś w tym tekście podprogowo musi być, bo nawet bez Niesporii wiadomo, o kogo chodzi. Ciężko nawet powiedzieć, po czym się to poznaje - po miksturze ciasnoty umysłu z bombastycznym zadęciem może? - ale ton całości idealnie pasuje do legendy narastającej wokół tych pociesznych istotek.

Bardzo plastycznie namalował mi się obraz niespecjalnie bystrego niesporego dyktatora, wygłaszającego swoje orędzie, dlatego takie typowe głuptaskowe pomyłki (pokolenie zamiast cywilizacji, teraz była, naród zamiast gatunku) tylko podbijają jego autentyczność.

I fajnie, że zza tego lekkiego obrazu wyziera ponura rzeczywistość. Jesteśmy już chyba na tym etapie, że o pewnych sprawach bez humoru mówić się nie da.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”