Lanie wody (drabble)

1
Chciałem napisać drabble, a taki tekst powinien mieć równo sto słów. To zaczynam, tylko o czym mam pisać... Mam już chyba wstęp, to może tyle wystarczy, czas przejść do rozwinięcia, ale dalej nie wiem o czym pisać. Zaraz policzę słowa... trochę jeszcze brakuje... Słowo drabble ma siedem liter, dlaczego musi mieć, aż sto słów? Znowu liczę, chyba dobrze mi idzie, bo jestem już w połowie, chociaż dalej nie wiem o czym pisać. Powoli dopisuję do końca, pisząc o niczym. Teraz zacznij liczyć ze mną, zgadza się? Chyba jeszcze nie. Cierpliwości już kończę, jeszcze tylko parę słów i będzie gotowe. Koniec.

Lanie wody (drabble)

3
Pomysł - wraca jak bumerang. Każdego kiedyś nachodzi myśl, by napisać coś o pisaniu :)
Twoje wykonanie zgrzyta mi okrutnie, bo mogłeś pochylić się nad słownikiem synonimów i tak skonstruować tekst, by był zaskoczeniem a nie jednym wielkim powtórzeniem.

A tak mamy :
Toyer pisze:
napisać drabble,
o czym mam pisać.
o czym pisać.
o czym pisać.
Powoli dopisuję
pisząc o niczym.
A równolegle mamy to :
Toyer pisze:
równo sto słów.
policzę słowa.
Słowo drabble
sto słów?
tylko parę słów
Drabble to zabawa słowami- ale bawienie się w powtórzenia, nawet jeśli zamierzone - w tym wypadku nie działa.
Nie w tej formie. Ja tego nie kupuję.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Lanie wody (drabble)

4
Warto pochylić się nad interpunkcją i powtórzeniami, ale pomysł świetny. Przegadanie i nawet pewne zanudzenie czytelnika - mam nadzieję, że celowe - bardzo trafne, o ile jest zamierzonym komentarzem do procesu tworzenia w tej formie.
Warto popracować nad formą, ale w sumie jako żart hak najbardziej się broni.

Lanie wody (drabble)

5
Pomysł fajny. Dobrze, że to tylko sto słów, bo dłuższa forma byłaby chyba nie do przetrawienia. Chyba że rzeczywiście napisałbyś coś więcej i usunął powtórzenia. Mogło być lepiej, ale plus za pomysł. :)
"Moje znaki szczególne
to zachwyt i rozpacz."
W. Szymborska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”