Doktor Desmond - całość

16

Latest post of the previous page:

DJ Raptor pisze: Jedyne do czego bym się doczepił to zakończenie. Doktor Desmond wydaje się zbyt OP, taki doktor Manhattan. Wyjaśnienie, że jedyne co ich powstrzymuje przed kolejną wojną, to strach przed chorobami, wydaje się trochę mało sensowne. Wolałbym żeby nie był to świat w latach 50 tych ale, żeby była to zacofana ziemia, ciągle tkwiąca na etapie zimnej wojny.
Spróbuję przygotować alternatywną wersję zakończenia i zobaczymy, co wybierzecie.
https://www.barnesandnoble.com/s/pirowski
"Alkohol nie rozwiąże wszystkich Twoich problemów. Z drugiej strony - mleko też ich nie rozwiąże..." - T. M. Pirowski

Doktor Desmond - całość

17
Piro pisze: Przeczytałem podlinkowane opowiadanie. Nie umiem tak pisać, takimi krótkimi zdaniami i równoważnikami zdań. Jak to konieczne - to będę nad tym pracował, ale póki co nie przemawia do mnie.
Tyle zauważyłeś?
Chyba nie, bo
Piro pisze: sympatyczne opowiadanie Articuno (pomysł bardzo mi się podoba, w ogóle fajnie mi się czytało, Articuno!)
Yhy. No właśnie na to chciałem zwrócić Twoją uwagę. Budowa zdań to daleko nie wszystko.
Piro pisze: Powiem szczerze, ja nie wiem, jak Discovery pokazuje Amerykę, bo nie oglądam telewizji (wcale). Natomiast jak wygląda Ameryka (oczywiście nie wszędzie, ale w różnych miejscach, gdzie turyści nie docierają zwykle) to wiem z autopsji.
Taaa... Jeszcze parę lat temu musiałbym pokazać brzuch i grzecznie przeprosić, bo ja, niestety, nie wiem z autopsji. Dzisiaj oprócz telewizji (nie posiadam) jest jeszcze wszechogarniające narzędzie cyfrowe, wyrównujące w pewnym stopniu szanse.
I tak dalej.

Piro, we wnioskach pokontrolnych wpisałem zalecenie tyczące się współpracy z sensownym redaktorem. Taka osoba jest właściwym partnerem do dyskusji, na którą niewątpliwie - sądząc po odpowiedziach na próbę weryfikacji - masz ochotę. Nie spotkał mnie zaszczyt bycia tymże, zatem dalszej wymiany zdań się nie podejmę. Poczyniłem uwagi tyczące się Twojego tekstu i zostawiam Cię z nimi.
Chcesz - przejmiesz się i rozważysz. Nie chcesz - nie musisz się przejmować. Pisarz powinien być istotą wolną, nieskrępowaną zobowiązaniami wobec kogokolwiek :)

Doktor Desmond - całość

18
Leszek Pipka pisze: Piro, we wnioskach pokontrolnych wpisałem zalecenie tyczące się współpracy z sensownym redaktorem.
Nie da się napisać opowiadania/powieści bez redakcji - absolutna racja. Zresztą szukam redaktora, a nawet, być może - znalazłem.

Co do samego warsztatu - wiadomo, że musi się rozwijać. W życiu napisałem ok. 100 felietonów do magazynów, przeważnie stylizowanych na felietony Clarksona. Cały czas je piszę, całe dwa na miesiąc. O samochodach i o okołosamochodowych historiach i to jest jedyne moje osiągnięcie w dziedzinie pisania. Są to jednak formy krótkie, typu 1-2 strony magazynu i oczywiście nie mają żadnej fabuły.
Opowiadanie czy powieść to co innego. Dlatego cieszę się z każdej uwagi.
https://www.barnesandnoble.com/s/pirowski
"Alkohol nie rozwiąże wszystkich Twoich problemów. Z drugiej strony - mleko też ich nie rozwiąże..." - T. M. Pirowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”