Hm, mimo obietnicy - nie dałam rady dotrzeć, dlatego napiszę kilka słów teraz:
Bartosh16, napisał w sumie to, co chciałam ja zasugerować - no może nie tak fachowo - ale te same elementy mnie uderzyły. I jeszcze jedno - ten język informacyjny, tu nie ma w tym tekście życia - to jest tylko informacyjne przedstawienie faktów, a nie treść.
Alicja Minicka pisze: Sprawiał wrażenie, jakby spał. Misternie ufryzowane jasne włosy tworzyły ładne obramowanie dla owalnej twarzy o regularnych rysach.
" jakby spał" nie wiem czemu ma służyć tez zwrot, bohaterka zachwyca się trupem? ""misternie ufryzowane" - raz, że po upadku by już takie nie były (chyba, ze ktoś włosy układał już po..), dwa wyrażenie staroświeckie tu nie pasujące zupełnie, trzy cały opis raczej pasuje do opisów stosowanych w egzaltowanych romansach (opis amanta - i to skrótowy),niż opis postaci jako takiej
Alicja Minicka pisze: Mieszkanie Erika Carlssona znajdowało się na ostatnim piętrze jednego z wieżowców na obrzeżach Reah. Lokale na górnych kondygnacjach były najdroższe z powodu ich usytuowania nad sieciami komunikacyjnymi. Roztaczające się z okien widoki
A tu jest potwierdzenie skrótowości opisu, który nic nie wyjaśnia a raczej gubi fabułę - czy to ważne dlaczego drogi? i do tego z powodu usytuowania? Gdyby majętność wynikała z opisu to co innego, a tak ubogie to jakieś, taka informacja bez jakiegoś celu
I na zakończenie - na androidy raczej by nikt nie zwrócił uwagi - tak jak kiedyś nie zwracano uwagi na służbę (no chyba, że to ma jakiś wpływ na dalszy ciąg fabuły...)
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz