[WW]Tajemnica pustej książki, rozdział pierwszy (powieść dla dzieci)

16

Latest post of the previous page:

Nie będę dublował innych komentarzy, ani co do interpunkcji itd. Ogólnie powiem, że nie podoba mi się jedno: "Lubię swoje loczki, bo moja mama miała takie same" - wolałbym "Lubię swoje loczki. Moja matka miała takie same". Sens mniej więcej taki sam, a mi osobiście to drugie czyta się lepiej.
mrs.durst1 pisze: Machnęła ręką, żeby go wyłączyć i obróciła się na drugi bok.
Budzik na podczerwień? Super.
mrs.durst1 pisze: - Ba, ba, ba – odezwał się właśnie Ignaś, o ile te jego „ba ba ba” można było nazwać mówieniem.
MBSZ nie musi być nazwane mówieniem, bo odezwać się nie jest tożsame z "powiedział". Weźmy "odezwały się psy" i zaraz nam wyskakują cytaty z Prusa.
http://radomirdarmila.pl

17
Nie wiem czy to akurat dla dzieci, dla mnie brzmi zbyt dojrzale. Ale brzmi bardzo sensownie (choć początkowo też mnie zastanawiały dłużyzny opisów ) jednak powieść (mimo, że we fragmencie) wciągnęła mnie - cóż King też lubi drobiazgowe opisy i jeszcze bardziej drobiazgowe niż tu , a jest uznanym autorem. Mam co prawda kłopot z uznaniem granicy, w jakim wieku dzieci to przeczytają, ale ja powiem wprost = przeczytałam i jestem z tego faktu bardzo zadowolona. Co prawda niektóre poprawki w komentarzach tu cytowane całkowicie nie przystają do tekstu, ale cóż to już decyzja autora co z tym zrobi. :) Jedno jest pewne tekst ma to coś, wart jest zachodu dokończenia. Pozdrawiam autorkę i czekam na dalszy ciąg :)
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

18
gebilis pisze: Nie wiem czy to akurat dla dzieci, dla mnie brzmi zbyt dojrzale. Ale brzmi bardzo sensownie (choć początkowo też mnie zastanawiały dłużyzny opisów ) jednak powieść (mimo, że we fragmencie) wciągnęła mnie - cóż King też lubi drobiazgowe opisy i jeszcze bardziej drobiazgowe niż tu , a jest uznanym autorem. Mam co prawda kłopot z uznaniem granicy, w jakim wieku dzieci to przeczytają, ale ja powiem wprost = przeczytałam i jestem z tego faktu bardzo zadowolona. Co prawda niektóre poprawki w komentarzach tu cytowane całkowicie nie przystają do tekstu, ale cóż to już decyzja autora co z tym zrobi. :) Jedno jest pewne tekst ma to coś, wart jest zachodu dokończenia. Pozdrawiam autorkę i czekam na dalszy ciąg :)
Dziękuje za komentarz. Z niektórymi komentarzami się zgadzam, z niektórymi nie.
Cieszę się, że jak mniemam przypadło do gustu (?).
Całość jest już skończona. Czytało ją ok 20 osób, nie było niegatywnyh komentarzy (jedynie do interpunkcji i struktury niektórych zdań, co nie jest rzeczą, której nie można poprawić). Obecnie tekst poszedł do profesjonalnej redakcji, abym mogła zobaczyć co jest jeszcze ewentualnie do poprawienia, a niebawem będę rozsyłać do wydawnictw. Także proszę trzymać kciuki.

23
Myślę, że zamiast skupiać się na zbyt długich opisach wyglądu salonu, czy sprzątaniu itp. powinnaś bardziej rozwijać myśli i odczucia bohaterki (śmiech, strach, zdziwienie itp.). Książka dla dzieci powinna być przyjazna, żeby zainteresować dziecko, a pokazywanie odczuć bohaterki w różnych sytuacjach, zbliża ją do małego czytelnika. Jestem na etapie bezustannego czytania moim córeczkom i wiem, kiedy słuchają historii z wypiekami na twarzy. Tutaj troszkę tego brakuje, ale pomysł bardzo fajny.
https://www.facebook.com/Barbara-Wysocz ... 1578587617
Ujrzałem ją już z bardzo daleka: siedziała na tarasie brudnej kawiarni i paliła papierosa w taki sposób, że nawet pięcioletnie dziecko nie miałoby wątpliwości, czym się trudni..
Julio Cortazar, Gra w klasy

24
To tylko pierwszy rozdział. Z resztą było tak wiele głosow za i przeciw opisom, że zostawiłam je tak jak są, reszta w rękach redaktora. Ja jako dziecko lubiłam, gdy pomieszczenia, krajobraz itp były opisane szczegółowo, ponieważ mogłam sobie wsyztsko dokładnie wyobrazić. W sumie do dzisiaj lubię takie opisy.
Wezmę do serca uwagi przy pisaniu kolejnej książki, może opisy rozłożę przy następnej okazji nieco inaczej. Sama jestem ciekawa co z tego by wyniknęło.
Dziękuję wszystkim za poświęcenie czasu.
Jeszcze 3 miesiące i książka będzie do kupienia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”