Postanowiliśmy przeprowadzić się do miasta. Najwyższy czas. Podobno tam żyje się lżej, jest więcej ludzi i łatwiej o robotę. Przede wszystkim ma to być szansa dla nas, młodych, bo na tym zadupiu życie jakby stanęło w miejscu.
Z drugiej strony, obawiam się utraty kontaktu z naturą. Życie wśród betonu nie jest dla mnie. Niby to tylko uprzedzenia po tym jak było kiedyś. Mówią, że teraz miasta wręcz tętnią przyrodą.
Przechodzimy z lękiem przez pordzewiały most. Naszym oczom ukazują się ruiny starożytnych wieżowców, obdarte z fasad i bujnie porośnięte grubymi pędami, a popękany asfalt udowadnia, że matka natura wygrała z cywilizacją.
Miasto [drabble] (wersja 2)
2 Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
3Bez wujka lepiej 

- ten fragment by dopracowała, Napisz sobie CO chcesz przekazać - czy narrator nie zna miasta? czy zna ze starych przekazów?
antycypujesz pointę!
ileż słów straconych dla przekazu!
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)
4Postanowiliśmy przeprowadzić się
(...)
stanęło w miejscu.
Z drugiej strony,
(...)
tętnią przyrodą.
Przechodzimy z lękiem
(...)
natura wygrała z cywilizacją.
To są de facto 3 części. 1. Raport o decyzji. 2. Osobiste obawy. 3. Finał. Część 2 jest na pewno przegadana, biorąc pod uwagę proporcję między ilością słów a przekazem, który zostaje po odlaniu wody. Także i finał wciąż wydaje mi się za długi w stosunku do reszty.
(...)
stanęło w miejscu.
Z drugiej strony,
(...)
tętnią przyrodą.
Przechodzimy z lękiem
(...)
natura wygrała z cywilizacją.
To są de facto 3 części. 1. Raport o decyzji. 2. Osobiste obawy. 3. Finał. Część 2 jest na pewno przegadana, biorąc pod uwagę proporcję między ilością słów a przekazem, który zostaje po odlaniu wody. Także i finał wciąż wydaje mi się za długi w stosunku do reszty.
Strach herbu Cztery Patyki, książę na Miedzy, Ugorze etc. do usług
5Dziękuję wszystkim za komentarze.

Finał i tak skróciłem, zbiłem w 2 zdania (jedno mega długie), aby mieć maks 1/3 całości. Wcześniej jednym z "zarzutów" było mało obrazowe przekazanie "postapo". Postarałem się to naprawić. Może te przechodzenie przez most jest teraz zbędne (do wywalenia)...
Tak czy inaczej, następnym razem puenta będzie krótka.
Chciałem za wszelką cenę wydłużyć część pierwszą, bo...
...wiedziałem, że ktoś napisze, że Finał za dużo zajmuje

Finał i tak skróciłem, zbiłem w 2 zdania (jedno mega długie), aby mieć maks 1/3 całości. Wcześniej jednym z "zarzutów" było mało obrazowe przekazanie "postapo". Postarałem się to naprawić. Może te przechodzenie przez most jest teraz zbędne (do wywalenia)...
Tak czy inaczej, następnym razem puenta będzie krótka.