Pan Janek

1
O, taki drabel na koniec tygodnia. Niełatwo się go pisało i nie, nie ma zaskakującej pointy. Może następnym razem:)

Pan Janek to na zakładzie legenda. Niewysoki, chudy, o żywym spojrzeniu i uśmiechu czpiota. Wygląda na sześćdziesiąt, ale tylko dlatego, że swoje już wypił. Lwią część zmiany schodzi mu na wylewnych powitaniach. Wszyscy go lubią.
W czasie przerwy dobrze jest trafić go na palarni. Ciekawie opowiada. O sprzeczkach z biurwami, o starych czasach, o czymkolwiek. Dowcip goni anegdotę. Zniszczona twarz aż prosi się do kamery. Nie trzeba wiele, aby wziąć go za mądrego życiowym doświadczeniem człowieka.
Niestety pan Janek to zwykły facet gadający o pierdołach.
Ciekawy, czy gdyby zdawał sobie sprawę z posiadanej charyzmy, umiałby lepiej ustawić się w życiu.
https://soundcloud.com/para-bellum-3

Pan Janek

2
W moim otoczeniu jest taki pan Janek, a raczej pan Marek. Ale ten wygląda na mniej, bo pomimo lat ciągle czarnowłosy - żadnego siwego włosa.
"Trzpiot" nie"czpiot".
"trafić go" -"trafić na niego"
"na palarni" - "w palarni"
"na zakładzie" - w zakładzie"
Literówka w ostatnim zdaniu czyli "Ciekawe" nie "ciekawy", poza tym powtarza się to słowo.
Puenta mogłaby być staranniejsza.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Pan Janek

3
DAF pisze:O, taki drabel na koniec tygodnia. Niełatwo się go pisało i nie, nie ma zaskakującej pointy. Może następnym razem:)
Konferansjer z Ciebie;)

To
DAF pisze:Lwią część zmiany schodzi mu na wylewnych powitaniach.
I to
DAF pisze: Nie trzeba wiele, aby wziąć go za mądrego życiowym doświadczeniem człowieka.
zapisałbym inaczej, coś w konstrukcji utyka.

Temat Panów Janków - jest:) Ilu takich pieprzących kocopoły oblega internety... Najlepsi są ci co się spinają na forach literackich z poprawą błędów i fachowymi* podpowiedziami:))

Pan Janek

4
Dzięki za odzew.
Aloe pisze:"Trzpiot" nie"czpiot".
Tak, w tym miejscu niewątpliwie siły ciemności przejęły kontrole nad moim umysłem.

Ruina, masz rentgen w oczach. Dokładnie w tych miejscach zabrakło mi umiejętności, żeby wyciągnąć ten tekst na w miarę przyzwoitego drabla :D
https://soundcloud.com/para-bellum-3

Pan Janek

5
DAF pisze:Tak, w tym miejscu niewątpliwie siły ciemności przejęły kontrole nad moim umysłem.
Iiitam nie taki diabeł straszny...
DAF pisze:Ruina, masz rentgen w oczach. Dokładnie w tych miejscach zabrakło mi umiejętności, żeby wyciągnąć ten tekst na w miarę przyzwoitego drabla :D
Skromna sugestia. Drablowi przydałaby się gruntowna weryfka.
Może ktoś Ci rozbierze tekst...

Podpatrzę:)

S.

Pan Janek

6
E, tam DAF musi napisać następnego drabbla, najlepiej o pani Zosi :P Ogólnie opisywanie ludzkich charakterów to ciekawy temat i dobre ćwiczenie.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Pan Janek

8
Ten drabbel jest napisany taką polszczyzną, że szok... Już pierwsze zdanie
Pan Janek to na zakładzie legenda
naprawdę nie napawa pozytywnie. Ja się z reguły nie czepiam wykonania, ale to mnie mocno w oczy kole. Wiesz co to jest legenda?
Odsyłam do słownika. Reszta jest naprawę mocno poniżej poziomu. W ogóle nie dostrzegam tutaj drabbla.

Pan Janek

9
Anna Nazabi pisze: Wiesz co to jest legenda?
Odsyłam do słownika. Reszta jest naprawę mocno poniżej poziomu. W ogóle nie dostrzegam tutaj drabbla.
"legenda
2. «o osobie otoczonej niezwykłą sławą»"

Napisz jakie inne rzeczy nie pasują :)
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny

Pan Janek

10
Jason...No i sam sobie przeczysz w swojej złośliwości. Nie muszę chyba definiować czym jest "niezwykła sława". Dobry tekst nie polega na nadinterpretacji czegoś, co jest już słownikowo wyjaśnione. Nie mam zamiaru wdawać się w jałowe dyskusje obrony marnego W MOIM ODCZUCIU tesktu. Nie pasuje mi wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”