16

Latest post of the previous page:

Natasza pisze: - chropawy język - brak melodii zdań w obrębie akapitu (takie "rżnięcie" hi hi)
co to jest "melodia zdań w obrębie akapitu"? :shock:
- kobitka jest pusta konstrukcyjnie (w sensie wizerunku postaci przede wszystkim), kochanek 1051 twarz Greja, a Pan Mąż z innej bajki (groteska): i razem nie ma myśli opko przewodniej, odpowiedzi "po co tak".
no proszę, same pustaki ostatnio w opowiadaniach - może coś jest na rzeczy i bedzie to nowy trend w literaturze :szatan:
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

17
Najpierw trzeba by oddzielić owce od tryków :) Ja już dawno proponowałem werykonkurs erotyczny. Cóż to by była za bitwa, klata na klatę, a raczej cyc na cyc :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

18
...i fala udarów wśród delikatniejszych użytkowników.
mogłoby byc zabawnie.

19
Od razu udarów... Pobudzenie krwiobiegu, ot co! :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

20
ravva pisze:co to jest "melodia zdań w obrębie akapitu"? :shock:
to sposób organizacji prozodycznej, polegający na tworzeniu swoistej melodii (jak komponowanie i feeling)
Augusta ino wali po klawiszach trochę w rymie niemieckiego jazzu, nie ma frazowania, zmian rytmu czy synkopowania
Ostatnio zmieniony czw 24 wrz 2015, 07:47 przez Natasza, łącznie zmieniany 2 razy.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

21
natasz, kutfa, po ludzku pisz, nie bede teraz googlać każdego wyrazu!!
kobieto!!
:roll:

22
Natasza pisze:organizacji prozodycznej, polegający na tworzeniu swoistej melodii (jak komponowanie i feeling)
Naprawdę mi pomogłaś
Co ja bym bez Ciebie zrobiła?
Postanowiłam Cię uczcić. Zostaniesz bohaterką powieści :)
Obiecuję.
Już wkrótce.
;)
Navajero pisze:już dawno proponowałem werykonkurs erotyczny
Z rozkoszą zasiądę w jury ;)

23
to przeczytaj:
Nie odpowiedziałam. Nadal wpatrywałam się w niego. Miał krótką szczeciniastą bródkę porastającą zbyt wydatną szczękę, długi wąski nos, wywinięte wargi. Pełne, ciemnoróżowe i wilgotne. Połyskujące w ciemnościach światłem odbitym z kopcących świec. Zaszumiało mi w głowie. Odruchowo przygładziłam fryzurę. Byłam brunetką. Codziennie długo się czesałam, a później wcierałam w idealnie proste włosy specjalną pomadę z oleju kokosowego. Lśniły wtedy jak tafla lustra, choć nie powiem: nieco je to sklejało.
to imo NIE MA melodii. Każde zdanie jest biciem po uszach

Augusta - każdy pisze jak umie :)
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

24
Melduję posłusznie, że przeczytałam. Ba! Nawet to napisałam.

A teraz proszę o Twoją wersję :)
Melodyjną, oczywiście.

ps.Pan Zasadowicz to barbarzyńca. Nie zapominaj.

ps.2. Pani Mężowa podobnie.

25
Augusta pisze:Melduję posłusznie, że przeczytałam. Ba! Nawet to napisałam.
to było do Ravvy

26
Natasza, ale tego nie da się wyćwiczyć, a w każdym razie - świadomy wysiłek nie na wiele się zdaje. To cecha raczej wrodzona, niż nabyta.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

27
Augusta:
Ja bym tak
Nie odpowiedziałam, tylko wpatrywałam się w mężczyznę, w jego wywinięte wargi, pełne, ciemnoróżowe, połyskujące w migotliwym płonieniu świec. Wilgotne… I zaszumiało mi w głowie. Odruchowo gładziłam włosy, aż poczułam ich zapach. Zawsze tak długo się czesałam, wcierałam specjalną pomadę z oleju kokosowego, by lśniły jak lustro. Zatrzymałam dłoń w pól ruchu tuż nad karkiem…
Ostatnio zmieniony czw 24 wrz 2015, 07:49 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz.

28
Rubia pisze:Natasza, ale tego nie da się wyćwiczyć, a w każdym razie - świadomy wysiłek nie na wiele się zdaje. To cecha raczej wrodzona, niż nabyta.
W pewnym stopniu można. A warto, bo to ulepsza tekst o dobre 20 - 30%.
dr Samuel Johnson

29
zmieniałam, bo kobieta zachwycona facetem nie przypomina sobie nagle, że jest brunetką.
To jest dialog - gra wstępna, na razie solóweczka ;)

30
Navajero, ja bym nie była taką optymistką, jeśli chodzi o możliwości nauczenia się. Za dużo czynników wchodzi w rachubę: rozłożenie akcentów w zdaniu, brzmienie słów, sposób obrazowania... No i jeszcze logika tego, co chce się przekazać. I tak akapit za akapitem...
Tyle, że tekst rzeczywiście na tym zyskuje.

No bo co jest, w końcu istnieją jakieś wrodzone cechy stylu! :P
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

31
Rubia pisze:No bo co jest, w końcu istnieją jakieś wrodzone cechy stylu! :P
Istnieją, ale melodyka to tylko jeden z elementów. Rzecz nie jest wcale taka skomplikowana. Przynajmniej teoretycznie. Po prostu trzeba różnicować zdania pod względem ich długości i konstrukcji, oraz dostosować to wszystko do treści. Brzmienie i sposób obrazowania to już wyższa szkoła jazdy. Zobacz co Natasza zrobiła z materiałem wyjściowym :) Dało radę? Dało! A przecież - generalnie - użyła tych samych wyrażeń.
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”