2356

Latest post of the previous page:

Mam do PiSu jeszcze jeden zarzut, że zamiast przeznaczać pieniądze na szkoły i potrzebujących władują je w nowe kościoły, by czarnym żyło się lepiej! A na pedofilię w kościele będą przymykać oczy, jakby problemu nie było.

[ Dodano: Pią 27 Gru, 2013 ]
Ale tu nie chodzi oto, że nie wierzę, tylko oto, że cierpię na zaawansowany antyklerykalizm, bo nie lubię duchownych. Cały czas wyciągają ręce po kasę.

2358
hmm... z tego o wiem za rządów PiS na wniosek koalicjanta - min. Giertycha zarezerwowano w budżecie MEN pieniądze by wprowadzić język angielski od pierwszej klasy podstawówki dla wszystkich dzieci.

Planowano radykalnie zwiększyć bezpieczeństwo w szkołach poprzez wprowadzenie niezapowiedzianych kontroli (tzw "trójki giertychowskie") oraz zaplanowano sieć ośrodków wsparcia wychowawczego - w większości powiatów powstać miały szkoły o zaostrzonym rygorze dla uczniów sprawiających trudności wychowawcze a nie kwalifikujących się jeszcze do poprawczaka.

Nauczyciele dostali też status urzędników państwowych i przysługującą z tego tytułu ochron prawną

Obecnie w projektach PiS jest odejście od reformy gimnazjalnej i powrót do systemu 8 + 4.

*

Tusk zamknął ok. 2400 szkół w ciągu 6 lat. Argumentuje się to fałszywie niżem demograficznym - tymczasem nasze szkoły nadal są przegęszczone i większości dzieci nie udaje się zapewnić nauki na pierwszą zmianę.

Doszło do prawdziwej rzezi małych szkół wiejskich - w moich rodzinnych Wojsławicach została szkoła gminna - skasowano filie na Nowym Majdanie (nowoczesny budynek wzniesiony na pocz. lat 90-tych) oraz w Majdanie Ostrowskim (budynek zbudowany w czynie społecznym w latach 30-tych, miejsce które zapisało piękną kartę jesli chodzi o tajne nauczanie w czasie wojny...

Powód? Brak pieniędzy z centrali - utrzymanie szkół przerzuca się na gminy nie zapewniając środków.

Monivrian pisze:A na pedofilię w kościele będą przymykać oczy, jakby problemu nie było.
Bo jest to problem absolutnie marginalny.

w USA oskarżano ok 4 promile duchownych katolickich
w Polsce poniżej 1 promila.

Ponieważ większość tych problemów generowali księża o orientacji homoseksualnej jeszcze pod konieć pontyfikatu JPII zaczęto głęboką czystkę - przede wszystkim wprowadzono zakaz wyświęcania kleryków homo oraz zaostrzone kontrole.

W Polsce zlikwidowano jedno z seminariów - nieoficjalnie mówi się że zwierzchnicy byli nadmiernie zainteresowani klerykami i stanowiło ono matecznik "lawendowej mafii"
że cierpię na zaawansowany antyklerykalizm, bo nie lubię duchownych. Cały czas wyciągają ręce po kasę.
niech zgadnę - ksiądz proboszcz kupił auto a Ty masz za niskie dochody by wziąć podobne na raty ;)

99% polskiego "antyklerykalizmu" to efekt frustracji spowodowanej brakiem kasy...

Smoke pisze:wy te mądrości na poważnie, czy to jakiś konkurs?
konkurs na foumowego trolla roku 2013 - konkurencja ostra więc się spinamy by do sylwestra przechylić szalę na naszą stronę.

2359
Andrzej Pilipiuk pisze:niech zgadnę - ksiądz proboszcz kupił auto a Ty masz za niskie dochody by wziąć podobne na raty

99% polskiego "antyklerykalizmu" to efekt frustracji spowodowanej brakiem kasy...
ja póki co jeszcze studiuję na zarządzaniu, więc dochody są marne, jeśli w ogóle są. A antyklerykalizm nie wynika z zazdrości, tylko ich potłuczonego gadania, jak źle wpływa na kościół wierzący niepraktykujący, że heavy metal jest dziełem szatana, że Potter to zło i inne takie. Stąd właśnie pochodzi ten antyklerykalizm. Nie ma to nic wspólnego z kasą. Mówię serio...

2360
Endrju, rzucasz liczbami, a te - no ok, nie zaprzeczam - dobre rzeczy dla kraju zrobił Lech ( Który jest który nie wiem, serio, strzelam) Natomiast Jarosław nie musi być tak samo rozgarnięty, tylko dlatego że też wygląda jak kulka ziemniaków. Tym bardziej że gada tylko o katastrofie a najbardziej aktywny jest w organizowaniu marszy. Za kadencji pisu też mojej rodzinie żyło się dobrze - Ojciec w Hiszpanii zarabiał nawet 9 tysięcy złotych miesięcznie, teraz, jak wyciągnie 5 to jest cud. A wszelkie zyski w firmie mojej matki pochłaniają pierońskie podatki.
Smoke - doprecyzuj się; byłeś wredny tak sobie czy chciałbyś napisać coś mądrego, tylko nie umiesz?
tl;dr

Kawa moim bogiem.

2361
Moni a ty na prawdę wierzysz w te hasła z pierwszych stron brukowców.

Majorette gdy Lech Kaczyński był prezydentem to Jarosław był premierem. Więc więcej wpływu na to co się działo w Polsce miał Jarosław. Przy okazji warto przynajmniej takie podstawowe fakty sprawdzić zanim zacznie się krytykować. Inaczej wszystkie argumenty są nic nie warte.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

2362
Ale ja nikogo nie krytykuję, a podstawowe fakty znam. Napisałam już co chciałam napisać, za niczyje błędne wnioski nie odpowiadam.
tl;dr

Kawa moim bogiem.

2363
Majorette pisze:dobre rzeczy dla kraju zrobił Lech ( Który jest który nie wiem, serio, strzelam) Natomiast Jarosław nie musi być tak samo rozgarnięty, tylko dlatego że też wygląda jak kulka ziemniaków.
No to zdanie sugeruje coś całkowicie innego.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

2365
powiem tak - nie jestem na 100% przekonany do teorii zamachu - jednak wskazuje na niego bardzo wiele poszlak. I należy je zbadać a nie zamiatać pod dywan co robi obecna ekipa.
Pytanie tylko, po co Rosji byłby taki zamach.
Przeprowadzi się badania. Komisja mając umocowanie międzynarodowe będzie miała większe możliwości dotarcia do materiału dowodowego.
Albo komisja wykaże że był zamach albo wykaże że go nie było.
Rzecz polega na tym, że teraz to już do niczego się nie dojdzie. Prowadzone śledztwo było tak pełne wątpliwości, że za 50 lat ludzie będą się kłócić czy był zamach czy nie. Jak z Sikorskim. A mnie się tak zupełnie nieprofesjonalnie wydaje, że po stronie Rosji było dużo błędów jeśli chodzi o stan lotniska i kontrolę lotów i chcieli to zamieść pod dywan.

Monirivan, Ty tak na poważnie? PiS wywoła wojnę z Rosją? Ja wiem, że jaśnie opętany pan Macierewicz nie jest najlepszym przykładem zdrowego rozsądku, ale nie przesadzajmy - tam są jeszcze inni ludzie.
Antologia opowiadań Czarna Kawka - wyślij nam swój tekst!

2366
Monivrian pisze: że heavy metal jest dziełem szatana,
nergal gra bluesa? ;)

*

patrząc na biografie sporego odsetka wykonawców można mieć uzasadnione wątpliwości
że Potter to zło i inne takie.
z tego co wiem istnieje pozytywna opinia J.Ratzingera (wówczas jeszcze szefa kongregacji nauki wiary, czyli po ludzku - inkwizycji) odnośnie 3 pierwszych tomów.

jest oczywiście p. Krajski nas "wielki łowczy masonów" dla którego problem nie zasadza się nie w tym czy HP to satanizm - bo to jego zdaniem nie ulega wątpliwości ale zadaje sobie pytanie czy jest to satanizm typu lucyferiańskiego czy arymanicznego i ze 3 książki o tym napisał... ;)

tylko że człowiek ten jest tzw "zaangażowanym laikatem" a nie funkcjonariuszem KK. ;)
i jego "dzieła" nie posiadają tzw imprimatur - tzn. żaden biskup tego nie przeczytał i nie dał parafki że przesłanie zgadza się ze stanowiskiem kościoła...

co do tomu 7 mroczny jest paskudnie... I raczej bym tego nie dawał dzieciom do czytania.
Stąd właśnie pochodzi ten antyklerykalizm.
to podstawy są dość wątłe i opierają się główne na tzw. faktach prasowych... ;)

2367
Andrzej Pilipiuk pisze: nergal gra bluesa?
Dokładniej Nergal gra black metal ze swoim zespołem, a to jednak lekka różnica. Ja póki, co rzadko słucham Nergala. Wolę Włoski Power Metal. Rhapsody Of Fire, bo mocno bazuje na własnych historyjkach fantasy i inne takie klimaty. Pozwalają mi się skupić na własnych tekstach ;)

2368
beryl pisze: Pytanie tylko, po co Rosji byłby taki zamach.
Zemsta za Gruzję? I za ewentualną sprzedaż Gruzji naszych rakiet przeciwlotniczych które narobiły bigosu pozwalając strącać "niewidzialne" dla rakiet rosyjskie MIG-i i helikoptery desantowe.

Druga możliwość - pilotowanie kwestii koncesji na poszukiwania w Polsce gazu łupkowego - bo jego wydobycie w Europie to uderzenie w podstawy budżetu FR. (przypomnę że w 2010-tym zapowiadano na 2014-ty eksploatację na skalę komercyjną...)

Do tego konkretne zastraszenie wszystkich krajów powstałych po rozpadzie ZSRR.

Nawiasem mówiąc znajomi Ukraińcy są zdumieni że w Polsce ludzie w ogóle wątpią w zamach. On są przekonani że to robota ruskich.
Rzecz polega na tym, że teraz to już do niczego się nie dojdzie.
bardzo wiele dowodów zaprzepaszczono.
elementy wraku można było myć, podmieniać etc.

ale myślę że dojdzie. Nie przesądzając był zamach czy nie - dojdzie.
po stronie Rosji było dużo błędów jeśli chodzi o stan lotniska i kontrolę lotów i chcieli to zamieść pod dywan.
Ziemkiewicz ładnie to ujął - "nie wiem czy był zamach, wiem że ruscy kłamią".
Gdyby sprawa była czysta ani nasi ani Ruscy kłamać by nie musieli.

Też nie jestem przekonany - ale sytuacja w ktorej ok 40% Polaków wierzy w zamach jest absolutnie niedopuszczalna. W takiej sprawie nie może być żadnych wątpliwości. Trzeba po prostu stwierdzić jak było i wyprowadzić dowód na tyle mocny by przekonać wszystkich a zostawić powiedzmy 3% świrów wierzących że to było zderzenie z UFO.

Majorette pisze:Endrju, rzucasz liczbami, a te - no ok, nie zaprzeczam - dobre rzeczy dla kraju zrobił Lech ( Który jest który nie wiem, serio, strzelam) Natomiast Jarosław nie musi być tak samo rozgarnięty,
Przecież sama rynica madrości Gazeta wybiórcza dawno ogłosiła ze Lech był marionetką w rękach krwawego Jarosława i bezwolnym wykonawcą jego poleceń ;)

Monivrian pisze: Ja póki, co rzadko słucham Nergala.
hmm... ja tam będąc kobietą uważałbym za obciach słuchać muzyki zespołu którego członkowie zbiorowo gwałcą pijane fanki...

Ale widać mało nowoczesny jestem.
Pozwalają mi się skupić na własnych tekstach ;)
metal i skupienie na tekście!? wot te na...

2369
Andrzej Pilipiuk pisze:Cytat:

Pozwalają mi się skupić na własnych tekstach

metal i skupienie na tekście!? wot te na...
Uwierz mi, Andrzej, da się zwłaszcza jak od 2 gimnazjum głównie słuchało się metalu ;)

2370
Majorette pisze:Za kadencji pisu też mojej rodzinie żyło się dobrze - Ojciec w Hiszpanii zarabiał nawet 9 tysięcy złotych miesięcznie, teraz, jak wyciągnie 5 to jest cud.
ech, ja wtedy (pracując w Polsce) zmieniłem mieszkanie na większe, zmieniłem samochód na nowiutki (na raty)i jeszcze pojechałem z rodziną na Gotlandię...

Ponieważ moje zarobki są bardzo ściśle powiązane z koniunkturą dedukuję że społeczeństwo było znacznie bogatsze.

(książki to pierwszy towar który wypada z listy zakupów gdy ludzie zaczynają ciąć budżety).

Po prostu czułem że żyję, że teraz jest moje 5 minut by skoczyć wysoko i daleko.

dodam jeszcze: nie byłam zwolennikiem PiS - ich wszystkie posunięcia uważałem za zrobione na ćwierć gwizdka i do dziś jestem przekonany że prawdziwa prawica spod znaku UPR/KNP pozwoliłaby na znacznie szybszy i większy wzrost gospodarczy. ;)

Z mojego paleokapitalistycznego punktu widzenia PiS to kopana lewica ;)

ale reszta jest jeszcze gorsza...

Z innej beczki

http://pik.org.pl/pl,5_Co_sie_dzieje_w_ ... _2012.html

2371
włączę się w ten konkurs.
Andrzej Pilipiuk pisze:ale myślę że dojdzie. Nie przesądzając był zamach czy nie - dojdzie.
Nie dojdzie jak panna Pawłowicz. Gdyby Macieborewicz urodził się pięćdziesiąt lat wcześniej w Stanach, twierdziłby, że zamachu nie było a JFK doznał wylewu.

Ery edit: Pozwoliłem sobie wywalić to podsumowanko. Trzymajmy poziom.
Ostatnio zmieniony pt 27 gru 2013, 16:35 przez Smoke, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Strefa Pisarzy”