373
autor: Mearqur
Pisarz domowy
Właśnie o to mi chodziło, że może się dyskusja wywiązać. Ale racja, w takie sytuacji przecież możecie przenieść do innego tematu. Zaraz sprecyzuję pytania i tu wrzucę.
[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 ]
A więc, oto kilka pytań do osób, które oceniały nasze teksty:
Góral:
Co do Relana (najmłodszego), była to postać nie istotna. W gruncie rzeczy mógłbym go w ogóle ominąć, tak samo jak Thinna, ale dwie rodziny koczownicze, to trochę za mało. Chciałem zrobić sztuczny tłum - czy w takiej sytuacji mimo wszystko powinienem rozwinąć te postacie, czy rzeczywiście nie jest to takie ważne. Osobiście nie lubię rozwijać elementów nieistotnych, które zapewne nudziłby czytelnika. Ale mogę się mylić.
Odnośnie tych wulgaryzmów - klną przede wszystkim Hog, ponieważ jemu nadałem taki charakter. Czy mógłbyś rozwinąć tą uwagę na temat kolidowania, ponieważ starałem się, aby tylko określone osoby ich używały, a pozostałe tylko akcentowały pewne sytuacje. Oczywiście mogło to inaczej wyjść w oczach czytelników.
Gdzie robię błąd w zapisie dialogów. Napisz tutaj, może ktoś jeszcze się dorzuci. Z tym akurat wiedziałem, że mogą być problemy.
Co do reszty uwag, w dużym stopniu się zgadzam.
Lady Kier
Faktycznie źle dobrałem wulgaryzmy, nie na tą epokę. Jedyne, co wiedziałem by unikać to "kurwy". A w kilku miejscach jakby dobrze przemyśleć, to mogłem po prostu zaniechać bluzgów.
Co do sceny z butem na twarzy, to byłem w takim pospiechu do pisania, że zapomniałem zapisać połowy opisów. Heh. Ale dzięki za wytknięcie, wyobrażam sobie, jak to komicznie musi wyglądać dla czytelnika.
Co do błędów ort. gram. itd.. Kilka osób mi je wytknęło, więc nie będę wymieniać z nicków. Ale mam prośbę - czy moglibyście przytoczyć chociaż kilka takich istotniejszych, ponieważ z nimi najwidoczniej mam na prawdę duże problemy, bo ich po prostu nie zauważam.
Wiem już od dawna, że ciężko mi idzie ze składnią. Ale chodziłoby mi o te pozostałe.
I ogólnie dziękuję za komentarze, na pewno sporą część z nich postaram się przyswoić.
A black secret in the shadows of ancient times
Forgotten knowledge the rocks now teach me
About the Trollking's war against a poisonous pig
The stone whispers, but it tells no lie.