424
autor: tece
Pisarz osiedlowy
To teraz tak nie do końca serio, z przymrużeniem oka. Dlaczego taki a nie inny wybór postaci. Nie wiem czy wrzucam to w dobre miejsce, ale nie chcę zaśmiecać tematu ćwiczenia.
Adrianna - Maria Skłodowska-Curie - kobieta, która łamie stereotypy, nietuzinkowa jak na tamte (i współczesne?) czasy postać; czyżby wybór wynikał z feminizmu?
ancepa - Urlich von Jungingen - a któż by go w Polsce nie znał? persona (non grata) tak jednoznacznie kojarząca się tylko z jedną stroną medalu; czyżby autorka chciała zostać adwokatem diabła?
B.A. Urbański - Jadwiga Andegaweńska - postać pomnikowa, wprost z podręczników do historii, postać pełna poświęceń, przez które zdaje się, że jest nieszczęśliwa; pan autor uczy historii w szkole? a może chce pokazać nam, że nie zawsze warto godzić się na swój los?
Caroll - Henryk Sienkiewicz - niby wydałoby się dość banalnie, a jednak były problemy z odgadnięciem; autorka lubi proste i jednocześnie zaskakujące rozwiązania?
Chii - Marilyn Monroe - postać popkultury, jeden z symboli seksu i kobiecego wdzięku, ikona kina; autorka lubi postacie o dość wyrazistym i określonym wizerunku?
dorapa - Stefan Starzyński - patriota, postać oddana sprawie, która swoje prywatne życie stawia na drugim planie; dla autorki najważniejsze nie jest „ja”, lecz drugi człowiek, poświęcenie dla dobra ogółu?
Konrad Chris - Izydor Borowski - postać mało znana, a zatem intrygująca; autor lubi zaskakiwać? historyk z zamiłowania?
Luka w pamięci - Wisława Szymborska - poetka, przez jednych uwielbiana, przez innych bezczeszczona po śmierci, przez większość tak naprawdę wcale nieznana; autorka tekstu szuka? no właśnie czego szuka? a może wcale nie szuka? tylko robi nas w konia?
mdrv - Steve Jobs - człowiek myśli i czynu, wizjoner XXI wieku, człowiek sukcesu, a może dorobkiewicz, któremu udało się bardziej, niż sam przypuszczał; autor pasjonuje się nowinkami technicznymi? gadżeciarz?
padaPada - Nietzsche - bogowie są nieśmiertelni, co najwyżej wpadają w obłęd i samotność; autor próbuje ostrzec nas przed tym? a może nic nie próbuje tylko spija wino ściekające z ciał młodych kobiet?
Pilif - Maria Skłodowska-Curie - kobieta, która łamie stereotypy, wchodzi w męski świat; feminizm z męskiej strony? a może babizm, jakby to określił Kan?
Rubia - Bona Sforza - tutaj również mamy postać pomnikową, wprost z podręcznikówdo historii, osobę dostojną, o błękitnej krwi; czemu autorka wybrała postać tak pomnikową? chciała przybliżyć nam ją? pokazać jej ludzkie oblicze?
Thana - Seneka Młodszy - filozof, czyli człowiek zanurzony w świecie myśli i próbach takiego ich ułożenia, by ten świat miał sens; może autorka chce pokazać nam, czytelnikom, spokój i świadomość, że śmierć i tak jest nieunikniona?
zaqr - Jan Bytnar „Rudy” - bohater, człowiek, który potrafi poświęcić własne życie; autor szuka autorytetu? a może chce go pokazać innym, bo sam już znalazł?
Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.