61

Latest post of the previous page:

Nemesis666 pisze:W kolejnych numerach NF pojawiają się małe rameczki, w których jest krótka informacja o konkursie. Jak na razie najwyższa nagroda to honorarium dla autorów publikowanych tekstów. Jak dla mnie to brzmi super.
Nie czytałem jeszcze żadnego nowszego numeru NF, ale to honorarium to jakaś specjalna, konkursowa suma czy standard (1 strona/konkretna kwota)? Bo tak czy siak NF płaci za każdy publikowany u nich tekst.

Z ciekawości pytam - jak dla mnie równie dobrze mogliby nagradzać kiścią bananów. Liczy się wszak publikacja i prestiż :)

63
Nigdy nie wysyłałem swojej pracy na żaden konkurs i w związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy można wysłać na jeden konkurs (np. na ten z tego tematu) więcej niż jedną pracę?
2. Czy można porozsyłać te same prace na kilka konkursów, które kończą się mniej-więcej w tym samym czasie?

:)

65
Mister Magister pisze:Czy można wysłać na jeden konkurs (np. na ten z tego tematu) więcej niż jedną pracę?
Jest to zazwyczaj określone w regulaminie konkursu, ale jeżeli nie jest wspomniane inaczej, to jeden autor jeden tekst.
2. Czy można porozsyłać te same prace na kilka konkursów, które kończą się mniej-więcej w tym samym czasie?
To również zazwyczaj zastrzega regulamin, może być podstawą dyskwalifikacji.
Czarna Gwardia
Potęga słowa - II tekst

67
Ten konkurs nie ma regulaminu, ale jeśli Misterze Magistrze, zerkniesz na pierwsze strony tego tematu, gdzie jest informacja ze stron Nowej Fantastyki, to przekonasz się, że za oba czyny można zostać zdyskwalifikowanym. Sam oceń na ile ci się to opłaca.

69
Myślicie, że ten konkurs wypali? W sensie, że rzeczywiście warto brać w nim udział? Tzn. i tak piszę opowiadanie na to, ale tak jakoś...
Bo lubię pisać.

70
Tumi - "najlepiej " wyjść z założenia, że żaden konkurs nie wypali, nie warto brać w nich udziału. Piszmy wyłącznie do szuflady, a potem narzekajmy, że nikt nas nie czyta, nasz warsztat podupada, albo całowicie leży i w ogóle to życie to jakieś takie złe jest.
Uszy do góry i więcej optymizmu.
http://emthorhall.kawerna.pl/

71
Ja miałam na końcu języka przewrotną odpowiedź, ze dla mnie nadzieje na "konkurs wypali" i "warto brać udział" są nieco sprzeczne, bo gdyby ten konkurs NAPRAWDĘ wypalił (na skalę legendarnej NF), to moje szanse w nim byłyby w nim ujemne :P :D
Ale to taki przypływ zgryźliwości o poranku :)
Tak, mam nadzieję, że wypali - ale MIMO TO chciałabym wziąć udział ;) Tylko nie wiem, czy się wyrobię z napisaniem, bo mam na razie mglisty pomysł i zero czasu.
Anna Nieznaj - Cyberdziadek
Nocą wszystkie koty są czarne
Gwiezdne wojny: Wróg publiczny

72
Z tego co widziałam na gali, to wszyscy tam obecni chcieli brać udział. Więc tak, wypali. Znalazłam jakąś starą antologię z tekstami konkursowymi Fantastyki sprzed dwudziestu lat. 700 osób brało udział.

73
Na sto procent wypali. Ludzie z NF doskonale wiedzą co robią, jako jedyną nagrodę dając publikację. Zastanawiam się jednak, czy przeciętny debiutant nie będzie miał więcej szans odczekując kilka miesięcy i wysyłając prace bez okazji, niż śląc ją w towarzystwie 1000 innych, których jakość balansować sobie będzie zgodnie z zasadami rozkładu normalnego. ;)
"Mówię sam do siebie, ale ponieważ cenię sobie swoją opinię, nadałem sobie tytuł doktora." Erich Segal

Sky Is Over

74
Konrad Chris, muszę przyznać, że mam podobne przemyślenia (chociaż nie zamierzam brać udziału).
Z drugiej strony, NF może chcieć sobie zapewnić większy dopływ tekstów i proponować później publikację autorom, którzy nie zdobędą nagrody w konkursie.
Tylko czy im jest to potrzebne? Wydaje mi się, że zwłaszcza po zawieszeniu SFFiH, raczej nie. Chociaż taki konkurs zawsze mobilizuje dobrze piszących i może być sporo dobrych tekstów.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

76
No właśnie! Wszyscy. Tak jak kiedyś wszyscy zbierali karteczki z Króla Lwa! Albo... albo naklejki z Żółwiami Nindża. ;)
"Mówię sam do siebie, ale ponieważ cenię sobie swoją opinię, nadałem sobie tytuł doktora." Erich Segal

Sky Is Over

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”