Libert?

1
Interpunkcja zapewne leży więc licze na wytkniecie jej braku ;p Mam nadzieje, ze refleksyjnosc tekstu nie jest zerowa o co sie bardzo martwie...

Libert?

2
Dawno nie poddawalem ocenie zadnego tekstu,procz wlasnych i tych,ktore wzialem ze soba w podroz('zahir',?
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

3
Cóz nie bedę się rozwodził, gdyż mam zdanie podobne do pana wyżej, rozdam tylko oceny ;)

Pomysł: 4

Styl: 4

Schematycznośc: 3

Błędy: 4

Nie zauważyłem takowych [co nie znaczy, że ich nie ma, z tymże nie utrudniały mi czytania].

Ogólnie: 4

Jestem na tak
Bliscy sąsiedzi rzadko bywają przyjaciółmi.

Tylko ci, którzy nauczyli się potęgi szczerego i bezinteresownego wkładu w życie innych, doświadczają największej radości życia - prawdziwego poczucia spełnienia.

4
Pomysł: 4=

Jest całkiem w porządku, ale jakoś mnie nie pochłonął. Mimo to - ciekawe, i to chyba najważniejsze.

Styl: 4-

Jestem takiego samego zdania, co Weber. Chociaż historia placu aż tak mnie nie nudziła, aczkolwiek tkwi w niej jakiś 'minus'. Ogólnie przyjemnie się czytało, ale czasem coś drażniło mi oczy, np.:

Wymachując pokaźnym lizakiem wytykała starca jednocześnie szarpiąc za maminą spódnicę i głośno mówiąc:
strasznie niezgrabne, te 'wymachując' i 'szarpiąc' w jednym zdaniu bardzo się gryzą

Schematyczność: 4+

A mi się nie zdarzyło się czytać takiego tekstu, aczkolwiek nie tchnie wielką oryginalnością.

Błędy: 3=

Interpunkcja się rzuca w oczy już w pierwszym zdaniu:

Będąc niegdyś w Paryżu zostałem zmuszony do odbycia komercyjnej i dość skąpej wycieczki po tym mieście.
Paryżu przecinek

I później też:

Kiedy stał tam konny posąg Ludwika XV plac zwał się placem Króla.
XV przecinek

Gdy oficjalnie figurowało jako plac Rewolucji ścięto tu głowy Ludwika XVI, Marii Antoniny i przywódców rewolucji.
Rewolucji przecinek

dwustu letni
razem (to akurat nie interpunkcja, ale rzuciło mi się w oczy)

Przechodząc przez Place de la Concorde, wysłuchując ubogich i niemrawych wzmianek przewodnika zwróciłem uwagę na coś, co nigdy wcześniej mnie nie interesowało.
przewodnika przecinek

To niebywałe, ale będąc w tym miejscu setki razy dopiero teraz zauważyłem coś tak niepozornego… Mężczyznę.
razy przecinek ; poza tym chyba lepiej jka 'mężycznę' będzie z małej litery, w końcu to nie nowe zdanie

odparła matka wiedząc
matka przecinek

Kładąc rękę na plecach dziecka pchnęła córkę do przodu i przyspieszyła kroku.
dziecka przecinek

W upalny, paryski dzień, w miejscu odsłoniętym i wystawionym na słońce jak to można było nawet znaleźć człowieka interesu.
coś tu nie gra chyba

No nie uwierzysz! – ekscytował się –
ekscytował się kropka

podniósł raptownie głos jakby nagle sobie o czymś przypomniał –
głos przecinek ; przypomniał kropka

spoważniał trochę –
trochę kropka

powrócił do „normalnego” tonu –
tonu kropka

Para emerytów szła powolnie podpierając się na sobie nawzajem.
powolnie przecinek

Ona zawsze, bez względu ma pogodę ubrana była w płaszcz i pończochy.
pogodę przecinek

skinęła na nestora przy wodotrysku –
wodotrysku kropka

tyle tylko, że w życiu mu nie wyszło. Nie każdemu z życiem do twarzy…
te powtórzenie razi

oburzył się małżonek –
małżonek kropka

żebrze, a jak mu chleb podarujesz to się spojrzy spode łba jak na nienormalnego.
podarujesz przecinek

Nieprawdopodobny hałas, jaki sprawiali mógł przyprawić o migrenę i zmącić spokój najbardziej światłego mędrca.
sprawiali przecinek

Czy patrząc widzisz?
patrząc przecinek

Ocena ogólna: 3+

Całkiem ciekawy pomysł, całkiem dobry styl, całkiem dużo błędów. Jestem na tak.

Pozdrawiam.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”