19
autor: Ryszard Jasiński
Pisarz domowy
MasterMind
(21 Mar 2008 23:49)
Hm, jak dotąd nikt nie napisał o tej muzyce... Nie chcę zbyt wiele mówić, ale muzyka (różnie pojmowana) jest tkanką, istotą, religią, słowem, czymś najistotniejszym, co tworzy te teksty... Tak, to twoje spostrzeżenie jest dla mnie bardzo ważne.
Martinius
(22 Mar 2008 00:16)
Dziękuję.
SkySlayer
(22 Mar 2008 12:00)
Myślę, że twoje życzenie ("by taka literatura zalegała w księgarniach") się ziści. Ale przecież nie po to piszę, by zalegać. Raczej po to, żeby... nie trafić do księgarń czy bibliotek...
Testudos
(22 Mar 2008 12:09)
a) "Ryszardzie, odpowiedz mi, proszę, bez kręcenia.
Jak wygląda aleatoryczny wzrok?
Słówko sprawdziłem i nijak nie pasuje ono do opisu wzroku."
Proszę, nie traktuj tego, co napiszę, jako wymigiwanie się. Zwróć jednak uwagę, że to nie ja używam tego słowa, lecz narrator. Narrator tak odbiera świat, cóż można na to poradzić. Może taki już jest ten narrator?
b) "Ciskasz złożonymi i rzadko używanymi słowkami wte i wewte. Po co? Gdyby miało jeszcze jakiś sens..."
Rzecz w tym, że nie ciskam. Słownictwo jest adekwatne do treści i nie chodzi - ręczę - aby kogokolwiek epatować.
c) "Swoją drogą, Ryszardzie, co ty masz do tych listków figowych? Wszędzie w twoich opowiadaniach są kobiety odziane w listki figowe...
Nie tylko kobiety. Każdy. A dlaczego tak? Strój bohaterów jest adekwatny do świata, w jakim żyją.
Weber
(22 Mar 2008 12:36)
Hm, trafiasz w sedno, pisząc: "U ciebie momentami wyglądało jakbyś zapomniał o tej ważnej rzeczy: kontroli. Przesadziłeś."
Nie tylko zapominam, ale w ogóle nie stosuję żadnej kontroli: zapis automatyczny. Autor tworzony przez narrację, autor - spełniający rolę klawiatury...
A czy przesadziłem? To już nie moja rzecz, nie mi się o tym wypowiadać.
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Spełniają one bardzo ważną rolę. Narracja przygląda się sobie samej w swojej narracji, ale także "zwierciadłem ustawionym przy drodze" są dla niej Czytelnicy. Dzięki ich wypowiedziom narracja uświadamia samą siebie, doświadcza siebie poprzez innych. I muzyka!