Lek (fragment)

16

Latest post of the previous page:

Ununtri pisze:
To punkt widzenia Matteo, nie Cure'a. Obserwował go przez celownik.
Punkt widzenia to jedno, a poprawność gramatyczna drugie. W pierwszym zdaniu z przytoczonego fragmentu podmiotem jest Cure, dalej nie został on zmieniony, więc Cure jest podmiotem domyślnym w kolejnych zdaniach.
Ununtri pisze: moja fabuła jest w zakresie "teoretycznie możliwej " czyli mogą się dziać w niej rzeczy mało prawdopodobne
Ależ w fabule mogą rosnąć gruszki na wierzbie, nikt nie broni . Zadaniem autora jest tylko tak to napisać, żeby czytelnik zawiesił niewiarę i bez mrugnięcia łyknął nawet największe dyrdymały :)
Ununtri pisze: Nigdy w życiu nie umarłem, nie mogę więc powiedzieć, czy masz rację.
Hm, wokół jest sporo ludzi i część z nich umiera. Można zawsze doczytać, co się dzieje, gdy... (tu wstawiamy dowolną rzecz: postrzał, dziabnięcie nożem itp.) A jeśli chcemy operować na wyjątkach czy konwencji to musi być przekonująco. I z emocjami :)
Ununtri pisze: Nie napisałem też, że jego twarz jest łagodna i uśmiechnięta
Napisałeś:
Ununtri pisze: Resztkami sił uśmiechnął się
;)
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

Lek (fragment)

17
Dobrze, z ostatnim przyznaję Ci rację - byłem na telefonie i nie widziałem całego tekstu.
Jeśli chodzi o "błąd gramatyczny" - myślę, że tutaj bierze się z tego, że niekoniecznie widoczny jest nowy akapit. W oryginale wygląda to tak: Obrazek
Aktegev pisze: Zadaniem autora jest tylko tak to napisać, żeby czytelnik zawiesił niewiarę
Po to jestem na tym forum, by takich rzeczy się nauczyć :D
Wybaczam i proszę o wybaczenie

Lek (fragment)

20
Daje duży plus, parę zastrzeżeń które zostały wychwycone już prze innych jak widzę

1) "między nią a nimi" - zgadzam się z komentarzem - autor: PannaLawenda » 19 gru 2016, 21:46
2) "Ale ich zadaniem nie było szukanie swoich" - przepraszam ale jakoś tego zdania nie czuje.
3)
"– Co ze snajperem? – zapytała.
– Nie żyją – odpowiedział jeden z nich.
– Kto go zabił?
– Właśnie tu idzie. – Wskazał na południe."

Tu nie powinna być "Nie żyje" ?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”