16

Latest post of the previous page:

A może chrząstki chroboczą..? Będę obserwował czy ten ważny dylemat wyjaśni się.

Teraz co do tekstu - dobrze, bardzo dobrze, śmieszne i sensowne, strasznie lubię spersonifikowane przedmioty. Gazeta była dobra, ale najlepsza... chyba ryba. Za krótkie, tego nie wybaczę, to największa wada tekstu, którą ciężko zaakceptować więc kończę ;)
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.

17
- Ryba psuje się od głowy - rybi łeb pisnął bez sensu, obejrzał się na kręgosłup, szukając potwierdzenia i znowu wybuchnął płaczem na widok samych ości.
Hahahaha :D

Fajne poczucie humoru, tekścik lekki i przyjemny. Perełka. Niezły odpał po wszystkim, co dziś przeczytałam :D
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens

18
Teks polityczny :) robi wrażenie. Tak po polsku i o Polakach. Jasne było że, nikt nie posłuchach doświadczenia i inteligencji, a wygra ten co obiecuje najwięcej, mimo że i tak wszyscy chcieli rządzić. Bardzo fajny utwór.

19
wiedzmin89 pisze: Teraz co do tekstu - dobrze, bardzo dobrze, śmieszne i sensowne, strasznie lubię spersonifikowane przedmioty. Gazeta była dobra, ale najlepsza... chyba ryba. Za krótkie, tego nie wybaczę, to największa wada tekstu, którą ciężko zaakceptować więc kończę ;)
:) Dzięki. Miło się dowiedzieć, że tekst był na tyle dobry, że chciałoby się przeczytać więcej :)

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 ]
Łasic pisze: Fajne poczucie humoru, tekścik lekki i przyjemny. Perełka. Niezły odpał po wszystkim, co dziś przeczytałam :D
Dziękuję, cieszę się, że się podobało :)

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 ]
Obłuda.T pisze:Teks polityczny :) robi wrażenie. Tak po polsku i o Polakach. Jasne było że, nikt nie posłuchach doświadczenia i inteligencji, a wygra ten co obiecuje najwięcej, mimo że i tak wszyscy chcieli rządzić. Bardzo fajny utwór.
:)

20
Może to i tekst polityczny, ale wydaje mi się, że nie tylko koniecznie o Polakach. Przesłanie jest uniwersalne ;)
A fragment z płaczącym rybim łbem mnie powalił na kolana. ;DDD
Ah, gravity - thou art a heartless bitch.
by Sheldon Cooper

21
bo śmieci
nie można by tego jakoś zastąpić?
bez żadnego szacunku dla ich godności i poczucia wartości oraz wiary w indywidualizm i wolność każdego z nich
przed oraz przecinek, masz cztery podzdania ;-]

łączysz pierwsze i drugie spójnikiem, potem łączysz drugie i trzecie spójnikiem, a na końcu te oba znów łączysz spójnikiem, wypadałoby jednak postawić przecinek.
Śmieci, z początku nieco skołowane i zażenowane swoim położeniem, wkrótce postanowiły odzyskać twarz.
Wkrótce postanowiły.

Postanowiły - czas przeszły dokonany.
"Wkrótce" mówi nam o bliskiej przyszłości, która ma rzekomo nadejść.
;-) popraw.
okami
ja bym dał "patrzałkami" / "ślepiami" ;-) będzie bardziej pasować do groteskowego klimatu który i tak już jest świetny.
schabowy odezwał się gromko, ale głos mu się załamał i głęboki bas przeszedł w falset.
Dla podkreślenia tego, że się odezwał, zmieniłbym szyk. Odezwał się gromko schabowy, LECZ

zamieniłbym to ale. Lecz głos mu się załamał. ;-))
im puścić tego płazem!
im tego puścić płazem.

Jak schabowy zaczął mówić, to bym dopisał, że wszystkie resztki z obiadu zaczęły szemrać coś między sobą porozumiewawczo ;D
Kość, honor, ojczyzna!
Bóg, honor, ojczyzna
Wołał człowiek

Kość, honor, ojczyzna - wołały kości. Spójrz, Ludzie wołali "Bóg", czy kości nie powinny wołać coś na zasadzie Kurczak? Zmieniłbym ten okrzyk na

Kurczak, honor, kurnik! ;-D
wypięły pierś
chyba nieistniejącą pierś ;-)
W grupie siła!
w kupie? Albo w stercie ;-D ;-) ?
schabowym a obierkami,
przecinek przed a
marzłybyście
marzlibyście.

bo marzły - one marzły.

marzli - oni marzli. do tego oni zaliczają się obierki z ziemniaków, schaboszczak, wisienka, szkielet ryby, i reszta towarzystwa. ;]
schronienia
schronienie.
bredzeniem. -
kropa zbędna. wywalić! TAK JEST ;-D ;_))

Znowu będą wybory i znowu nikt mi nie uwierzy!
Puenta trochę słaba ;-)) a do gazeta jękneła, dodałbym, że sędziwa gazeta ;-DDD ;-)

esz brudasy! ;-D

fajna groteska.
Bardzo dobry tekst, fajnie się czytało :_) polecam. ;]
"Poszukiwacze potłuczonego fajansu"

22
Przepraszam, że wtrącę, ale tekst wydaje mi się śmieciową przeróbką pewnej sceny z "Folwarku zwierzęcego"... Dobrze to, czy źle, nie wiem, ale... niedosyt jest.
Ale ja głupia, więc się nie przejmować.
I mieczem traktować bełkot nawiedzonych metafizyków...

23
Tekst po prostu wybitny :D, z uniwersalnym przesłaniem. Niektóre fragmenty wywołały u mnie głośną salwę śmiechu, jak np.
Ryba psuje się od głowy - rybi łeb pisnął bez sensu, obejrzał się na kręgosłup, szukając potwierdzenia i znowu wybuchnął płaczem na widok samych ości.
czy salwa honorowa szpikiem.
To jest po prostu za krótkie! Chciałabym następny odcinek :D.

24
Do tego tekstu chętnie się wraca. Jest tak przyjemnie i lekko napisany, tylko pozazdrościć ;). Szkoda mi tej ryby, a właściwie tego co z ryby zostało. :D
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." - Margarita Laux-Antille

25
Paskudnie dobre! Kojarzy mi się nieco z literaturą bizarro.
Bardzo miła symbolika, nieprzekombinowana.
Zasłużenie wyróżnione ;)

"Kość, honor, ojczyzna!" i oby tak dalej.
Mój blog: LINK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Najlepsze z prozy”