Latest post of the previous page:
Poszperałem trochę w archiwum i oto co znalazłem:
"Word
czcionka: times new roman
rozmiar znaków 12 pkt.
odstępy miedzy znakami 1,3 pkt.
odstęp między wierszami 22 pkt.
i mniej więcej się zgadza."
Nie wiem, co będzie lepsze. A może wysłać i tak i tak? Ale to by już chyba była nadgorliwość.Teksty wydrukowane proszę przesyłać na adres:
<i tu adres>
Teksty w wersji elektronicznej na konto:.... itd...
?wikipedia: pisze:Obecnie pod pojęciem znormalizowanego maszynopisu rozumie się zazwyczaj samą liczbę 1800 znaków jako jednostkę wielkości stosowaną przy określaniu objętości materiału przygotowywanego przez autora – często jednak norma ta określana jest indywidualnie przez każdego edytora czy wydawcę. Najczęściej jest to wydruk komputerowy o podanych wyżej parametrach, co oznacza np. zastosowanie czcionki Times w stopniu 13 przy odstępie podwójnym (np. przy czcionce Times 12 i odstępie pojedynczym na stronie A4 mieszczą się dokładnie 2 strony maszynopisu znormalizowanego). Taki układ tekstu jest wygodny do czytania dla większości osób, nawet noszących okulary, oraz zapewnia miejsce na wygodne nanoszenie znaków korektorskich.
noetting pisze:
A jeszcze mam takie pytanie... Jak oni w wydawnictwach patrzą na błędy np. ortograficzne, interpunkcyjne, językowe itd.? Bo na pewno jakieś błędy w swojej książce mam i nie jestem w stanie tego wszystkiego wyłapać, mimo, że czytałam całość kilka razy. Pomagali mi też znajomi, ale za każdym razem i tak zauważamy coś nowego
Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”