16

Latest post of the previous page:

mjm pisze:luka

zapewniam cię, że są ludzie, którzy potrafią ten tekst zinterpretować w sposób zbliżony do zamierzeń autorskich. a autor ceni takich czytelników.
Taki autor nie ma przyszłości. Dla mnie (abstrahując od tematu) wzorcem idealnego autora był John Milton. Dotarł do każdego możliwego profilu odbiorcy. Od robotnika, przez handlarza do polityka. Pisał zawile ale sens potrafił uchwycić każdy. Moim zdaniem autor czegokolwiek, powinien pisać tak by zrozumiał go jak największy przekrój czytelników. Jestem inżynierem i mogę tu "machnąć" taki bełkot, że tylko człowiek o polocie technicznym mnie zrozumie ale po co to i czemu to ma służyć?
Myślę, że weryfikatorium może być kuźnią ludzi związanych ze słowem pisanym, typu dziennikarze, felietoniści itp. Pytanie tylko co chcesz autorze zrobić z krytyką? Rozwijać się, czy trwać w auto narcystycznej świadomości swojego przesłania.

17
sranie w banie. nie da się pisać dla wszystkich. dla wszystkich piszą ludzie których nie cenię - jacyś Coehlio itp

Co do Jonha Miltona - wiesz nie przekonuje mnie twoja historyjka - choćby dlatego, że w tamtych czasach wielu ludzi po prostu nie umiało czytać. Poza tym "Raj Utracony" nie jest łatwym tekstem - jak piszesz i dla chłopa i dla robotnika i dla szlachcica. Więc nie wstawiaj tu słodkich bredni.
Czytam krytykę - przyjmują tę, która ma sens - w sieci jest dużo ludzi, trzeba oddzielić sensowne opinie od bezsensu.

18
A w jaki sposób oddzielasz sensowne opinie od tych "bezsensu"? Zajmujesz się tym sam, wedle uznania i wygody? Ciekaw jestem kryteriów.
Bowling is a man's sport.
If God had wanted women to bowl,
he would have put their breasts on their backs
so we would have something to watch while waiting our turn.

- Al Bundy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”