Dolina Wież [realizm magiczny]

16

Latest post of the previous page:

Isabel, dzięki za miłe słowo :) I cóż... boję się, że nie widziałam tej doliny jako możliwej... Więc jej odkrycie też jest średnio możliwe, tudzież zupełnie niemożliwe. :hm: Co niekoniecznie musi być dobre, to fakt. Choć zamierzone.

Iwonka, dziękuję za Twoją perspektywę :)
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

17
Podobało mi się. Nie wiem czy poprawnie założyłem, ze córka chorowała na mukowiscydozę, ale ta przypadlosc zawsze wzbudzala we mnie jakis wyjatkowy smutek. Pewnie dlatego, ze umiera sie na nia przewaznie w wieku nastoletnim.

Opisy bardzo dobre, ale niestety wkradlo sie kilka zdan tego typu:
Mieli nam przysyłać co dwa tygodnie zmienników, ale nad doliną zawsze padało, formalnie mieliśmy więc wciąż wolne.
.

Kompletnie nie widze tutaj zwiazku przyczynowo skutkowego. Co ma deszcz do zmiennikow? (przeciez kurier jest w stanie dotrzec pomimo dezczu). I dlaczego wolne z powodu deszczu? Być może kontekst to wyjaśnia, ale ja nigdzie takiego wyjaśnienia nie znalazłem.

Pomijajac to, tekst bardzo dobry.

18
Zigmunt, dziękuję za przeczytanie i podzielenie się wrażeniami :)
Co do zacytowanego zdania... Jak je czytam wyrwane z kontekstu, to faktycznie brzmi nie bardzo. Wzięło się z charakteru pracy na wieżach obserwacyjnych przeciwpożarowych, ale nie sformułowałam tego najbardziej fortunnie. Jeśli pogoda jest "niepożarowa" - leje - to pracownik takiej miejscówki ma wolne. Więc i druga zmiana pracowników nie przyjeżdża, bo nie ma po co.

A założenie z chorobą poprawne.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”