Najpierw uwagi ogólne:
Generalnie seria Twoich opowieści z kuchni jest bardzo fajna, pokazuje kuchnię od kuchni, po prostu samo życie. Ciężko jest opisywać swoją pracę i mieć do tego dystans, uważam, że Tobie się udaje.
Uwaga ogólna 2: trochę przeszkadza mi brak akapitów w Twoich tekstach, wiem, że to zajmuje czas, ale jeśli się wystawia coś do oceny to tak trochę z szacunku nawet, można by ułatwić czytanie. W opowiadaniach TamWrzuconych można prędzej machnąć ręką, ale w miniakach możny by te dwadzieścia sekund poświęcić.
Teraz o tym tu.
tomek3000xxl pisze: ...przed czasem. Musisz? Nie musisz.
Zmieniłbym na "...przed czasem choć wcale nie musisz. Nikt ci..."
tomek3000xxl pisze: Robisz to, bo jesteś idiotą, któremu
Nie uważam, że robisz to bo jesteś idiotą, tylko że w twojej opinii tak trzeba. I pewnie "nothing's gonna change your world"...
tomek3000xxl pisze: Gotujesz krem brulee
Wolałbym crème brûlée
tomek3000xxl pisze: sam przeciwko bandzie staruchów,
To mi nie pasuje, brak jakby pewnego szacunku mimo wszystko do ludzi starszych. Na pewno wśród nich byli ludzie zupełnie w porządku.
tomek3000xxl pisze: One hour later...
Ta wstawka z angielskiego niepotrzebna, to nie film amerykański. Może lepiej: "Godzinę później sekcja starterów i deserów..."
tomek3000xxl pisze: Burdel na kółkach, brud, smród i ubóstwo.
To zdanie bym wyciął, bo nie pogłebia obrazu, tylko zmienia. Skąd brud nie wiem. Skąd smród tym bardziej (wymiotowali po jedzeniu na talerze?). Ubóstwo..., ok, wiem, że jest takie powiedzenie ale nie współgra z obrazem przygotowanych przez Ciebie dań, nawet po przejściu tsunami czy wycieczki izraelskiej młodzieży (kto widział jak wygląda restauracja w hotelu po zakończonym śniadaniu lub kolacji przez taką grupę to wie o co mi chodzi).
tomek3000xxl pisze: Masz ochotę to wszystko zostawić, oblać benzyną, podpalić i pójść w pizdu!
To zdanie prawie całe do wymiany. Wiadomo o co chodzi i fajnie to zakończyłeś, ale z podpalaniem restauracji bym nie przesadzał, zamiast pójść w pizdu też może znalazło by się inne dosadne wyrażenie bardziej pasujące do całości.
Ale ogólnie, jak najbardziej WELL DONE, TOMASZ! WELL DONE! :clap: