Pompka (drabble)

16

Latest post of the previous page:

Misieq79, świetne!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Pompka (drabble)

17
Z branży nie jestem, ale "defika" skojarzyłem z defibrylatorem, za to nie jestem pewny "Tupaj'a" - kolega? Mimo zgrabności tekstu, pozostał mi nie smak, bo nie zrozumiałem puenty. Może za trudne dla mnie akurat. Ale poza tym ok :)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Pompka (drabble)

18
Ze słownikiem (para)medycznym sobie poradziłem, sprawdzić musiałem co to fejm. Ech, starość dopada, przepaść pokoleniowa ;)
Tekst bardzo mi się podobał, choć też ostatniego "i tak i nie" nie zrozumiałem.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Pompka (drabble)

19
Dziękuję wszystkim za komentarze i ciepłe przyjęcie.
Minął tydzień więc winienem #coautormiałnamyśli, zwłaszcza że mógł wejść hermetyzm zawodowy, a i stusłów nie pozwala na didaskalia.

Wisielec nie do uratowania - w sensie mózgowym, organy obumierają w różnym tempie. Póki nie obumrze serce jest (teoretycznie) możliwe przywrócenie krążenia. Dlatego Dochtór decyduje się na podjęcie resuscytacji.
"Sprzedany" to slangowe określenie przekazania pacjenta na SORze, bez konotacji z tzw Pogotowiem z Łodzi :P
Blizna Marty jest oczywiście po przeszczepie serca.
"i tak, i nie" - bo wisielca na pewno nie uratowali. Ale być może jego organy uratują kogoś innego.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”