Latest post of the previous page:
Gdzie reszta tekstów? Bo się rozkręciłam ze zgadywaniem:)378
Chrisa postać jest trudna do znalezienia, ale się da. A Dorapy postać - jak się już wie, to bardzo łatwe się to zdaje, a wcale łatwe nie było. Muszę przyznać, że z maestrią Dorapa to napisała. 

Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
382
Chyba rozgryzłem postać Thany. Zostały jeszcze dwie: B.A. i Rubii. Co do pierwszej z nich coś mi świta z tyłu głowy, a druga to kompletna pustka.
Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.
384
Oj, postać Rubii to przecież nawet własnymi słowami gada!
Moja zresztą też... Dorapo, ja później napiszę, co mnie tak w Twoim tekście urzekło. 

Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
386
Ale postać Rubii, podobnie jak ta B.A., to takie - przynajmniej moim zdaniem - pomnikowe postacie i dlatego ciężko mi je odgadnąć. Postać dorapy również mówi swoimi słowami. Twoja, Thano chyba też, coThana pisze:Oj, postać Rubii to przecież nawet własnymi słowami gada!Moja zresztą też... Dorapo, ja później napiszę, co mnie tak w Twoim tekście urzekło.

Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.
389
Mam już pozostałe dwie postaci: Rubii i B.A. Pierwszej jestem pewien na 100%, drugiej na 99% (już wiem, co mi świtało)