Mam małe pytanie.
Czy powinnam opatrzyć wiersz przypisami do cytatów, którymi się inspirowałam? Chodzi o dwa cytaty z dzieł absolutnie fundamentalnych dla kultury europejskiej (jedna inspiracja bardzo oczywista, jeśli zna się dzieło, drugą powinno dać się zgadnąć) i jeden z tekstu bardzo niszowego (inspiracja dość delikatna, ze zmianą sensu).
Przypisy do wiersza
2Fluktuacja, a jaki cel chcesz osiągnąć?
Czy owe przypisy są integralną częścią wiersza ? Nawiązujesz bezpośrednio cytując utwór czy to wyłącznie inspiracja?
Czy owe przypisy są integralną częścią wiersza ? Nawiązujesz bezpośrednio cytując utwór czy to wyłącznie inspiracja?
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Przypisy do wiersza
3Sarah, wykorzystuję 1 - 2 wyrazy z utworu w takim kontekście, żeby mogło się skojarzyć.
Dziękuję za pytanie o to, czy przypisy są częścią wiersza. Jak się teraz nad tym zastanawiam, to wydaje mi się, że traktowane jako jego integralna część zburzą kompozycję.
Dziękuję za pytanie o to, czy przypisy są częścią wiersza. Jak się teraz nad tym zastanawiam, to wydaje mi się, że traktowane jako jego integralna część zburzą kompozycję.
Przypisy do wiersza
4Być może takie przypisy ułatwią komuś zrozumienie wiersza.
Ja nie lubię, gdy mnie autor prowadzi za rękę, i tłumaczy co ma na myśli i czym się inspirował. Wolę odkrywać to sama.
Ale.. to zawsze jest decyzja autora - co i w jaki sposób chce przekazać
Ja nie lubię, gdy mnie autor prowadzi za rękę, i tłumaczy co ma na myśli i czym się inspirował. Wolę odkrywać to sama.
Ale.. to zawsze jest decyzja autora - co i w jaki sposób chce przekazać

Przypisy do wiersza
5No właśnie boję się, że bez przypisów wiersz będzie niezrozumiały, ale z drugiej strony nie chcę zabierać czytelnikowi przyjemności z samodzielnego odnalezienia sensu. Może dam tylko przypis z niszowym cytatem, ale muszę się jeszcze zastanowić.
W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedzi :-)
W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedzi :-)
Przypisy do wiersza
6Fluktuacja, to może inaczej - zamiast używać cytatu w przypisach napisz pod wierszem (lub przed) czym był inspirowany - podając sam tytuł utworu lub tytuł i autora.
Wtedy zostawiasz furtkę czytelnikowi - jeśli będzie chciał to zajrzy do owych utworów
Wtedy zostawiasz furtkę czytelnikowi - jeśli będzie chciał to zajrzy do owych utworów

Przypisy do wiersza
7Dobry pomysł, tylko do niszowego utworu polskojęzyczny czytelnik może nie dotrzeć 

Przypisy do wiersza
8Inspiracja, każdy się inspiruje, każdy ściąga, na ile ta inspiracja jest zamierzona, możesz wiersz o wierszu napisać, pisz i weny życzę.
Prawo czy miłosierdzie, mądry wybierze to drugie wypełniając to pierwsze.