16

Latest post of the previous page:

Thana pisze:
Kucu.qu napisał/a:
Pościel była miękka i chłodna, a łóżko ciepłe i przytulne,

No, nie wiem... chyba dwa grzyby w barszcz. Chłodna pościel jest miła. Ciepłe łóżko też jest miłe. Ale jakim cudem obie te przyjemności można odczuć jednocześnie? Dla mnie tutaj: albo-albo, ale może się nie znam...
Takie zdania, to prawdziwa katorga dla umysłu czytelnika - jednoczesne odczuwanie niskiej i wysokiej temperatury jest możliwe ze względów czysto praktycznych (przykładamy wewnętrzną stronę dłoni do zimnej powierzchni, jednocześnie dotykając strony zewnętrznej wewnętrzną stroną drugiej dłoni)
Thana pisze:
Kucu.qu napisał/a:
miała na sobie koszulkę i krótkie spodenki

Krótkie spodenki? Naturalniej by było, gdyby spała w majtkach. Chyba, że chodziło Ci o wprowadzenie odrobiny absurdu... Ale wtedy można jakąś dziwniejszą część garderoby jej dać, bo ja wiem... rękawiczki?
Tutaj nie widzę żadnego błędu - decyzja, w co ubrani są bohaterowie należy do Autora. Kiedy byłem mały, pamiętam, moja matka sypiała w spodenkach - wprawdzie specjalnie do tego przeznaczonych, ale jednak spodenkach. W tekście może zachodzić identyczna sytuacja - Autor pozostawia pole do popisu wyobraźni czytelnika

18
Nawiązujący do pewnych schematów występujących w literackim światku; nie wyłamujących się spod tychże schematów; powtarzalny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”