Latest post of the previous page:
Ja tam lubię sobie pogrzebać w brudach, złych uczynkach, fatalnych wyborach itp.Ja tylko staram się sugerować, że można robić źle, a wcale złym nie być.
Dzięki za ślad.
Latest post of the previous page:
Ja tam lubię sobie pogrzebać w brudach, złych uczynkach, fatalnych wyborach itp.Bez "się".
Ten nawias mnie tutaj bodzie, usunąłbym go, ale z drugiej strony informacja w nim zawarta dodaje charakteru rodzicom Dorothy... Wiem, że zmieniłbym to zdanie, ale nie wiem jak.miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) Jutrzejszy obiad u babci, nowe meble do jej pokoju (Po co meble? Niedawno były zmieniane!) ale... ale coś wisiało w powietrzu.
Na Twoim miejscu albo zmieniłbym na "straciła niepotrzebną już cnotę", bo zalegająca i niepotrzebna znaczy praktycznie to samo, albo przynajmniej dałbym przecinek między nimi.
Nie wiem, czy jest coś takiego jak "statystyczny przypadek", wydaje mi się że jedno przeczy drugiemu. Zamieniłbym to na "kolejną statystyką z adresem na Municipal Cemetery".miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) czy kolejnym statystycznym przypadkiem z adresem na Municipal Cemetery?
Brak spacji.miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) I z determinacją wspinała się wyżej.Nagle poślizgnęła się jej noga
Zbędny przecinek.
Zupełnie nie rozumiem tego zdania. Ból nie jest nośnikiem śmierci, może być jej heroldem albo towarzyszem, ale nośnikiem śmierci jest to, co ją zadaje. Powiem więcej, ból ma więcej do czynienia z życiem, bo jeśli go czujesz, to nie możesz być martwy/a.
Przecinek między "pamiętała" i "Monica"? Mam bardzo ambiwalentny stosunek do zasad interpunkcji i nie uznaję wielu z nich, optując raczej za adhocracją w ich używaniu, ale tutaj bym go zastosował. Słuchając mowy na co dzień, ludzie prawie zawsze robią pauzę po "odkąd pamiętam", więc uważam że przecinek się tu należy jak psu buda.miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) Odkąd dziewczyna pamiętała Monica nie cierpiała jej i zawsze robiła Dorothy na złość.
Brakło pytajnika.miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) – Może chcesz mi naszczać do łóżka i powiedzieć, jakie to zdrowe.
Trzeba skasować "wdechu", ale wtedy powstaje "łapczywie łapać", co brzmi jak, nie przymierzając, "straszny strach". Może: "Straciła oddech i zaczęła łapczywie chwytać powietrze" albo "zaczęła gorączkowo łapać powietrze".
Zerwała.
wspaniały
Przepraszam, ale parsknąłem śmiechem przy bombach rozszarpujących ludzi z głodu na drodze. Bomby to raczej ludzi rozrywają, rozszarpywanie ma konotacje bardziej z dzikimi źwierzętami. Ja napisałbym to tak:"Chorują, giną na drodze, są rozrywani przez bomby, umierają z głodu..."miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) Tysiące ludzi umiera każdego dnia. Chorują, giną na drodze, rozszarpywani przez bomby... z głodu.
Albinosy mają czerwone tęczówki, a od płaczu czerwone są białka.miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) Wychodzili gdzieś w głąb domu uśmiechnięci i tacy wracali, tylko oczy mieli czerwone jak u albinosów.
Przecinek między "roześmiany" i "był".miro pisze: (śr 29 wrz 2021, 21:49) Szczęśliwy i roześmiany był przy niej cały czas i nie puszczał jej ręki.
Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”