[W] Wybór Ewelyn

16

Latest post of the previous page:

Nie będę gadał o błędach technicznych, bo więksi w temacie zrobili to lepiej - subiektywne wrażenia: całkiem spoko, Ewelyn(czemu nie Ewelina/Evelyn?) jest wiarygodna, czuć owo naprężenie emocjonalne, które pewnie chciałeś oddać, ale jest trochę zamieszania, m.in z kozą oraz faktyczne z tymi tekstami.
No i ta kursywa w narracji - nie powiem ze nie, bo temat mnie także dotyczy.Figiel - a może być narracja 3os „sterowana”? Czyli jak bohater jest sam, to kursywa a dialogi tylko jak jest z innymi, tzn bierze czynny udział w rozmowie, czy to właśnie jest ten za duży chaos?
Jak to mawia święta Ziuta - olej risercz, daj uczucia...

[W] Wybór Ewelyn

17
Begied21 pisze: a może być narracja 3os „sterowana”? Czyli jak bohater jest sam, to kursywa a dialogi tylko jak jest z innymi, tzn bierze czynny udział w rozmowie, czy to właśnie jest ten za duży chaos?
Moim zdaniem, może nie chaos, ale lekki rozgardiasz:) Zgadzam się z poglądem, że różnorodność zapisu "co się bohaterowi po głowie kołacze" jest nie do końca komfortowa dla czytelnika, bo gdy widzi pierwsze myśli zapisane kursywą, mózg notuje: "myśli - kursywa" i rodzi się naturalne oczekiwanie, że tak będzie do końca. Dlatego sądzę, że o ile pierwsza myśl jest zapisana kursywą( lub inaczej) warto się wybranej formy trzymać konsekwentnie, również w kwestiach dialogowych. Tak jest po prostu czytelniej i tekst staje się "uporządkowany" estetycznie. Ekspert ze mnie żaden, powtarzam jak papuga za innymi ale intuicyjnie widzę w tym sens:)

[W] Wybór Ewelyn

18
Figiel, ale tutaj masz na przykład:
Gdzie tu sens, a gdzie logika, one harują, a ja odpoczywam za karę” - Pomyślała.
Może jak będę udawać, że śpię, to nikt nie będzie mi prawił morałów?
A jakby wszystkie były kursywą? Na pewno myśli nie mogą zaczynać się od tej kreski dialogowej (ale może ona być w formacie „X” - pomyślała.) Tutaj jest niekonsekwencja, ale taką rzecz można poprawić bardzo łatwo.
Chodzi mi o to, czy kursywa tylko i wyłącznie do myśli, a dialog do dialogu jest ok.
Jak to mawia święta Ziuta - olej risercz, daj uczucia...

[W] Wybór Ewelyn

20
Begied21, myślę, że link powyżej wiele wyjaśnia
Begied21 pisze: Gdzie tu sens, a gdzie logika, one harują, a ja odpoczywam za karę” - Pomyślała.

Może jak będę udawać, że śpię, to nikt nie będzie mi prawił morałów?

A jakby wszystkie były kursywą?
Tak właśnie bym zapisała. Moim zdaniem obie kwestie powinny być zapisane kursywą.
Begied21 pisze: Chodzi mi o to, czy kursywa tylko i wyłącznie do myśli, a dialog do dialogu jest ok.
Rozumiem, że pytasz, czy poprawne jest założenie, że myśli bohatera zapisujemy wyłącznie kursywą ( czyli rezygnujemy z zapisów zawierających półpauzę), zaś półpauzę stosujemy jedynie w dialogach. Jeśli o to chodzi, to tak - zdecydowanie OK. Ale ciężko przyjąć tę zasadę jako uniwersalną, bo przecież kursywa służy do wyróżnienia wybranych elementów w tekście i nie zawsze są to myśli, równie dobrze można wyróżnić zapis pamiętnika, listów czy obco brzmiące nazwy. I wtedy dla pokazania "co myśli bohater" trzeba poszukać innej formuły.

Added in 2 minutes 7 seconds:
No i właśnie wyróżniło mi się zbyt wiele w pierwszym zdaniu, a chciałam podkreślić jedynie nick:) Przepraszam za tę niezamierzoną dobitność.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”