16

Latest post of the previous page:

Coz... Nie ma co sie dlugo nad tym tekstem rozwodzic... Tragedia...

Mimo wszystko... nie zniechecajmy chlopaka do pisania... Genialny juz nie bedzie, ale moze sie jeszcze czegos nauczy... ;>

W porownaniu z naszym mistrzem S. ł. chyba nie jest az tak zle... :P
Ich bin Nitroglycerin... l??sche Feuer mit Benzin...

Wer mich in seinen Venen f??hlt... wird mir nicht mehr entflieh’n...

See the fallen angels pray... for my sweetest poison...

I crash and I burn and I freeze in hell... for your poison...

18
Praktyka czyni mistrza... Troche za wysoka samoocene miales jak widac... Pisz dalej, ale nie ciesz sie nastepnym razem za wczesnie... Moze kiedys cos dobrego napiszesz, ale "PoD" to na pewno nie jest to "cos"...
Ich bin Nitroglycerin... l??sche Feuer mit Benzin...

Wer mich in seinen Venen f??hlt... wird mir nicht mehr entflieh’n...

See the fallen angels pray... for my sweetest poison...

I crash and I burn and I freeze in hell... for your poison...

19
żely, ja póki co nie będę się wypowiadać na temat Twego opowiadania, jako że jeszcze go nie przeczytałam, ale zauważyłam, że Ty sam użyłeś wobec niego określenia "dzieło". Nie dziw się więc, że wszyscy są do niego tak a nie inaczej nastawieni. Twórca powienien mieć choć odrobinę dystansu do swoich utworów. I tak to już jest, że to odbiorcy mianują dany utwór dziełem, czy też chłamem. Twórca powienien się ograniczyć do nazywania go "opowiadaniem", czy też "powieścią", w przypadku większych rozmiarów. Nawet słowo książka nie bardzo pasuje do czegoś, co wszak nie zostało wydane drukiem w takiej właśnie formie.
[img]http://server.jassmedia.net/tutona/baner7s.png[/img]

20
Już pisałem, "dzieło" po prostu może nabrać innego znaczenia. Czy tylko i wyłącznie musi odnosić się do idealnego tekstu?

21
Z Wikipedia:

Dzieło w literaturze- Utwór literacki, dzieło literackie, literatura piękna – utwór piśmienniczy ukształtowany za pomocą środków jakimi dysponuje język choć odmienny od dzieła naukowego lub utworu publicystycznego, a jego szczególny charakter polega na tym, że odpowiada on na estetyczne oczekiwania odbiorców.

Mea Culpa- Jeden z cytatów faktycznie nie był Tautologią. Wyraz określający zaprzeczał wyrazowi określanemu, a teraz wypadło mi z głowy, jak to się zwie a nie mam przy sobie encyklopedii.

Wracając do tematu.

żely- Nie zraź się, ale analizuj, wnioskuj i napraiwaj :)
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”