16

Latest post of the previous page:

dorapa pisze:Unikaj powtórzeń. Nawet jeśli narratorem jest dziecko.
Postaram się, chociaż sądziłam, że dziecko ma prawo używać powtórzeń.
dorapa pisze:Żadnego dziecka nie zainteresuje to, czy nowy budynek jest cieplejszy. To tekst dorosłego.
Tylko, że to chyba zależy od tego jak na to spojrzeć. Dzieci, którymi się opiekowałam przebywały w budynku dawnej szkoły. Było tam niezbyt ładnie i na dodatek strasznie zimno. Jesienią dzieci siedziały w kurtkach, a że ogrzewanie centralne nie działało, to trzeba było grzać piecykami elektrycznym. Wam się to wydaje nie do uwierzenia, ale dzieci podczas przeprowadzki naprawdę najbardziej cieszyły się na myśl o tym, że nowe przedszkole będzie cieplejsze i że wreszcie nie będą musiały marznąć. Oczywiście cieszyły się też z tego, że będzie ładne, bo dopiero co wybudowane.
dorapa pisze:Powodzenia w poprawkach. I pamiętaj - ćwiczenia czyni mistrza.
Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas, za rady :) Już widzę, że okażą się przydatne.

17
elwira pisze:dorapa napisał/a:
Unikaj powtórzeń. Nawet jeśli narratorem jest dziecko.

Postaram się, chociaż sądziłam, że dziecko ma prawo używać powtórzeń.
Przecież tylko stylizujesz wypowiedź narratora na mowę dziecka. Gdybyś chciała mówić całkiem jak dziecko, musiałabyś robić różne błędy składniowe, nie mówiąc już o stylistycznych czy gramatycznych.
Czy jeśli Twój narrator będzie bandziorem spod ciemnej gwiazdy, to każde jego słowo zaczerpniesz ze slangu? A kto by to zrozumiał? Chyba sam bandzior.
Co innego wypowiedzi. Tu możesz pozwolić dzieciakowi mówić jak chce i umie. No, prawie... :)
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”