Alternatywne źródła energii + zasilanie motocykla

31

Latest post of the previous page:

Luciferia pisze: Jesteście niesamowici! Dzięki
Ba :) nie ma za co.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

32
Luciferia pisze: No dobrze, w porządku. Pozostaje tylko pytanie, czy istnieje możliwość przeniesienia RTG bez jakiegoś specjalnego sprzętu? Tak po prostu: odkręcamy, ładujemy na pakę i zabieramy?
Tak, tyle że osoby biorące w tym udział długo już nie pożyją ;)
Luciferia pisze: to czy taka pozbawiona prądu elektrownia atomowa nie zrobi puff i kuku wszystkim?
Zrobi i to jest problem wielu książek postapo. W ogóle elektrownia atomowa bez prądu z zewnątrz nie działa i szybko się stopi rdzeń bez chłodzenia.

33
Andy pisze: W ogóle elektrownia atomowa bez prądu z zewnątrz nie działa i szybko się stopi rdzeń bez chłodzenia.
Jesteś pewien? A to nie będzie tak, że ona po prostu wygaśnie? Bo opadną wszystkie pręty itd.? Nie wiem, nie znam się, ale tak słyszałam, że może tak być. Że jak jest zanik prądu, to pręty spadają, wygaszają reaktor i tyle.
Andy pisze: Tak, tyle że osoby biorące w tym udział długo już nie pożyją
Poślemy po nie grzeszników :D

34
Luciferia pisze: Jesteś pewien? A to nie będzie tak, że ona po prostu wygaśnie? Bo opadną wszystkie pręty itd.? Nie wiem, nie znam się, ale tak słyszałam, że może tak być. Że jak jest zanik prądu, to pręty spadają, wygaszają reaktor i tyle.
żeby to było takie proste :D zasilanie awaryjne starczy na pare dni, automatyczne systemy komputerowe w tym czasie (od razu w sumie) zakryją prenty paliwowe prętami kontrolnymi (które zatrzymują reakcję łańcuchową).
Ale pręty paliwowe ciągle działają! I potrzebują chłodzenia, aby sie nie stopić.
Zobacz, wyłączenie elektrowni atomowej w niemczech kosztowala 1 miliard euro alternatywnie można 30 lat ciąglego chłodzenia i pilnowania.

Added in 35 seconds:
Sorry za niegramatyczne wypowiedzi. Piszę z komorki...

35
Andy pisze: Sorry za niegramatyczne wypowiedzi.
Wybaczam :D

To się robi co raz bardziej skomplikowane. Zdecydowanie łatwiej było jak nie zastanawiałam się głębiej nad tym jak wygląda mój świat, tylko go opisywałam (co generowało przeróżne babole). Tym razem chciałam zrobić inaczej i teraz muszę pokutować :p
A powiedz mi co w przypadku, gdyby jednak prądu nie zabrakło - gdyby nie rozszedł się żaden impuls i wszystko działa, jak działało. Co wtedy stałoby się z elektrowniami bez nadzoru - i tymi zwykłymi i atomowymi. Ewentualnie - ilu minimalnie ludzi potrzeba do opieki nad nimi? I czy powinnam zwrócić uwagę na coś jeszcze, co mogłoby generować jakieś luki w logice? :D Przepraszam za te wszystkie pytania, ale nie daje mi to spokoju, a internety nie dają odpowiedzi na takie pytania. Musiałabym umieć cokolwiek wywnioskować ze schematów i opisów działania, lecz moja wiedza z tego zakresu mi to uniemożliwia.

36
Tak jakoś mnie temat zainteresował, szczególnie rozważania nad źródłami energii po ziemią i widzę, że autorka chyba nie słyszała o czymś takim, jak silnik parowy (tak, ten od parowozów). Woda pod ziemią jest, wystarczy jej dostarczyć ciepło albo w ogóle przejść na Silnik Stirlinga - nie będzie trzeba niczym palić (geotermia).
Tutaj przykład takiego silnika zasilanego kawą (wiadomo, że na kawie to wszystko od razu lepiej działa) - Silnik na kawę :)
Ogólnie to wszelkie generatory działają tak, że energia jednego rodzaju (mechaniczna, cieplna itp) zmieniana jest na elektryczną i jedyne co potrzeba, to przetwornik jednej na drugą - i tutaj podpowiedź, praktycznie każdy silnik elektryczny może działać w drugą stronę, czyli jako turbina. A stąd już prosta droga do farm energii (mogą tam biegać chomiki w kołowrotkach, inni ludzie, niewolnicy, schwytane demony itp). Wydajność dużo gorsza niż tego, co mamy dzisiaj, ale zadziała.
Sprawa elektryczności rozwiązuje też problem powietrza - tlen (a tego potrzeba), też można wytworzyć z wody. I nie są to jakieś super złożone procesy, żeby ludzie nie mogli ich wynaleźć na nowo. Inna sprawa to wysypiska na których z pewnością znajdą się rzeczy, które szybko ludzi oświecą w wielu kwestiach (stare silniki, mechanizmy, książki, nośniki danych, materiały itp).
Jeśli jednak masz zamiar, że tak powiem skasować wiedzę ludzi do stanu 0 (bądź coś koło tego), to pytanie, skąd wezmą ubrania (kto będzie wiedział, jak je wytwarzać), jak będą zwalczać choroby, leczyć się, kto im powie, jak drążyć tunele (żeby nie zostały zlane, zagrożone eksplozją jakiegoś gazu itp), co i jak przetwarzać, by nadawało się do jedzenia, jaką wodą pić - ogólnie masa jest takich rzeczy, na które my po prostu już nie zwracamy uwagi.
Mam nadzieję, że pomogłem :P.

Added in 3 minutes 33 seconds:
Luciferia pisze: Musiałabym umieć cokolwiek wywnioskować ze schematów i opisów działania, lecz moja wiedza z tego zakresu mi to uniemożliwia.
Czy wiesz coś, czego my nie wiemy?
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

37
Namrasit pisze: autorka chyba nie słyszała o czymś takim, jak silnik parowy
Autorka słyszała, tylko jest idiotką i, zamiast zacząć od najprostszych rzeczy, postanowiła z grubej rury podłączyć każdą wioskę pod generator atomowy xD
Namrasit pisze: Jeśli jednak masz zamiar, że tak powiem skasować wiedzę ludzi do stanu 0
Wsłuchując się w mądrzejsze ode mnie głosy doszłam do wniosku, że na pewno tego nie zrobię. Mój nowy Kościół postawi właśnie na edukację pozwalającą na przetrwanie, czyli elektrykę, rolnictwo, mechanikę, budownictwo itp., a zakaże literatury, sztuki, historii i może jeszcze kilku innych dziedzin :D
Namrasit pisze: Mam nadzieję, że pomogłem
I to jak!
Namrasit pisze: Czy wiesz coś, czego my nie wiemy?
Haha, nie :D miałam raczej na myśli to, że, mimo znalezienia w internecie mnóstwa informacji na temat budowy elektrowni atomowej i jej działania, to jednak potrzebowałabym trochę więcej wiedzy i rozumku, żeby z tego wywnioskować jak zachowa się ona bez prądu czy bez obsługi.

38
Luciferia pisze: Kościół postawi właśnie na edukację pozwalającą na przetrwanie, czyli elektrykę, rolnictwo, mechanikę, budownictwo itp., a zakaże literatury, sztuki, historii i może jeszcze kilku innych dziedzin
Tutaj bym raczej widział jakąś organizację techników-realistów, którzy przykładowo walczą z Kościołem stawiającym na wiarę o oddanie się Panu - cuda, pokarmy z nieba(ziemi), uzdrawianie, ogólnie element mistyczny (coś jak magia, ale z nieba, za trwanie w wierze). Wtedy też aż się prosi o antykościół, polegający właśnie na tych krążących po ziemi demonach, spółkujący z czartami (czyli czarna magia, nekromancja, klątwy itp). Ale to tylko taki luźny pomysł (sztampowy można rzec).

39
"W elektrowni wymyślono eksperyment, który miał odpowiedzieć na pytanie, co by się stało, gdyby w wyniku awarii został przerwany dopływ prądu zasilającego pompy układu chłodzenia reaktora. "

Ten eksperyment (nieudany) doprowadził do pożaru w elektrowni w Czarnobylu.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

40
Namrasit pisze: Tutaj bym raczej widział jakąś organizację techników-realistów, którzy przykładowo walczą z Kościołem stawiającym na wiarę o oddanie się Panu - cuda, pokarmy z nieba(ziemi), uzdrawianie, ogólnie element mistyczny
Ogólnie ten Kościół dorwał się do władzy, bo wmówił ludziom, że Bóg ich opuścił przez grzechy, których się dopuszczali, za chciwość, zdrady, rozpustę i pychę. I udało im się przekonać wszystkich, że tylko oni znają receptę na zbawienie, ponieważ ich "prorok" stał w tym promieniu słońca, które zgasło jako ostatnie (głupie te ludzie, wszystko dadzą sobie wmówić ;p) Według nich powinni prowadzić proste życie, bez wielkich uniesień - ot, rola, hodowla, budownictwo. Zabraniają mieć więcej, niż minimum do przetrwania. Jak seks, to tylko dla prokreacji, a więc tylko raz w życiu, ponieważ istnieje polityka jednego dziecka ;) Żadnej sztuki i literatury, ponieważ to jest źródło namiętności, a poza tym wyobraźnia jest narzędziem grzechu. Na Powierzchni jest wielu ludzi, którym udało się przeżyć po wygnaniu i oni ten Kościół nieszczególnie lubią akurat ;)
ithilhin pisze: Ten eksperyment (nieudany) doprowadził do pożaru w elektrowni w Czarnobylu.
Gdzieś słyszałam (może mam kiepskie źródła), że w Czarnobylu pręty były wysuwane, a nie opuszczane i dlatego tak się zadziało, ponieważ nie mogły one opaść w przypadku odcięcia prądu. Ale mówię, moja wiedza w tym zakresie jest znikoma, więc nie dam sobie ręki uciąć. Problem elektrowni atomowych w moim świecie pozostaje nierozwiązany xD

41
Luciferia pisze: Jak seks, to tylko dla prokreacji, a więc tylko raz w życiu
To się szybko wyznawców pozbędą. Po pierwsze, to strasznie głupie wymaganie (nawet Biblia nic o takich czymś nie mówi), pod drugie, skąd para ma wiedzieć, kiedy mają to zrobić, skoro mają tylko jedną "oficjalną" szansę (już pomijam, że na płodność wpływa multum czynników) - to w ogóle ma być w obecności kapłana, żeby im powiedział, co i jak (bo skąd mają to wiedzieć, jak są takie restrykcje).

42
Luciferia pisze: Mój nowy Kościół postawi właśnie na edukację pozwalającą na przetrwanie, czyli elektrykę, rolnictwo, mechanikę, budownictwo itp., a zakaże literatury, sztuki, historii i może jeszcze kilku innych dziedzi
Yyyy nie. Jeśli chcą się utrzymać na stołku to elektryka, mechanika etc powinna być (przydech) Wiedzą Tajemną, tylko dla wtajemniczonych.
(tu kłaniają się adeptus mechanicus z uniwersum Warhammera 40k). Nie wykluczałbym nawet jakiegoś mecha-kultu :D
Sztuki - po co zakazywać? W takim świecie każdy niepracujący będzie z automatu darmozjadem - brama jest tam, zobacz czy rower stoi przed sklepem :P
Historia? Mogą mieć łapę na jedynych w okolicy źródłach pisanych. A reszta to podania i klechdy. Oczywiście jakiś scavenger może znaleźć księgę zadającą kłam wersji (przydech) jedynie słusznej - to my to weźmiemy, a pan się przeleci po następną. Razem z poetą darmozjadem. Że nogę złamali na przesłuchaniu? Jesteś scavem, poradzisz sobie!

Co do wcześniejszych i perspektywy dupnięcia elektrowni atomowych:
1) https://worldbuilding.stackexchange.com ... ings/38035 tu jest sensowna dyskusja
2) Jeżeli będzie dostatecznie długo od Dnia Zero (50-100 lat), to elektrownie raczej będą martwymi reliktami, nie widzę opcji dłuższego utrzymywania ich na chodzie.
3) w reaktorach chłodzonych wodą - chłodziwo jest również moderatorem (spowalnia neutrony do szybkości, przy której jest są w stanie rozszczepić atom uranu). Jeśli wyleci chłodziwo - rdzeń oczywiście się stopi (i wpadnie do specjalnie w tym celu zaprojektowanej komory pod reaktorem), ale wygaśnie też reakcja. Samo miejsce pozostanie skażone, ale w niewielkim obszarze. Uwaga, szok: po wybuchu w Czarnobylu elektrownia dalej była na chodzie, działały pozostałe 3 reaktory. Jeden wyłączono w 1991 po awarii, pozostałe 2 w 1996 i 2000.
Rozprawiając się z podstawowym mitem - nie da się zrobić z reaktora bomby atomowej.

Co do RTG-ów, nie zgodzę się z Andym że przeniesienie zabije zainteresowanych. Chyba, że ktoś wpadnie na pomysł rozbiórki. RTG z plutonem w ogóle nie potrzebują dodatkowych osłon, wystarczy sama obudowa.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

43
Namrasit pisze: Po pierwsze, to strasznie głupie wymaganie
Znów te moje skróty myślowe. Nie miałam na myśli, że mogą to robić tylko raz w życiu (uświadomione dzieci myślą, że ich rodzice uprawiali seks tyle razy ile mają dzieci i już tego nie robią xD). Ale, że seks dla przyjemności uważany jest za grzech. Że jeśli już, to w celach prokreacji, a że dziecko można mieć tylko jedno, to teoretycznie po jego urodzeniu już seksu uprawiać nie można. Oczywiście nikt się do tego nie stosuje i stąd się biorą np. kobiety zachodzące w drugą lub kolejną ciążę, które zostają wygnane razem z tym dzieckiem, podziemie (podziemie podziemia w sumie) aborcyjne lub domowe metody na usuwanie ciąży itd.
misieq79 pisze: Sztuki - po co zakazywać? W takim świecie każdy niepracujący będzie z automatu darmozjadem
W moim świecie każdy, kto jest nieprzydatny społecznie zostaje z automatu wygnany na Powierzchnię :D a osoby nieuleczalnie chore lub za stare, by pracować zostają poddane eutanazji (myślałam o tym, by wykorzystywali ich zwłoki do nawożenia ziemi - czytałam, że jakaś firma chce się tym zajmować naprawdę, ale nie wiem, czy to już nie będzie za duży hardcore).
misieq79 pisze: Historia? Mogą mieć łapę na jedynych w okolicy źródłach pisanych.
Oczywiście, że Kościół ma łapę na wszystkim. Ma też księgi, itd. Ale wiedza ta jest zakazana dla reszty, żeby jakieś głupie pomysły do głów im nie przychodziły.

44
Luciferia pisze: Wsłuchując się w mądrzejsze ode mnie głosy doszłam do wniosku, że na pewno tego nie zrobię. Mój nowy Kościół postawi właśnie na edukację pozwalającą na przetrwanie, czyli elektrykę, rolnictwo, mechanikę, budownictwo itp., a zakaże literatury, sztuki, historii i może jeszcze kilku innych dziedzin
Heh, a mi się twój pierwotny pomysł bardziej podobał, bo eksplorował mit sredniowiecznego kosciola walczacego z nauką. (w rzeczywistosci bylo odwrotnie)

46
Augusta pisze: A oś fabularna?
Nie chciałabym na razie za dużo zdradzać :) głównym bohaterem będzie jeden z Wygnańców, który zarabia na siebie jako najemnik/kurier.
Andy pisze: Heh, a mi się twój pierwotny pomysł bardziej podobał
To może faktycznie coś pomiędzy, że tylko niektórzy, wybrani, mogą znać się na technice, a reszta to produkcja - rola, krawiectwo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”